Raikkonen: Vettel nije Ferrarijev broj 1

Foto: Getty Images/Guliver Image

KIMI RAIKKONEN smatra da njegov momčadski kolega Sebastian Vettel nije broj jedan u Ferrariju, iako ima ogromnu prednost ispred njega u poretku vozača, a time i puno veće šanse za osvajanje naslova.


Ferrari je tradicionalno poznat da sve karte stavlja na jednoga vozača pa eventualno favoriziranje Vettela ne bi bilo nimalo čudno, s obzirom na to da je u prosjeku sezone ipak puno jači od Raikkonena, a ove sezone pobijedio ga je u pet od šest kvalifikacijskih duela i svih šest utrka završio ispred njega.

Jedini donekle kontroverzan trenutak dogodio se u Monaku, gdje je Ferrari vodećeg Raikkonena pozvao ranije u boks, dok je Vettel ostao pet krugova duže na stazi i izašao ispred njega, ali kao što smo objasnili u analizi, Raikkonen je tu utrku zaslužio izgubiti jer je Vettel bio jednostavno brži.

Kad su ga novinari Autosporta upitali smatra li da je Vettel broj jedan u Ferrariju, Raikkonen je odgovorio negativno: "Ne, nemamo takav dogovor".

"Ali kad dođe taj trenutak sezone da jedan vozač ima šanse, a drugi nema, to je normalno", rekao je Raikkonen koji se u toj poziciji našao 2007. i 2008. s Massom u obje uloge.

"Tako je uvijek bilo u svakoj momčadi u kojoj sam bio u F1. Nemam problema s tim, mislim da je to pošteno. Borimo se dok možemo, a ako kasnije moramo učiniti nešto drugo, to je u redu".

Hamilton je nakon utrke u Monaku izjavio da je Ferrari svojim strateškim potezom "jasno pokazao tko je njihov broj jedan", a Raikkonena očekivano nije briga za njegovo mišljenje.

"Štogod on misli, meni je to u redu. Znamo što radimo i nekad se takve stvari dogode, nije to ništa neobično", komentirao je Raikkonen. "Uvijek pokušavamo pobijediti jedan drugoga, a jedan će uvijek biti ispred. Ovaj puta je tako ispalo, dogodi se".

Vettel: Nisam broj 1

Sebastian Vettel također ne misli da ga Ferrari favorizira, iako je upravo on ostvario posljednjih Ferrarijevih šest pobjeda u 2017. i 2015., a posljednji put prije njega za Ferrari je pobijedio Alonso u Španjolskoj 2013.

"Ne, nisam broj jedan. U ovom dijelu sezone to nema smisla jer imate toliko utrka do kraja. Ne želimo trošiti energiju na ono što ljudi misle da radimo. Radimo najbolji posao koji možemo, a kao što sam rekao, nemamo takvu politiku", rekao je Vettel.

Iako je Raikkonen bio vidno razočaran ishodom utrke u Monaku, Finac kaže da nije bio ljut.

"Nisam ljut, nikad nisam bio ljut. Jednostavno nisam bio sretan što sam završio drugi".

Posljednju pobjedu Raikkonen je ostvario 2013. u Australiji na prvoj utrci sezone s Lotusom, a posljednju pobjedu za Ferrari ostvario je u Belgiji 2009.




 

Pročitajte više