Ratovi zvijezda na Wembleyu

SVO bogatstvo engleskog nogometa naći će se danas na obnovljenom Wembleyu. U 126. finalu FA Kupa, pred 90.000 gledatelja igrat će Manchester United i Chelsea, dok će uz TV ekrane u 170 zemalja, sjediti će više od milijarda ljudi! Bit će to tek treći put u povijesti FA kupa, da se na kraju sezone za najprestižniji trofej engleskog nogometa bore prva i druga momčad Premierlige.

Posljednji pobjednik kupa, na "starom" Wembleyu 2000. godine, bio je Chelsea. Chelseaovom igraču Robertu Di Mateu pripada epitet najbržeg strijelca u finalu.1997. godine protiv Middlesborougha(2-0), postigao je fantastičan pogodak u 48. sekundi utakmice. FA kup je jedini trofej koji Jose Mourihno još nije osvojio sa Chelseaom u engleskom nogometu i jedini koji je preostao ove sezone, a koji bi ga definitivno mogao održati na menadžerskoj poziciji u Chelseau.

Protiv Sir Alexa Fergusona ima sjajan omjer. Od devet utakmica dobio je četiri, samo je jednu izgubio(prošle sezone kada je prekinuta nepobjedivost plavih nakon 40 susreta), a četiri su završile bez pobjednika. Oba ovogodišnja susreta završena su bez pobjednika.

Danas će na Wembley Chelsea istrčati bez nekolicine ozlijedenih igrača. Naime, vjerojatno neće biti Carvalha, Ballacka i Ševčenka, dok je Roben spreman tek za klupu, a Ashley Cole muku muči s gležnjem. Sir Alex Ferguson, s druge strane, ima manje glavobolja. Ne može računati samo na Garry Nevillea i Louisa Sahu. Svi ostali spremni su i vrlo  motivirani.

Bit će to 18 finale "crvene armije", a 12 puta osvajali su trofej. Sir Alex je ovaj trofej osvajao pet puta, dok će danas pokušati četvrti put osvojiti duplu krunu. Vremešni Škot je osvojio čak 18 trofeja sa Manchester Unitedom i tako nosi titulu najuspješnijeg trenera engleskog klupskog nogometa.

Tko će biti ključni igrač 126. finala na travnjaku stadiona čija je rekonstrukcija koštala 750 milijuna funti? Sve se vrti oko napadača, Drogbe, Ronalda i Rooneya, a možda pak ključeve drže u rukama "veznjaci" sa pucačkim sklonostima, poput Lamparda i Scholesa. Obrana Chelseaa, na čelu sa Cechom djeluje čvršće, no, ni crveni sa "zdravim" duetom Ferdinand - Vidić nisu slabi.

Pobjednik? Presudan faktor po ocjeni mnogih je Chelseova "kadrovska"situacija. Ozljede važnih igrača mogu utjecati na fizionomiju igre, ali ne i na želju za pobjedom .No, i pored toga većina Chelseovih igrača daje prednost Man.Utd-u. Mourihnova uobičajena taktička podvala? Odgovor ćemo dobiti u 16 sati.

M.J., V.B.
Foto: AFP

Pročitajte više