ADRIEN RABIOT

Razmaženko i ekscentrična mama: Zašto nitko ne voli Juventusovo pojačanje?

Foto: Juventus

ADRIEN RABIOT, zločesti dečko (24) francuskog nogometa, prvog dana srpnja postao je i službeno igrač Juventusa. S obzirom na to da mu je istekao ugovor s prvakom Francuske, u novi je klub prešao kao slobodan igrač, bez odštete.

Francuz je u nedjelju stigao na liječničke preglede koji su obavljeni u ponedjeljak ujutro, a istog dana je i službeno predstavljen kao novo pojačanje Stare dame. Ipak, ono što se prepričava u talijanskim medijima vezano uz ovaj transfer, a brzo se proširilo i Twitterom, jest događaj koji se odvio prije nego što je poletio zrakoplov u kojem su bili Rabiot i njegova majka, koja mu je i agentica.

Cirkus prije ulaska u avion za Torino

Naime, Veronique Rabiot navodno već mjesecima izbjegava medije, a burno je reagirala i kada je pred avionom vidjela kamermana koji je pokušavao ući u zrakoplov za njom i njezinim sinom. Blokirala je ulaz u avion pa nitko deset minuta nije mogao ući ni izaći. Odustala je tek kada ju je osobno nazvao sportski direktor Juventusa Fabio Paratici i objasnio joj da je riječ o kamermanu Juventusa te da nema razloga za brigu.

Bio je to samo jedan u nizu ispada ekscentrične gospođe Rabiot, čije neobično ponašanje zabavlja nogometnu javnost već mjesecima. Rabiot, 24-godišnji povremeni francuski reprezentativac, nije baš najpopularnije lice u svijetu vrhunskog nogometa, a za to velike zasluge ima Veronique, koja bez dlake na jeziku komentira sve oko svog sina. Razumjela se u materiju ili ne.

Odbio Deschampsa preko maila mjesec dana prije nego što će Francuska postati prvak svijeta

Tako Veronique i misli umjesto Adriena pa su zajedničkom odlukom uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji odbili izbornika Didiera Deschampsa, iako za Francusku igraju igrači poput Paula Pogbe, N'Goloa Kantea i Blaisea Matuidija na njegovoj poziciji, nesporno dokazanija i kvalitetnija imena od Rabiota.

Deschamps je tako Rabiota uvrstio na popis 11 rezervnih igrača u slučaju da se netko od odabranih 23 ozlijedi.

"Riječ je o e-mailu koji je došao u ponedjeljak popodne, a potpisao ga je Rabiot. Zvao sam ga da potvrdi je li on zaista autor, ali nije mi se javljao. Upozorio sam i predsjednika PSG-a jer je on njihov igrač. Naravno da sam bio razočaran. Mogu razumjeti njegovo razočaranje, ali poduzeti takav korak... Isključio se iz ekipe, mislim da je napravio veliku pogrešku. Na najvišem nivou nema mjesta takvom ponašanju, moramo biti profesionalci cijelo vrijeme. Zapamtit ću ovo, ali neću o tome pričati danima. Znam da ne mogu računati na njega. Dosad ga nisam mogao kritizirati zbog ponašanja stoga me ovo još više čudi", pričao je u lipnju prošle godine Deschamps.

Francuzi su mjesec kasnije postali prvaci svijeta, a Rabiot će teško do dresa Tricolora u budućnosti dok je izbornik isti onaj kojeg je putem e-maila otpilio.

No kronologija iščašenih ponašanja Veronique Rabiot seže duboko u prošlost, još kad je njen sin bio tek klinac.

"Mom dječaku nije dobro"

Prije 11 godina Rabiot je potpisao ugovor s Manchester Cityjem. Ondje je trebao postati profesionalac čim napuni 17., međutim, šest mjeseci poslije potpisa ugovor je raskinut jer je njegova majka bila ljutita zbog toga kako se klub odnosi prema njenom dječaku.

Otišao je golobradi Adrien u PSG, gdje se u ranjivim godinama nije mogao izboriti za prvu postavu tog kluba zbog neiskustva. Francuzi će dodati - i zbog toga što nije bio baš toliki talent da sa 17 nosi igru veznog reda momčadi koja pretendira na vrh.

Veronique je poludjela jer sin Adrien nikako nije mogao do uloge kakvu mu je ona zacrtala pa je urgirala da ga se pošalje na posudbu u Toulouse.

Veronique je potom udarila po PSG-u jer nisu imali strpljenja za njenog sina, da bi se Adrien u sljedećem prijelaznom roku vratio u PSG.

A ondje je konkurencija udarna: Blaise Matuidi, Marco Verratti, Thiago Motta i Javier Pastore. Sve skuplji, iskusniji i plaćeniji igrači od mladog Rabiota.

Sukobio se s pariškim bogom

To, jasno, nije moglo proći bez Veronique. Počela je ponovno u javnim istupima kukati da će odvesti sina iz Pariza ako mu trener Laurent Blanc ne počne davati više prostora za igru.

PSG pritisnut zbog toga što je Adrien domaći igrač pa im je zbog UEFA-inih pravila potreban pri europskim registracijama igrača - popušta. Adrien polako postaje prvotimac.

Godinu prije nego što je Zlatanu Ibrahimoviću 2016. istekao ugovor s Parižanima, u trening-centru sukobio se s Rabiotom. Protiv Ibre, jednog od najvećih igrača u povijesti kluba osnovanog prije 48 godina, u Parizu ne smijete. Pa makar bili i produkt omladinske škole i veliki klupski projekt.

Kad se majka počne petljati u trenerski posao

Kako je Talijan Thiago Motta stario i gubio na kvaliteti, otvarao se prostor mladom Rabiotu. Mottu svi znate - pouzdani defenzivni vezni sjajne tehnike, jedan od najboljih igrača svog posla prije osam godina kad se s Mourinhovim Interom popeo na vrh Europe.

Rabiot je uskočio u njegove kopačke i počeo dobro igrati na poziciji defenzivnog veznog, no opet je zacvrkutala Veronique. U novinama je izjavila kako njen sin mora igrati ofenzivnije jer, trošeći se u obrani, ne može pokazati sve što zna.

To je bilo njeno stručno mišljenje, a francuski mediji su se dugo iščuđavali tim stavovima jer je Rabiot konačno igrao nogomet vrijedan udarne momčadi PSG-a.

Bogati gazda PSG-a ga je voli kao Mamić Sammira, navijači tražili njegov odlazak

Francuzi vole istaknuti kako je Rabiot iz vrlo bogate obitelji pa je samim time i razmažen. Ujedno, ovaj veznjak bio je i miljenik predsjednika kluba Nassera Al-Khelaifija.

Često ga je nazivao "drugim sinom" i prema njemu se odnosio kao Zdravko Mamić svojevremeno prema Filhu Sammiru u Dinamu.

Uvrijedila Tottenham, nebuloznim zahtjevima uništila već gotov transfer u Barcelonu

Nakon što se posvađao s trenerom Tuchelom (Rabiotu je ulazak u svlačionicu bio zabranjen osim neposredno prije utakmica) jasno je bilo da je odlazak iz PSG-a neminovan. Bilo je samo pitanje kamo će otići. Finalist Lige prvaka, Tottenham, poslao je ponudu od 20 milijuna funti na koju mama Rabiot nije ni reagirala jer je smatrala da su Spursi klub nedostojan ''Adrienove kvalitete''. Zatim se u priču uključila Barcelona, ali Veronique je uspjela i taj posao uništiti svojim nebuloznim zahtjevima.

Barcelona je u siječnju ove godine Rabiotu ponudila 10 milijuna eura godišnje plaće, na što je Veronique tražila 15. Ipak su se uspjeli dogovoriti tako da Rabiot potpiše na pet godina i za 10 milijuna godišnje, ali i da dobije 10 milijuna eura samo za potpis s obzirom na to da će na ljeto doći kao slobodan igrač, bez odštete. Katalonci su na to pristali, ali mama Rabiot otišla je korak dalje.

Tražila je da u ugovoru bude i klauzula po kojoj se njenom sinu jamči da neće igrati kao šestica, na poziciji defenzivnog veznjaka.

Naravno, Barceloni nije bilo ni na kraj pameti pristati na takav suludi zahtjev, tim prije što Rabiot osim na centru doista igra i povučenije, kao osigurač veznog reda i spona s obranom, tako da je transfer propao.

Veronique je težak karakter, ali je strašan pregovarač

Međutim, premda teška karaktera, Veronique se pokazala kao zaista vješt pregovarač. Ako je za ijednog igrača koji mijenja klub po isteku ugovora pogrešno napisati da u novi dolazi "besplatno", onda je to Rabiot.

Jer majka je sinu izboksala petogodišnji ugovor i godišnju plaću od devet milijuna eura. Za usporedbu, Mario Mandžukić, dokapetan Juventusa i idol navijača, za isto obračunsko razdoblje zaradit će pet milijuna, i to prema novom, poboljšanom ugovoru.

Više od Rabiota će od nogometaša talijanskih klubova zarađivati samo Cristiano Ronaldo. Ali on je ionako druga galaksija za sve ostale. Kao što pokazuje ovaj popis najplaćenijih igrača Serie A, "ostatak svijeta" po plaći od sutra ondje predvode najzločestiji dečko francuskog nogometa i njegova nerazdvojna, ništa bolja mama koja ga zastupa.

Osim zajamčenih 36 milijuna eura plaće, sin Rabiot dobiva i deset milijuna eura bonusa samo za potpis ugovora. Ovakva naknada inače se isplaćuje igračima koji dolaze kao slobodni, ali svejedno je riječ o ogromnoj svoti.

Međutim, najbolje smo ostavili za kraj. Mama Rabiot kao nagradu zato što je pred naletima svih ostalih velikana sačuvala sina za Juventus dobiva deset milijuna eura menadžerske provizije!

Pročitajte više