NAJNOVIJE REAKCIJE

Raspada se Superliga. Izašli svi engleski klubovi, navijači slave, javio se i Lovren

Foto: Reuters

SAMO DVA dana nakon što je osnovana Superliga je pred raspadom.

Prvi je službeno istupio Manchester City, a uslijedio je domino-efekt među klubovima Premiershipa. 

BBC je nekoliko minuta prije ponoći objavio da svih šest engleskih klubova koji su bili među osnivačima Superlige odustaje od natjecanja. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham, klubovi koji su bili među osnivačima ekskluzivnog natjecanja, sada traže izlaz iz njega. Uskoro su počele pristizati i službene objave klubova. Priznali su pogrešku i zatražili oprost od navijača. El Mundo Deportivo je oko 1 sat iza ponoći objavio da je Uefa engleskim klubovima platila da se povuku iz Superlige. 

Prve informacije o problemima u novoosnovanom natjecanju stigle su uoči sinoćnje utakmice Chelseaja i Brightona. Navijači su organizirali protest pred Stamford Bridgeom. Chelsea je jedini klub iz engleske šestorke koji još nije izdao službeno priopćenje o napuštanju lige, ali očekuje se da će to uskoro učiniti. 

Šefovi 12 klubova koji su utemeljitelji Superlige održali su u utorak navečer hitan sastanak, ali o zaključcima s njega još nema informacija. Uz klubove iz Engleske među osnivačima Superlige su Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Inter i Milan. Njihovih reakcija još nema. S posebnim nestrpljenjem čeka se odgovor gazde Reala Florentina Pereza i šefa Juventusa Andree Agnellija, koji su bili predvodnici ideje o Superligi i prvi operativci njezinog osnivanja. 

Uefa je nakon službene objave Manchester Cityja čestitala čelnicima kluba na odluci i zaželjela klubu dobrodošlicu u europsku nogometnu obitelj. 

BBC je ranije objavio da Roman Abramovič povlači Chelsea iz Superlige jer bi ona mogla narušiti i njegov i renome kluba, što ruski vlasnik nikako ne želi.

Mediji iz španjolske objavili su da Barcelona ne može donijeti odluku bez glasova većine njezinih članova. Predsjednik Laporta u ugovor sa Superligom ugradio je klauzulu da Barcelona neće biti penalizirana ako njezini članovi ne prihvate učešće u novom natjecanju. 

Manchester United je u utorak navečer objavio da izvršni direktor i prvi operativac kluba Ed Woodward odlazi na kraju sezone. Woodward je bio jedan od glavnih zagovaratelja Superlige.

Razvoj događaja pratili smo tijekom dana iz minute u minutu

01:33 Evo kako izgledaju sutrašnje naslovnice engleskih novina. Daily Express izlazi s naslovom "Pobjeda navijačke moći", dok list Star na zadnjoj stranici donosi moćnu fotografiju Petera Čecha, legende Chelseaja i aktualnog tehničkog direktora kluba, koji je jučer uletio među navijače usred prosvjeda pred Stamford Bridgeom. Tražio je da oslobode prolaz klupskom autobusu  i vikao da klubu treba vremena da riješi situaciju. Star je uz fotografiju dodao opis "Ulazite, oni su vani!", sugerirajući time da su navijači izborili pobjedu.

01:25 Dejan Lovren na Twitteru je ispratio preokret oko Superlige. Postavio je screenshot videopoziva sa Salahom, svojim velikim prijateljem iz Liverpoola, i napisao: "Život je puno više od materijalnog." Obojica imaju širok osmijeh na licu. 

01:13 El Mundo Deportivo je objavio da je Uefa platila engleskim klubovima da se povuku iz Superlige.

00:55 Na društvenim mrežama javljaju se i igrači. Barcelonin Gerard Pique na Twitteru je napisao poruku: "Nogomet pripada navijačima. Danas više nego ikad."

00:20 Stižu prve službene reakcije iz klubova. Arsenal u službenom priopćenju navodi da prekida svoje učešće u novom natjecanju. Manchester United je objavio da je odluka o napuštanju Superlige donesena zbog negativnih reakcija navijača, britanske vlade i drugih važnih dionika. Arsenal se u otvorenom pismu ispričao navijačima zbog pogreške. 

23:55 BBC je prvi objavio da svih šest premierligaških klubova istupa iz Superlige!  

22:56 Proizvođač luksuznih satova Tribus objavio je da raskida sponzorski ugovor s Liverpoolom zbog ulaska u Superligu.

"Kao partner Liverpoola, ali i velike obitelji njegovih navijača, ne možemo podržati stvaranje novog natjecanja. Držimo se naših vrijednosti i načela te se povlačimo iz sponzorstva. Nogomet pripada navijačima i nikad nije bio zamišljen da na njemu zarađuje nekolicina ljudi", objavila je tvrtka.

22:47 L'Equipe je objavio autorizirani intervju Florentina Pereza u trenutku kad su klubovi počeli napuštati Superligu. Perez je u intervjuu kazao da ne vjeruje u raspad natjecanja te da u njemu uskoro očekuje PSG i Bayern. Španjolski mediji javljaju da se gazda Reala večeras osjeća usamljeno i izdano.

22:42 Prema izvještajima nekih španjolskih medija, sastanak osnivača Superlige je završen. Barcelona i Atletico navodno ostaju u projektu, a jedini koji je službeno izašao je Manchester City. Chelsea se još nije službeno povukao, ali je izrazio ogromne sumnje u smisao Superlige.

22:35 Nakon što je City objavio da se povlači iz Superlige, oglasio se Uefin predsjednik Aleksander Čeferin.

"Presretan sam što se City vraća u našu nogometnu obitelj. Pokazali su mudrost i inteligenciju i poslušali su glas svojih navijača koji su sačuvali sve ono što nogomet predstavlja. Kao što sam rekao na Uefinom kongresu, treba imati hrabrosti priznati pogrešku, a ja nikad nisam sumnjao da je City to sposoban. Taj klub daje našem sportu veliku vrijednost i presretan sam što ćemo nastaviti suradnju", rekao je Slovenac.

22:30 Manchester United je službeno objavio da izvršni predsjednik Ed Woodward i ključni čovjek kluba odlazi na kraju godine. No kao razlog nije navedena Superliga iz koje United još nije službeno istupio.

22:28 Manchester City je službeno objavio da je pokrenuo proces istupanja iz Superlige.

22:15 Šefovi klubova koji su osnovali Superligu bi oko 23:30 trebali održati sastanak na kojem će odlučiti što i kako dalje.

22:07 Liverpoolov kapetan Jordan Henderson stao je na stranu navijača objavom na Instagramu, a istu objavu podijelila je većina njegovih suigrača.

"Ne sviđa nam se i ne želimo da do Superlige dođe. To je stav svih nas. Naša posvećenost ovom klubu i njegovim navijačima je bezrezervna. You'll never walk alone", napisao je Henderson.

22:04 Oglasio se i britanski premijer Boris Johnson.

"Odluka Chelsea i Cityja, ako je zaista takva, je apsolutno ispravna i ja im na tome čestitam. Nadam se da će i ostali klubovi Superlige krenuti njihovim putem", napisao je na Twitteru.

21:51 Klubovi iz Premierlige održali su danas virtualni sastanak bez odmetnute šestorke (Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea). Predlažu teške kazne za klubove koji su pristupili Superligi. Gazda Evertona Farhad Moshiri traži da im se oduzmu bodovi na prvenstvenoj ljestvici. Aston Villa zatražila je od britanskih vlasti da slože zakonodavni okvir koji bi spriječio slične kontroverzne pokušaje privatizacije nogometa u budućnosti.

21:37 Arsene Wenger, bivši dugogodišnji menadžer Arsenala, za BEIN sport je kazao: "Nisam iznenađen što ovo nije potrajalo. Od starta ne vjerujem u priču o osnivanju Superlige koja ignorira temeljne sportske vrijednosti. A kada to ignorirate, ubijate domaće lige. To navijači nikada neće prihvatiti."

21:30  Ako članovi Barcelone (socios) jednoglasnom odlukom ne prihvate Superligu, katalonski klub prema posljednjim informacijama iz Španjolske, istupit će iz natjecanja. Zbog toga neće platiti penale, jer je predsjednik Laporta ugradio tu klauzulu u ugovor sa Superligom. Podsjetimo, upravo je osnivanje Superlige bila važna tema tijekom predsjedničke kampanje u Barceloni, a Laporta je dobio izbore i zamijenio starog predsjednika Bartomeua.

21:26 Superligaši su sazvali krizni sastanak. O budućnosti projekta raspravljat će sutra od 11:30.

21:18 Twitterom se šire nepotvrđene informacije da je  Andrea Agnelli podnio ostavku na mjesto predsjednika Juventusa. Iz kluba ovu informaciju nisu potvrdili.

21:42 Pada cijena dionica Manchester Uniteda. 

21:11 Ed Woodward odstupit će s mjesta izvršnog dopredsjednika Manchester Uniteda! Očekuje se da će Manchester United uskoro također istupiti iz Superlige. Manchester United trebao bi potvrditi informaciju o odlasku Woodwarda nakon zatvaranja njujorške burze (NYSE) u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu. Woodward je već ranije najavio odlazak krajem 2021. godine, no čini se da je projekt Superlige ubrzao tu odluku. 

21:06 Španjolski mediji javljaju da se iz Superlige povlači i Atletico Madrid, dok je Barcelona donijela odluku da neće sudjelovati u natjecanju ako članovi klupske skupštine ne budu jednoglasni u podršci nove lige.

 21:00 BBC piše da Chelsea i City odustaju od Superlige zbog prosvjeda navijača. Pred Stamford Bridgeom se večeras uoči utakmice s Brightonom (21:00) okupilo stotine navijača koji su protestirali protiv učešća londonskog kluba u Superligi. Prosvjed se brzo pretvorio u slavlje, jer su navijači primili vijest da Chelsea priprema dokumentaciju za izlazak iz natjecanja i to želi napraviti što prije.

 

 

Pročitajte više