Real slavi nepobjedivost, ali tek treba skinuti svjetskog rekordera - Dinamo

Foto: Hina, Grafika: Marca

DRAMATIČNIM i ATRAKTIVNIM spašavanjem od poraza kod Seville, gdje je do 3:3 došao od dva gola zaostatka i zgodicima postignutima nakon sprinta cijelim terenom, panenkom i slalomom, Real je svrgnuo Barcelonu i postavio novi španjolski rekord nepobjedivosti.

Real poraz nije doživio devet mjeseci, 6. travnja 2016. kada je poražen kod Wolfsburga 0:2 u prvom susretu osmine finala Lige prvaka. Od tada je nanizao 40 utakmica bez poraza, među kojima je 30 pobjeda i 10 remija, uz gol-razliku 113:36. 
 
Zidaneova momčad tako je debelo nadmašila klupski rekord Beenhakkerove, koja je tijekom sezone 1988/89 nanizala 34 utakmice bez poraza, a na europskoj razini izjednačila se s Nottingham Forrestom, koji 1978. godine također nije izgubio 40 utakmica zaredom.
 
Real ovim podvigom ipak nije vlasnik najdužeg niza nepobjedivosti među klubovima iz najjačih europskih liga.
 
Time se hvali Juventus, koji je u sezoni 2011/12 odigrao 43 utakmice bez poraza. Ispred Reala i Barcelone je i Milan koji je 1993. imao niz od 42 utakmice bez poraza.
 
Ali, Marca širi okvir u koji stavlja neporažene klubove na svjetsku razinu i podsjeća da su ispred Reala i još dva kluba. Kao prvi idući kojeg prvak Europe lovi, navodi egipatski Al Ahly, koji je 2005. okončao niz od 41 utakmice bez poraza.
 
Konačno, svjetski rekorder po broju utakmica bez poraza je zagrebački Dinamo, koji od 27. studenog 2014. i 0:1 kod Astre Giurgiu u Europa Ligi, do 29. rujna 2015. nije izgubio 45 mečeva zaredom, ali tada je niz okončao kod Bayerna porazom 0:5 u Ligi prvaka.
 
U svakom slučaju, Real je preskočio Barcelonu i postavio španjolski rekord nepobjedivosti, ali do skidanja Dinama sa svjetskog trona treba ostati neporažen još šest utakmica.
 

Pročitajte više