REAL - ATLETICO 2:4 Atletico preokretom do europskog Superkupa

Foto: Getty Images

ATLETICO se preokretom nad Real Madridom u Tallinnu (4:2) okitio trećim europskim Superkupom u svojoj povijesti. U utakmici prepunoj preokreta svojom je već tradicionalnom igrom dotukao Real.

Pogotke za Atletico postigli su Diego Costa (1', 79'), Saul (98') i Koke (104'). Za Real precizni su bili Benzema (27) i Ramos (63'). 

Luka Modrić za Real je igrao od 63. minute. Nikola Kalinić, pak, nije debitirao za Atletico.

>> Evo zašto je dvoboj Reala i Atletica povijestan

>> Marca: Atleticova ekipa vrijedi više od Realove prvi put u povijesti

Od 1972. godine najbolje momčadi kontinenta igraju utakmicu za superprvaka, no ogled u estonskoj prijestolnici bio je presedan jer su prvi put u povijesti Superkupa utakmicu odigrali klubovi iz istoga grada.

Okršaj Real Madrida i Atletico Madrida bio je čak četvrti Superkup španjolskih momčadi u posljednjih pet godina. 

Atleticov start iz snova

Početak je protekao u znaku Atletica. Već nakon 60 sekundi aktualni osvajač Europa lige poveo je pogotkom Diega Coste. Godin je visokom loptom pronašao Diega Costu, koji se riješio dvojice čuvara i iskosa silovito poentirao za Atleticovo vodstvo te najbrži pogodak u povijesti natjecanja.

Nastavio je Atletico pritiskati pa je Real prvih nekoliko minuta djelovao ukočeno. Međutim, ubrzo se pribrao. Napadački orijentiran, počeo je graditi napad za napadom. Atletico se branio, ali kvalitetom nije kaskao za Realom. 

Realova dominacija

Budući da je uspostavio potpunu kontrolu, Real je dominantniju igru oplodio u 27. minuti. Bale je pobjegao Atleticovoj obrani i savršenim je centaršutom na drugoj stativi poslužio Benzemu, koji je glavom rutinski poentirao za izjednačenje.

Real je ekspresno mogao i preokrenuti, ali Asensiov pokušaj bio je neprecizan za tek nekoliko centimetara. Do konca prvog poluvremena više nije bilo istaknutijih prigoda.

U žustrom ritmu nastavilo se i u drugom poluvremenu. I Real i Atletico ostali su dosljedni svojim filozofijama. Atletico je gradskom rivalu prepustio dominaciju svjesno temeljeći svoju igru na kontranapadima. 

Modrić ponovno u ulozi dirigenta Kraljevskog orkestra

Realov trener Julen Lopetegui u 57. minuti odlučio je povući svoj adut iz rukava. U igru je uveo Luku Modrića kojem su Realovi navijači tijekom utakmice u nekoliko navrata skandirali. Već kroz nekoliko minuta Realova se igra, na temelju Modrićeve mirnoće, stabilizirala.

Real je preokrenuo nakon Ramosove realizacije jedanaesterca. Najstrožoj kazni prethodila je Godinova ruka.

Atleticov preokret u znaku Simeonove intuicije

Unatoč rezultatskom minusu, Atletico nije gubio glavu. Oslonio se na svoju discipliniranu igru koju je materijalizirao u jeku Realove dominacije. Tijekom 79. minute dugo je lopta bila nadomak Realova šesnaesterca, a Correa ju je u naletu asistirao Costi kojem nije bio problem podmetnuti nogu za izjednačenje. 

Atleticov trener Diego Simeone, koji je meč gledao s tribina zbog kazne, ponovno je dokazao osjećaj za pravovremene poteze. U igru je tijekom drugog poluvremena uveo Correu i Thomasa, zahvalne pčele radilice koje su asistencijama režirale Atleticov preokret.

Realov kolaps 

Upravo je Thomas iskoristio pad Realove neobjašnjive koncentracije tijekom prvog produžetka, odnosno u 98. minuti. Ukrao je loptu Varaneu i potom nabacio Saulu, koji je postigao možda i najljepši pogodak utakmice. Navas je bio potpuno nemoćan. 

Realov kraj nagoviješten je Kokeovim golom u 104. minuti. Dok je s jedne strane bila neobjašnjiva Realova crna rupa u koju je zapao, neobjašnjiva je bila i lakoća kojom je Atletico igrao i zabijao. 

Real je jalovim pokušajima pokušao pristići do izjednačenja, no Atletico je odavno diplomirao najvišu razinu defenzive. Atletico je iskusno zatvorio sve kanale i pustio je da Real pati. Rutinski je utakmicu priveo kraju kako bi zasluženo osvojio treći europski Superkup u svojoj 115 godina dugoj povijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.