REKAO JE NE BAYERNU, A SAD JE ODBIO I REAL Genijalnom treneru-klincu obećanje je svetinja

Epa

NAKON što je Zidane u petak šokirao svjetsku nogometnu javnost i napustio Real samo nekoliko dana nakon što je osvojio treću europsku krunu u nizu, Florentino Perez panično traži nasljednika velikom Francuzu.

Prvi izbor bio je Maurizio Pochettino, no trener Tottenhama navodno se zahvalio na ponudi, a onda je Real pristupio Julianu Nagelsmannu, najtalentiranijem treneru današnjice. 31-godišnji Nijemac od 2016. radi nevjerojatan posao u Hoffenheimu i brojni stručnjaci tvrde kako je mladi trener budućnost svjetskog nogometa. Prošle sezone Hoffe je ispao u kvalifikacijama za Ligu prvaka od kasnijeg finalista Liverpoola, a ove sezone osvojili su treće mjesto u Bundesligi te su izborili elitno klupsko natjecanje.

Bild piše da je Real poslao ponudu Nagelsmannu, no ovaj ju je odbio i nije želio niti početi pregovore. Prema pisanju Bilda, Nagelsmann je dao riječ upravi Hoffenheima da će ostati u klubu i voditi ga u povijesnoj kampanji u Ligi prvaka.

Zanimljivo je da Real nije prvi gigant kojeg je trener-klinac odbio u svojoj još uvijek kratkoj karijeri. Danas je Nagelsmann europski hit trener, no pitanje je što bi bilo s njegovom karijerom da je prije tri godine prihvatio ponudu predsjednika Bayerna Rummeniggea i sportskog direktora Matthiasa Sammera da preuzme drugu momčad bavarskog velikana. Nagelsmann je tada bio u Münchenu na pregovorima, pregovarao je s njemačkim prvakom, no srećom po nogomet, izrekao je ''povijesno NE'' kultnom klubu. Odlukom da odbije i Real, pokazao je karakter i dokazao je da mu je važnija vizija i misija koju ima u Hoffenheimu nego blještava pozornica najtrofejnijeg kluba na svijetu. Naravno, za sada. Nagelsmann je svjestan da još ima puno učiti, a premda se radi o nevjerojatnom trenerskom potencijalu, već sad ga uspoređivati s trenerima koji iza sebe imaju godine iskustva na velikoj sceni, gomile trofeja i što je najvažnije, enormne budžete i najbolje svjetske nogometaše na raspolaganju, bilo bi pogrešno, a možda i pogubno. To i on zna jako dobro i zato je odbio preskakati stepenice razvoja kako bi došao do vrha. Lakši put ionako nikad nije bio rješenje. Barem ne za one koji žele biti najveći.

Tko je trener koji je rekao NE Bayernu i Realu?

Kao igrač, nastupao je tek za rezervne momčadi Münchena 1860 i Augsburga, a s 22 godine morao je prekinuti karijeru zbog teške ozljede koljena. Međutim, Nagelsmann svoju budućnost nije vidio nigdje drugdje nego u nogometu i odmah je počeo raditi s mladim uzrastima. Dok je radio s djecom u Münchenu, Augsburgu i Hoffenheimu, kao skaut Augsburga asistirao je današnjem treneru Borussije Dortmund Tomasu Tuchelu, a paralelno s tim diplomirao je na tamošnjem DIF-u. Tada je započeo njegov meteorski uspon.

Igračku karijeru morao je prekinuti s 22 godine zbog teške ozljede koljena

''Nakon ozljede, pao sam u depresiju. Nisam dugo vremena želio imati nikakve veze s nogometom. Bio sam jako razočaran da sam tako mlad morao završiti karijeru. Međutim, vrlo brzo sam shvatio da se ne vidim u ničem drugom osim u nogometu'', pričao je Nagelsmann.

Sve je počelo kad je Markus Babbel napustio klupu Hoffenheima u prosincu 2012. Tada je trenerom imenovan Frank Kramer, a ovaj je zatražio da mu pomoćnik bude javnosti nepoznati klinac od 25 godina.

''Kad je Kramer nazvao i pitao želim li mu biti pomoćnik, umro sam od smijeha. Mislio sam da me zajebava. Nisam ga shvaćao ozbiljno'', pričao je Nagelsmann, koji je na klupi, kao pomoćnik ostao i kad su treneri bili Marco Kurz i Markus Gisdol.

Hoffenheim je u listopadu 2015. doveo na klupu legendarnog, ali ostarjelog i pomalo umornog Huba Stevensa umjesto Marcusa Gisdola, koji je dobio otkaz. Plan kluba je bio da Stevens odradi posao do kraja sezone, zadrži klub u ligi i pripremi teren za mladog Juliana koji je tada s juniorima Hoffenheima bio prvak Njemačke, ali nije imao nikakvo iskustvo u vođenju neke seniorske momčadi. Ipak, užasni rezultati, a i zdravstveno stanje Huuba Stevensa, samo su ubrzali odluku da na klupu bundesligaša sjedne Nagelsmann.

Ne robuje šablonama: ''Moraš imati i plan B, pa i plan C, ako zatreba"

Teško je šablonski objasniti kakav stil igre njeguje Nagelsmann. Kao i na većinu trenera mlađe generacije, posebice u Njemačkoj, i na njega je jak utjecaj imao visoki presing pod utjecajem Ralfa Rangnicka, sadašnjeg sportskog direktora i bivšeg trenera Leipziga, no Nagelsmann se te nogometne filozofije ne drži kao pijan plota, već kombinira.

''Rangnick je u Leipzigu razvio zanimljiv stil. Davao je loptu protivniku u noge kako bi lakše mogao da mu je uzme pred protivničkim golom. Sviđa mi se taj stil jer na takav način puno brže možeš doći do prilike za gol. Međutim, protivnici su vrlo brzo shvatili otkud im prijeti najveća opasnost i počeli su igrati toliko duboko, da taj plan nije uspijevao. Da bi uspio u današnjem nogometu moraš se prilagođavati. Imati i plan B, pa i plan C ako zatreba. Morate znati igrati i s loptom, ali i bez nje'', svoju viziju igre objasnio je Nagelsmann.

Premda uglavnom igra neki čudan 3-5-2 sustav, za Nagelsmanna je formacija nebitna

''Ako mijenjate 4-4-2 u 4-3-2-1 razlika je u samo deset metara. Puno je važnije spriječiti protivnika da primi loptu, morate dobro markirati, odlično se pozicionirati, bez obzira koju na papiru formaciju igrate'', smatra najmlađi trener u povijesti Bundeslige.

Nagelsmann je više puta u intervjuima izjavio kako se divi klupskoj politici Villarreala prema mladim igračima, znao je reći kako je puno naučio od Guardiole i Wengera, no samo je jednog trenera izdvojio kao svog uzora. Dok je trenirao Augsburg Thomas Tuchel je tijekom sezone 2007/08. angažirao Nagelsmanna kao skauta, a ovaj je kasnije više puta znao reći kako mu je baš rad s bivšim trenerom Borussije Dortmund bio presudan u karijeri.

Divi se Villarrealu, puno toga je naučio od Guardiole i Wengera, ali jedini uzor mu je Tuchel

''Thomas je izvršio najveći utjecaj na mene. Učeći od njega shvatio sam da je to moj put. Puno sam naučio od njega'', priznao je Nagelsmann, a Tuchel nerijetko uzvraća pohvalama.

''Presretan sam zbog njega. Julian je znatiželjan i nevjerojatno vrijedan mladi trener. Sve ovo što mu se događa nije ništa neobično. Zaslužio je ovo i vjerujem u njega. On je budućnost svjetskog nogometa.''

Danas je Nagelsmann europski nogometni hit, a čak i njegovi poslodavci znaju da je pitanje trenutka kad će ga oteti jedan od europskih velikana. Vrlo vjerojatno hoće, i to uskoro, no to se neće dogoditi sljedeće sezone. Nagelsmann je obećao upravi i navijačima Hoffenheima da će ostati jer s klubom ima još jedan cilj.

A s obzirom na to što je do sada već napravio s donedavno provincijskim klubom, neka nas ne čudi ako u jesen Hoffe postane i europski nogometni hit.

Pročitajte više