Red Bull predstavio kontroverzni novi bolid, "najfuturističkiji u Formuli 1"

Foto: X / Oracle Red Bull Racing

MOMČAD prvaka Red Bulla posljednja je od 10 sudionica Svjetskog prvenstva u Formuli 1 predstavila svoj bolid za novu sezonu te iznenadila novim dizajnom. Red Bull je odbacio vozilo kojim je dominirao u 2023. godini i novi RB20 dizajnirao donekle po uzoru na kontroverzni Mercedes W14, koji prošle sezone nije ostvario ni jednu pobjedu. Ipak, Marca ga je nazvala "najfuturističkijim bolidom u F1".

Red Bull je prošle sezone pobijedio u 21 od 22 utrke, od kojih je u 19 slavio prvak Max Verstappen. Iako je ovo potpuno novi bolid, Nizozemac je vrlo zadovoljan viđenim i uzbuđen novim smjerom svoje momčadi.

Verstappen: Zadovoljan sam smjerom kojim smo krenuli

"Imali smo sjajan paket, ali željeli su biti inovativni i poboljšati ga. Vrijeme će reći je li zaista dobar, ali iz onog što sam vidio u momčadi, svi su zaista sretni proizvodom", rekao je trostruki svjetski prvak, otkrivši da je nacrte vidio na posljednjoj utrci prošle sezone u Abu Dhabiju.

"Bio sam prilično iznenađen jer je poprilično drukčiji, nisu bili nimalo konzervativni, ali zadovoljan sam smjerom kojim smo krenuli. Ovo je kontrolirana agresivnost", rekao je Verstappen.

Marginalne prednosti u svim područjima

RB20 mnoge je dizajnom podsjetio na Mercedes W14, koji se nije proslavio u prošloj sezoni i koji "nitko nije želio kopirati", a sam ga je Mercedes ove godine odbacio, ali direktor momčadi Christian Horner je objasnio:

"Dizajn je baziran na performansama i onome što vidimo u simulacijama. Bolid je prilično drukčiji u nekim područjima, ali štoperica će pokazati koliko je dobar. Ne bismo se odlučili na ovaj dizajn da ne smatramo da je bolji. Pokazao je marginalne dobitke u svim područjima."

Idućeg tjedna u Bahreinu će se održati posljednja testiranja, a nova sezona Formule 1, koja će u 2024. godini imati 24 utrke, počinje upravo Velikom nagradom Bahreina 2. ožujka.

Pročitajte više