SP u košarci

Raspada se Popovichev Dream Team: Još jedna zvijezda odbila igrati za SAD

Foto: Guliver Image/Getty Images

NASTAVLJA se osipanje američke košarkaške reprezentacije prije Svjetskog prvenstva u Kini koje počinje krajem sljedećeg mjeseca.

Otkazi NBA zvijezda Greggu Popovichu prestali su i biti vijest. Nakon što su svoje nastupe na Mundobasketu otkazali Anthony Davis, CJ McCollum, James Harden, Eric Gordon, Tobias Harris, Bradley Beal, Damian Lillard i DeMar DeRozan, danas je to napravio i Kevin Love.

Krilni centar Cavsa postao je deveti košarkaš, od ukupno 14 s početnog popisa, na kojeg Gregg Popovich neće moći računati.

Uskoro novi otkazi?

Od 2010. Amerikanci su lagano osvojili sva Svjetska prvenstva, kao i Olimpijske igre u Londonu i Brazilu, pa su njihovi najbolji igrači izgleda ponovno počeli izbjegavati reprezentaciju. Isto bi uskoro mogao napraviti i Kyle Lowry, šampionski razigravač Toronta koji je nedavno operirao palac na ruci i nije sigurno koliko će biti spreman.

Od igrača koji su trenutno na rosteru tu su Kemba Walker, Paul Milsap, Donovan Mitchell, Andre Drummond, Jayson Tatum, Brook Lopez, PJ Tucker, Eric Gordon, Kyle Lowry, Khris Middleton, Kyle Kuzma, Jaylen Brown, Marcus Smart, Myles Turner i Thaddeus Young.

Naravno, Amerikanci su i dalje veliki favoriti, imaju najbolju momčad, no nada za jaku Srbiju, nikad jaču Kanadu, uvijek dobru Španjolsku i Francusku ipak postoji. Amerikanci su najbolji, imaju najbolje igrače, ali bili su najbolji i u Indianapolisu, Ateni i Japanu pa su gubili.

Nakon što su doživjeli blamažu doma u Indianapolisu 2002. (tek šesto mjesto) na SP-u pa ostali bez zlata na OI-ju 2004. u Ateni (tek drugi put u povijesti nakon Igara u Münchenu 1972.) i SP-u u Japanu, Amerikanci su se uozbiljili. Shvatili su da košarka u svijetu raste iz dana u dan, da ima sve boljih reprezentacija i da im se one najbolje približavaju. Nakon toga više nisu dopustili iznenađenja. S lakoćom su osvojili sva zlata na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima i kao veliki favoriti planirali su doći u Kinu.

Sad to više nije tako sigurno.

Pročitajte više