GNK DINAMO

Reakcija Krešimira Antolića na Indexov tekst o Dinamu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

KREŠIMIR ANTOLIĆ, član Uprave Dinama, poslao je reakciju na Indexov tekst objavljen 18. rujna pod naslovom "Krznar je ostao sam. Oko njega su samo fantomi koji se kriju iza gazde iz Međugorja".

>> Krznar je ostao sam. Oko njega su samo fantomi koji se kriju iza gazde iz Međugorja

Reakciju Krešimira Antolića objavljujemo u cijelosti.

"Poštovani g. Karin,

S obzirom na to da Vam periodički popusti pažnja pa se sa bavljenja taktičkim formacijama i analizama igre i igrača prebacite na analiziranje Vaše omiljene teme koja se tiče osobnosti pojedinaca iz Dinama, pa tako i mojom, dostavljam Vam reakciju na tekst  pod naslovom 'Krznar je ostao sam. Oko njega su samo faraoni koji se kriju iza gazde iz Međugorja.'

Uvodno naglašavam da ću se odmaknuti od osobnih dojmova o autoru teksta, neću se baviti niti time kako ste uopće dobili priliku pisati ikakve tekstove, jer niste novinar pa neću niti staviti naslov teksta kao npr. da se redakcija Indexa skriva iza gazde koji je varao državu na studentskim ugovorima … to bila razina rasprave s klupice u parku.  Ne, bit će ovo fokus na činjenice pa možda i na one koje u svojoj ostrašćenosti niste imali priliku vidjeti ili spoznati.

Dinamovu Upravu čine predsjednica Uprave Vlatka Peras, članica Uprave Amra Peternel i ja. Predsjednica Uprave je u Dinamovom sustavu 23 godine, ima visoku stručnu spremu i prošla je sve dijelove klupskog sustava, da bi posljednjih pet i pol godina bila u klupskoj Upravi, prvo kao članica, a zadnje dvije i pol godine i predsjednica. Članica Uprave Amra Peternel je u Dinamu preko 18 godina, diplomirana je ekonomistica, članica Dinamove Uprave pet i pol godina. O sebi neću detaljno, osim što iza sebe imam besprijekornu policijsku karijeru, oplemenjenu s više priznanja i nagrada, a u sustavu Dinama sam posljednjih osam godina. Vi nas međutim vidite kao policajca, tajnicu i osobu za prisustvovanje ždrijebanju. To što je gđa. Peras 23 godine u nogometu, a gđa. Peternel je u najužem vodstvu ECA-e, međunarodne asocijacije nogometnih klubova, Vama nije važno, to se perfidno preskače i ne spominje. ECA ima 197 klubova u svojem članstvu, a jedan od 16 osnivača je i Dinamo, uz Real, Barcelonu, Milan, Juventus itd. ..

Vidite g. Karin, da ste ikada upoznali sustav jednog nogometnog kluba, onda bi znali da on u svojoj osnovi ima četiri segmenta – administrativno-organizacijski, nogometnu školu, sustav 1. momčadi i stadionsku infrastrukturu. U Dinamovom slučaju dakle Klupsku struku operativno vode glavni trener i sportski direktor Damir Krznar, direktor nogometne škole Željko Kopić, a ukupni sustav operativno vodi Uprava. Ne sjećam se da je prije ove predsjednice Uprave glavni direktor ili predsjednik Uprave ikada bio čovjek iz sportskog miljea, dapače bili su redom dva pravnika i jedan diplomirani ekonomist. U samom sportskom sektoru radi cijeli niz analitičara, skauta, trenera koji sudjeluju u donošenju odluka koji se tiču struke – one nogometne. Uprava iza toga stoji i stvara okvire i uvjete. Za onoga tko sudjeluje u radu nekog sportskog kluba ovo su sasvim normalne i poznate stvari …mogle su biti i za Vas da ste to htjeli doznati ili mogli shvatiti?

Prema tome prijelazni rok je imao svoj tijek, njime se htjelo s vremenom napraviti tranziciju momčadi i postepeno zamijeniti igrače čiji se odlazak planirao sada ili u budućnosti. Glavni trener Krznar je već nekoliko puta objašnjavao postulate kojima se struka vodila i ja ih nemam potrebe ovdje posebno elaborirati. Mogu Vas malo poučiti o drugom segmentu svakog prijelaznog roka – onom financijskom. Naime, upravo je zadatak klupske Uprave izbalansirati između zahtjeva struke i klupske likvidnosti. Jasno je da su jedan od izvora klupskih prihoda izlazni transferi koji zajedno sa prihodom iz UEFA-e čine temelj klupskog budžeta. Kroz posudbe i raskide ugovora te izlazne transfere, smanjili smo masu plaća za 20 milijuna kuna, te na osnovu dogovorenih transfera ( uključen Gvardiol ) uprihodili oko 250 milijuna kuna. Naravno, to nisu sredstva koja će sada stići na račun, neka su već stigla, neka budu, ali to je iznos od transfera koji je otprilike Dinamo napravio u zadnjih godinu dana. I nemojte brinuti g. Karin, kada pitate 'gdje je lova?', onda mirno spavajte, lova je na računu. Mi možemo uložiti novac u nove igrače, za razliku od drugih koji moraju plaćati dugove dobavljačima i zaposlenicima ili za razliku od onih koji sa smiješkom priznaju dugove od 50 i više milijuna kuna … Naših 450 raznih dohodaka uredno isplaćujemo svaki mjesec. Jer to možemo, a možemo jer znamo.

Kažete da je Dinamo jedan od rijetkih klubova koji u pandemijsko vrijeme nije imao godišnje ulaznice … hm, to potenciraju dijelom oni koji su za jeftinu cijenu godišnje ulaznice išli na Ligu prvaka, a onda bi HNL eventualno gledali na TV .. vidite g. Karin postoji vam jedan Zakon, zove se Zakon o obveznim odnosima koji regulira tzv. Višu silu. Vidite, ta viša sila je pandemija, koja međutim ne eliminira obavezu vraćanja novaca kupcima godišnjih ulaznica ako ju neće moći konzumirati .. s obzirom na to, nismo išli prodavati godišnje ulaznica ljudima u situaciji kada već sutra može biti zabranjeno gledateljstvo. Nismo, kao neki, umjesto novaca htjeli davati kupone za popuste u fan shopovima i tako varati ljude … vjerojatno bi u toj situaciji upravo Vi pisali da smo varalice .. što Vam je izvor iz navijačkih klubova ( pretpostavljam krugova ) rekao ne znam, ali policijske intervencije zbog gužve nije bilo, i svi koji su na vrijeme došli na ulaze su ušli na stadion. Ako netko dođe pola sata prije početka utakmice i očekuje da će prošetati na tribinu nije problem nas niti naše (ne)sposobnosti nego pravovremenog dolaska na stadion.

Kada govorite o sponzorskim ulaznicama i njihovom  navodnom dijeljenju, onda opet do izražaja dolazi elementarno neznanje, ovaj puta iz klupskog marketinga .. naime, opće je poznato da svi sponzori bilo kojeg kluba, pa tako i Dinama, imaju u sklopu svojeg ugovora jedan dio ulaznica, koji im se onda daju. Dakle, sasvim normalno i uobičajeno…

Što se Vaše teze o slabljenju momčadi tiče, ajmo prvo reći da je na utakmici u četvrtak igralo 9 igrača koji su igrali protiv Tottenhama. Dakle, samo dvojice nije bilo. „Oslabljeni„ Dinamo je ušao u skupinu Europa lige iz prve jakosne skupine, u HNL-u je od sedam odigranih utakmica pobijedio u 5, ima 1 neriješenu i 1 poraz. U Europi je odigrao 9 utakmica, pobijedio u 5, ima 2 neriješene utakmice i 2 poraza. Dakle, odigrali smo 16 utakmica, deset puta pobijedili, tri puta remizirali i tri puta izgubili. Osvojili smo blizu 70% bodova … mislim da bi većina klubova u Hrvatskoj pogotovo, voljela biti ovako 'oslabljena'.

Kažete da je Krznar na meti medija već duže vrijeme … da, i to je zapravo izvor najveće frustracije, veće i od Vaših difamacija. Naime, kada je trener bio Mamić, onda je teza bila da mu je lako biti trener kada mu Krznar sastavlja taktiku i vodi treninge; kada je Mamić morao otići, onda je Krznar istoga časa postao nosač čunjeva, kojem je bilo lako pobijediti Tottenham jer mu je Mamić pripremio momčad .. pri tome se potpuno po strani stavljaju činjenice da je Krznar odigrao preko 100 utakmica za Dinamo, da je bio u stožerima Jurčića, Čačića i Mamića, s kojim je igrao finale svjetskog klupskog prvenstva. Kada Bayern dotadašnjeg pomoćnog trenera stavi za prvog i osvoji sve što je moguće onda je to baš filmski, a kada Dinamo na temelju stručnosti to isto napravi s Krznarom onda se to osporava i ruši od samoga početka … samo ruši se nas već godinama, pa smo još tu … jer znamo, hoćemo i možemo … sorry.

Dakle, da zaključimo: Dinamova Uprava je u nogometu sveukupno više nego dovoljno godina. Vodimo Klub koji ima jasno uređen sustav, financijski je stabilan, sportski uspješan i nastavit ćemo to činiti i dalje. U tom sustavu sportska ( nogometna )struka ima autonomnost jer samo tako može biti odgovorna. U svom poslu nismo idealni, kao što to nije nitko, ali nam uspjeh ne mogu uzeti i osporiti … čak ni novinari koji vide fantome tamo gdje ih nema.", piše Antolić u svojoj reakciji.

Krešimir Antolić, diplomirani kriminalist, član Uprave GNK DINAMO

Pročitajte više