Realu i prestiž i naslov, Barcelona dotaknula dno dna

VEČERAŠNJI El Classico možda nije nosio rezultatsku neizvjesnost, ali svaka utakmica Real Madrida i Barcelone ima posebnu draž. Veći motiv večeras su imali domaći nogometaši i na Santiago Bernabeu ponizili vječne rivale. Četiri puta tresla se mreža Victora Valdesa, a utješni pogodak za Barcu zabio je Thierry HenryIako su već osigurali prvenstvo, nogometaši madridskog Reala večeras su željeli svojoj publici još jednom dokazati da su za klasu bolja momčad od Blaugrane i u 156. El Classicu nadigrali crveno-plave u svim aspektima igre.

Već u 13. minuti talimanski kapetan Reala, Raul nagovijestio je da se Barceloni loše piše. Sneijder je proigrao Gutija koji je proslijedio loptu Raulu, a Realov kapetan je iz okreta, s ruba 16-erca uputio topovski udarac prema Barceloninim vratima. Victor Valdes ispružio se koliko je dug i širok, ali loptu nije mogao zaustaviti.

Samo sedam minuta kasnije utakmica je bila gotovo riješena. Za 2:0 zabio je Robben koji je glavom zakucao loptu u Barceloninu mrežu nakon Gutijevog centaršuta. Valdes je ostao ukopan u mjestu, iako je lopta išla u njegov kut. Victora Valdesa mnogi prozivaju kao Barceloninu najslabiju kariku, a iako je i večeras imao nesigurnosti kakve si vratar ponajbolje svjetske momčadi ne bi smio dopustiti, u dvoboju protiv Reala zakazala je prije svega Barcelonina obrana, koja je gotovo nevoljko promatrala svoje suparnike kako im paraju mrežu.

Jedini raspoloženi igrač Blaugrane bio je Leo Messi, mladi Argentinac koji na svojim leđima nosi Barcu gotovo cijelu sezonu. No, njegova proigravanja nisu nalazila na odaziv suigrača, a sam nije mogao. Iz slobodnog udarca u 22. minuti nije bio precizan, a u idućoj akciji je u savršenu situaciju gurnuo Henryja, koji se nije snašao.

Uslijedile su dvije vrhunske akcije Reala, u 33. i 39. minuti, ali Valdes je oba puta bio siguran i iz gola izvadio vrlo teške lopte pa je Barcelona na poluvrijeme otišla sa "samo" dva gola zaostatka.

Prvu pravu akciju drugog dijela stvorili su gosti, kad je Krkićev udarac glavom nakon Sylvinhovog centaršuta van terena odbio Heinze, ali ostatak utakmice, pripao je Realu. Domaćini su nizali priliku za prilikom i zasluženo došli do još dva pogotka.

U 63. minuti na 3:0 je povećao Higuain, nakon što je Diarra izvrsno probio lijevi bok i poslao mu povratnu loptu, a 15 minuta kasnije s bijele je točke precizan bio Ruud van Nistelrooy. Jedanaesterac je skrivio Puyol koji je rukama pokušao obraniti lice od Robinhovog udarca, no zahvatio je i loptu.

S četiri gola "u vreći" nogometaši Reala su se opustili što je Messiju otvorilo prostor za nekoliko solo-akcija, ali Casillas je najboljem Barcinom pojedincu dva puta uskratio počasni pogodak. Messi se na kraju ipak upisao u statistiku, ali ne kao strijelac već kao asistent, kad je u 86. minuti dubinskom loptom pronašao Henryja, a Francuz je svojom klasičnom završnicom (teledirigirana lopta u dalji kut) podsjetio na zlatne dane svoje karijere. Nažalost, samo na kratko.

Barcelona je na kraju utakmicu dočekala i s igračem manje, kad je Xavi u 91. minuti "pukao na živce" i drugi žuti karton dobio zbog prigovora sucu.

Real je tako još jednom potvrdio svoju dominaciju i Primeri i na najbolji mogući način sa svojim navijačima proslavio osvajanje prvenstva, ujedno uskrativši najvećem rivalu drugo mjesto na prvenstvenoj tablici.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više