RAKITIĆ UPOZORAVA MESSIJA "Kažem mu da se čuva Hrvatske, ali se on ne uzrujava"

Foto: Getty Images / Guliver Image

IVAN RAKITIĆ dao je veliki intervju za španjolsku Marcu, u kojem je odgovarao na pitanja o Barceloni, Neymaru, Realu, neovisnosti Katalonije, budućnosti na Nou Campu te Svjetskom prvenstvu, na kojem će s Hrvatskom igrati u Rusiji protiv suigrača i prijatelja Lionela Messija i njegove Argentine. 

Marca je hrvatskog veznjaka opisala kao igrača koji ima istu glad kao kada je bio dječak na igralištu u rodnom švicarskom Möhlinu. Naravno, pitanje svih pitanja je što Hrvatska može na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i razgovara li s Messijem o njihovom dvoboju u Rusiji...

"Nadam se da možemo puno napraviti. Naša je skupina najteža, ali Hrvatska nikad nije imala toliko igrača u velikim klubovima. Ako prođemo skupinu, sve je moguće. Kad kažem Messiju 'čuvaj se Hrvatske' nešto se puno ne uzrujava oko toga, haha. Ma, to je Svjetsko prvenstvo, želiš igrati protiv najboljih, a ako to znači i protiv najboljeg svih vremena, tim bolje. Za to SP i služi", istaknuo je Rakitić. 

Embed from Getty Images

Na startu sezone uslijedila su dva poraza od Reala u španjolskom Superkupu, Neymar je otišao u PSG za rekordnih 222 milijuna eura, ali se Barcelona podigla i na najboljem je putu da osvoji naslov prvaka Španjolske.

"Godina je tek počela, cirkus počinje, nema vremena za odmor i opuštanje. Nije lako u Barceloni, stalno morate biti na top razini, ali ide nam dobro. Naravno da je bilo 'buke', jer ne prodaje se često igrač za 200 milijuna eura, jedan od tri najbolja na svijetu, ali otad nam je krenulo jako dobro. Nitko ne voli gubiti, mi smo izgubili u Superkupu, ali to se događa. Bolje tada nego kasnije, ako su se već porazi morali dogoditi", naglasio je Rakitić. 

No, tu nije bio kraj o Neymaru. Raketa bi volio da je Brazilac ostao na Nou Campu...

"Neću lagati, volio bih da je Ney s nama jer, osim što je sjajan igrač, odličan je prijatelj. Ali Barca nije jedan, dva ili pet igrača, nego najveći klub na svijetu i moramo dalje. Bilo bi bolje da je s nama, ali kad nije, moramo udružiti snage i biti još bolji. Drugačije je ako imate jednog jakog individualca više ili manje na terenu. Da, igra nas 11, ali drugačije je ako imate veliki trojac naprijed ili jednoga takvoga manje. Važno je bilo da se brzo prilagodimo, a vizija trenera vrlo je jasna: želi da budemo bliži jedan drugome i uvijek pritišćemo zajedno, a ne svatko za sebe."
Barcelona dolaskom trenera Ernesta Valverdea nije samo sjajna ofenzivna momčad, već je i obrana na visokoj razini. 
 
"Kako god, važno je da imamo osjećaj da smo jaki i teško je stvoriti šansu protiv nas. Ne mislim da igramo defanzivnije, jer ne zabijamo manje golova nego ranijih sezona, niti stvaramo manje šansi. Kretanja su nam nešto drugačija, ali ostalo je isto: pritisak, posjed lopte, dominacija...", rekao je Rakitić, čija je pozicija drugačija ove sezone...
 
"Naravno da je drugačije, nije slučajno da sam zabio samo dva gola, a prijašnjih sezona u ovoj sam fazi imao po tri-četiri, promijenjena mi je uloga, drugačije je ako je Leo desno ili u sredini. Moram biti bliže pivotu. Ali najvažnije je da mi suigrači vjeruju, da stožer zna što može od mene dobiti i da se borim u svakom trenutku."
 
U posljednjoj godini Luisa Enriquea veznjak nije baš često igrao. No, to se kod Valverdea promijenilo, jer je odigrao sve utakmice u prvenstvu ove sezone.
 
"Ne znam, i pod Luisom Enriqueom sam igrao većinu utakmica, ali na kraju posljednje njegove sezone imao sam čudan osjećaj nakon što sam bio u sastavu, pa nisam, a ne znam zašto. Ja se nikad ne mijenjam i, eto, nakon tri sezone igrač sam s najviše utakmica, nije loše..."
 
 
U jednom trenutku činilo se kako bi Rakitić mogao napustiti Barcelonu. Juventus i ostali europski klubovi čekali su priliku, ali je na kraju Basela, Schalkea i Seville odlučio ostati u Gaudijevom gradu.
 
"Ako jednom budem trener, neću htjeti sve objašnjavati. Nisam tip igrača koji odlazi treneru ili upravi postavljati pitanja, niti igrač mora baš sve razumjeti. Ja to nisam shvatio i rekao sam otvoreno, ali tako je bilo i jedino mi je preostalo marljivo raditi svaki dan, i na kraju sezone opet sam bio u sastavu. Tu bi situaciju netko drugi mogao objasniti bolje nego ja, jer ja se nisam mijenjao", poručio je Raketa. 
 
U Barceloni i reprezentaciji hrvatski Rakitić sve češće igra zadnjeg veznjaka i prilično se dobro snalazi u toj ulozi. 
 
"Busquets je najbolji na svijetu na toj poziciji... Važno je da pomažemo jedan drugome, da se pokrivamo ako nekoga nema. Igramo puno bliže jedan drugome i ne čudi da nam suparnici teže dolaze do prilike. A sad i u reprezentaciji puno igram tog pivota."
 

 
U momčadi kao što je Barcelone uvijek je velika konkurencija, posebno kada dođu nova pojačanja poput Philippea Coutinha, koji je stigao iz Liverpoola ove zime. 
 
"Da barem igram istu poziciju kao Coutinho, to bi značilo da igram puno više, bliže golu, haha! No, Coutinhova i moja uloga posve su različite, on je ofenzivniji, možemo se nadopunjavati", jasan je Rakitić, koji je bio kapetan u Sevilli, dokapetan je u reprezentaciji, a odlaskom Javiera Mascherana u Kinu mogao bi postati jedan od njih i u Barceloni.
 
"Ne, nismo još o tome razgovarali. Za mene je jasno da će to biti Piqué, koji je ovdje tisuću godina. A ukoliko momčad tako odluči, naravno da sam spreman, bila bi mi čast."
 
Barcelona u Primeri nakon 18 kola ima čak 16 bodova više (i utakmicu više) od aktualnog prvaka Reala. Međutim, nitko na Nou Campu ne otpisuje Luku Modrića, Matea Kovačića i društvo, pa tako ni Raketa...
 
"Dogode se takvi loši nizovi. Svi žele stalno pobjeđivati, ali bilo bi dosadno. Ono što se događa momčadima na vrhu je da ih svi proučavaju i temeljitije se pripreme za njih. Ali ne otpisujem Real iz borbe za naslov".

Embed from Getty Images

 
Naravno, na red je ubrzo stiglo i pitanje oko moguće neovisnosti Katalonije...
 
"Ne gledam to na TV-u, gledam crtiće s kćerkama, uživam s njima i bolje je da se ne zamaramo takvim stvarima, postoje ljudi koji se trebaju brinuti o tome. Ne znam, ja sam došao igrati nogomet i uživati u Primeri, odličnim stadionima u Španjolskoj i želim i dalje stvarati povijest Barce i osvajati trofeje. A želim da se ostalo smiri što prije", odgovorio je Ivan, koji je rekao kako se ponekad u budućnosti vidi kao trener, a nekad i ne. No, vjerojatno će, kako je rekao, ostati u nogometu i nakon kraja karijere.
Na kraju je Rakitić odgovarao kratko neka pitanja...
 
Vaš idol iz djetinjstva? Želio sam biti poput Roberta Prosinečkog.
 
Filmovi? Ne, gledam crtaće sa svojim kćerima.
 
Knjiga sportaša? Bez dvojbe, Lance Armstrong. 
 
Pjesme? Moja žena i kćerke slušaju sve od Shakire. 
 
Mjesto za odmor? Nevažno, samo da sam s obitelji. 
 
Mjesto za izgubiti se? Maldivi
Omiljena hrana? Salmoreho
 
S kim si cimer u Barceloni? Uvijek smo sami u sobi, što i nije loše.
 
Sjećanje na djetinjstvo? Moja škola, tu je sve krenulo.
 
Nezaboravni trenutak? Kad sam odigrao prvu profesionalnu utakmicu za Basel.
 
Što bi radio da nisi nogometaš? Ne znam, vjerojatno bilo što kao i svi ostali.
 
 

 

Pročitajte više