"Reprezentaciju Austrije ne poštuju ni njeni navijači"

8. LIPNJA 2008. godine hrvatska će reprezentacija u Beču otvoriti nastup na Euru susretom s domaćim predstavnicima. O austrijskom nogometu više-manje se sve zna. A to i nije neka posebna nauka.

Austrijska liga spada u treći nogometni razred, to će  reći Lothar Matthäus, nekadašnji njemački kapetan i bivši Trapattonijev asistent u Red Bull Salzburgu.

U prilog ideji da Hrvatska s totalnim autsajderima prvenstva ne bi trebala imati nikakvih problema govore i brojke; Austrija je 2007. godine odigrala 12 prijateljskih susreta i upisala samo jednu pobjedu!

"Austrijsku reprezentaciju ne poštuju ni njeni navijači. Nema više Herberta Prohaske ili Hansa Krankla i male su šanse da Austrijanci u natjecanje skupini završe dalje od dna ljestvice", iskren je Matthaus kad govori o našim prvim protivnicima.

No, Josef Hickersberger stao je u obranu svoje momčadi, čije pripreme za EP traju već više od godinu i pol dana. Naime, dok se vrsta Cice Kranjčara pripremala za SP-u Njemačkoj, Austrijanci su počeli s pripremama za Euro 2008. godine. Sjećamo se kako je Hickersberger, nakon poraza od Hrvatske na Ernest Hapoelu u svibnju 2006. godine taj susret etiketirao kao - početak jedne divne nogometne priče koja će kulminirati na domaćem EP-u za skoro dvije godine.

Hickersberger danas tvrdi kako još nije riješio sve probleme unutar momčadi. Ali ukazuje na neke pozitivne strane:

"Naša je obrana uvelike očvrsnula tijekom posljednjih godinu dana."

Izborniku ostaje nada da će konačno proraditi i njegovi napadači, s obzirom da su momci 2007. godine zabili svega sedam pogodaka, od čega tri u jedinoj pobjedi (iz 12 susreta) protiv Obale Bjelokosti.

Austrijska je pripremna serija ove godine započela remijem s Mađarskom (1:1), što je u potpunosti ohladilo javnost od nogometa. Hrabri poraz od Francuske (1:0) i remi s jakom Češkom (1:1) donekle su vratili povjerenje navijača, ali i dalje je mučan bio pogled na rubriku strijelaca. Poput soli na ranu došao je remi s Tunisom, nakon kojeg je austrijski napadač Saniel Kuljic rekao: "Bio je to sasvim očekivan finiš godine, imali smo nekoliko zaista jadnih nastupa".

Osim što se poziva na snažnu ofenzivu, Hickersberger optimizam temelji i na dogovorenim susretima s jakim europskim reprezentacijama. Nakon Engleske, Austrijanci će se, baš poput Hrvatske, susresti s Nizozemcima.

"Vrlo je važno da se moji igrači naviknu na jake protivnike."

A maštu javnosti zagolicala je i natjecateljska utakmica s Nijemcima 16. lipnja.

"Naročito me veseli susret s Njemačkom. Nekada sam igrao i trenirao u Bundesligi, baš kao što je njemački izbornik Loew radio u Beču i Innsbrucku. Bit će to jedna jako lijepa utakmica."

Hickersberger se nada da na Euru neće biti i - posljednja.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više