Video: Sada pojam Boltmanija ima sasvim drugo značenje

POJAM Boltmanije sada ima sasvim novo značenje. Naravno, za one koji su po prvi puta vidjeli kako ta histerija uistinu izgleda. Usain Bolt pamtit će Zagreb jer je ovdje istrčao svoje najbolje vrijeme u sezoni, no nije mogao ostati ravnodušan na delirij koji je izazvao.

> Munja sijevnula na Savi: Bolt slavio pa pobjegao od obožavatelja predsjedniku Reala!

Gledatelji su nakon "stotke" uletjeli u teren i Bolt je jedva uspio izaći iz dječjeg stampeda. Osiguranje ga je jedva provuklo do TV boksa, ali klinci, naoružani blokićima, uspjeli su se popeti preko strmog zida i praktički uletjeti u prijenos. Nakon što je odradio posao pred TV kamerama, Bolt im nije uspio pobjeći, pa je preko zida pobjegao do Florentina Pereza.

Priča s realovcima bila je glavna sve dok se u stazi četiri, nešto prije 20 sati, nije ukazao On. Bila je to ideja gradonačelnika Milana Bandića, želio je spektakl uveličati dovođenjem ekipe Real Madrida, koja je oko 17.30 sletjela u Zagreb. Jasno da nismo povjerovali da će Jose Mourinho pustiti svoje zvijezde na nekakvu smiješnu utrku, no organizatori su uspjeli isposlovati dolazak tvorca galacticosa, predsjednika Pereza te direktora Emilija Butraguena, legendarnog napadača kraljeva iz 80-ih.

Protokol je bio nemilosrdan, Perez nam je uspio reći tek da je oduševljen Boltovom utrkom. Pred stotinama  mikrofona i objektiva najbrže biće svijeta tako je nadopunilo svoju kolekciju dresova. Nakon bijele, Bandićeve verzije, Bolt je dobio i crveni, Ronaldov dres s potpisima igrača.

Uz jake snage osiguranja stigao je u skučenu i neizdrživo zagušljivu prostoriju gdje su ga servirali nama "smrtnicima".

Nije izgledao nervozno, to je čovjek koji živi za show. No, protokol je protokol. Da nije bio onako opušten na druženju dan uoči mitinga, sada bismo pisali tekst pod naslovom naših 30 sekundi s Boltom. Ipak nismo u grupi "pokrovitelji".

"Ovo je divno. Bio sam ovdje prije šest godina, publika je odlična. Volim velika uzbuđenja i podršku svih svojih fanova. Uvijek sam im zahvalan. Kad pređete preko oceana, sve je luđe. Na Jamajci me ipak vide gotovo svaki dan. S fotografiranjem je malo teže jer duže traje, autogrami su već lakši", reći će jedan od najpopularnijih sportaša današnjice.

Ispunio je obećanje, srušio je rekord mitinga Tysona Gaya, no i to je bilo ispod njegovih očekivanja.

"Mislio sam da mogu bolje, posebno jer su vremenski uvjeti bili odlični. Loše sam startao i zbog toga sam izgubio koncentraciju. Uspio sam se vratiti i bilo je ok. Ali ipak, planirao sam bolje."

To je bilo to. Nismo uspjeli pitati hoće li se vratiti u Zagreb. Niti je li moguće očekivati da ćemo ga ikada vidjeti u boljoj formi od one iz Pekinga. Njega ili bilo koga drugog. No, bilo je sjajno vidjeti čovjeka koji je pomaknuo granicu. Zašto to onda ne bi i ponovio?

Ima i onih koji ga baš "ne puše"

Ženski Usain Bolt? Ta se zafrkancija nikako nije svidjela drugoj najbržoj ženi svijeta. Carmelita Jeter opet je u Zagrebu, ovaj put kao svjetska prvakinja s 10.70 iz Daegua. Na Hanžeku nije rušila rekord mitinga Anelie Nuneve, još manje svoju tihu patnju Florence Griffith Joyner, ali je odnijela novu pobjedu.

"Calvert me dobro pritiskala, morala sam do kraja ostati vrlo fokusirana", kazala je Jeter koja je završila utrku s 11.00.

"Šteta što nisam opet stigla pogledati Zagreb. No, doći ću opet."

Sljedeću sezonu, dakako, podredila je Olimpijskim igrama.

"Već su mi 32 na leđima, London bi trebao biti vrhunac."

U muškoj utrci na 400m slavio je Amerikanac Merrit Lashawn, svjetski prvak iz Daeguua. On je, pak, naučio živjeti u sjeni 100-metraša.

"Gay je moj prijatelj, sve su to moji prijatelji. Naučio sam na to da su oni najveće face, ipak sam trkač na 400m. U Hrvatskoj se jako lijepo osjećam, hrana je jako dobra, ali nisam stigao puno toga vidjeti. Čuo sam da imate predivnu zemlju."

S nestrpljenjem smo čekali utrku na 110m s preponama. Četverostruki američki rekorder, svjetski prvak iz Daeguua protiv svjetskog rekordera Dayrona Roblesa. Kubanac je osebujan tip, diskvalificiran je u Daeguu zbog naguravanja...

U Zagrebu je nastavio s navikama pobjeđivanja. 13.00.

"Nisam očekivao ovako dobar rezultat, na zagrijavanju sam osjetio jako zatezanje u mišiću. Da me nije boljelo, rezultat bi bio puno bolji. No, uvijek ću rado dolaziti u Zagreb, tu sam već kao doma. Publika uvijek navija i to nam daje dodatan poticaj."

Daegu je već iza njega.

"Moj je posao pobjeđivati. Ja samo radim svoj posao. U Daegu su mi to oduzeli, ali to je za mene prošlost."

Nakon utrke u Koreji, rekao da je mu nisu dopustili pobjedu jer je Kubanac.

Ni Blanka nije odoljela Boltmaniji

Bilo je to svakako najbolje izdanje mitinga koji se po prvi puta održao prije više od šest desetljeća. Bolt je priča za sebe, no u njegovoj sjeni ostala su velika imena i odlične utrke. Uostalom, pala su i četiri rekorda natjecanja. Boltmaniji nije odoljela ni Blanka, koja je požurivala novinare na svojoj press konferenciji:

"Ajmo, ajmo brzo... Požurite, idemo gledat' Bolta"

Nakon pet godina u nizu nije slavila na Hanžeku. Čičerova je skokom preko dva metra, s manje pokušaja od Blanke, potvrdila trijumf.

"Dobro sam se osjećala, sve je funkcioniralo osim lijeve noge. Na 204cm samo se treba malo jače zaletjeti, a lijeva mi je noga još uvijek dosta slabija od desne"

Preletjela je dva metra 101. put na nekom natjecanju.

"Dobro da sam izašla živa i zdrava i pružila otpor Ani. Bilo je ovo solidno natjecanje s dva skoka preko dva metra, treba mi još malo force. Mislila sam da ću se zagrijati, ali kada treba napraviti tu polugu, nasloniti se na nogu, valjda i podsvjesno mi teže ide. Umorila me sezona, toliko je emocija, svaki dan sam se mučila."

Netko je spomenuo kompleks? Čičerova je opet prva. A Blanka je odgovorila ironijom....

"Strašno, opet smo na istom, ne doživljavam ovo kao poraz."

Pročitajte više