Revolucija u nogometu? Evo o čemu će se raspravljati na današnjem važnom sastanku

Foto: Profimedia

IFAB, ključno nogometno tijelo za donošenje i priznavanje pravila, održat će danas sastanak u Glasgowu na kojem će raspravljati o mogućim promjenama u nogometu. Te promjene trebale bi biti testirane na nižim nogometnim razinama, nikako ne odmah u elitnom nogometu. Neke od njih već su i testirane. Kao jedna od zanimljivijih ideja bila je uvođenje plavog kartona, no čini se da zasad od toga neće biti ništa. Tu ideju odbacio je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Podsjetimo, pisalo se da bi uz žuti i crveni karton u nogomet mogao biti uveden i karton plave boje. Glavni sudac utakmice taj bi karton pokazao ako smatra da je igrač napravio prekršaj zbog kojeg bi trebao napustiti igru, ali ne do samoga kraja utakmice, već bi bio udaljen iz igre na deset minuta.

Infantino protiv plavog kartona

"U nogometu najviše razine neće se koristiti plavi karton. Ta tema za nas ne postoji. FIFA se u potpunosti protivi uvođenju plavog kartona. Nisam bio niti svjestan da će to biti tema, a mislim da FIFA ima pravo reći što misli o svemu. Dat ću vam i naslov. Crveni karton plavom kartonu", rekao je Infantino po dolasku u Škotsku.

"Moramo biti ozbiljni. Uvijek smo otvoreni za nove ideje i prijedloge, ali važno je i zaštititi bit i tradiciju igre. Neće biti plavog kartona", dodao je predsjednik Međunarodne nogometne federacije čiji glas vrijedi 50 posto tijekom donošenja odluka.

UZ FIFA-u, koja predstavlja preostalih 207 nogometnih saveza, u IFAB-u su nogometni savezi Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. Svi imaju po jedan glas.

Za usvajanje prijedloga potrebno je da se usuglase tri četvrtine ukupnog broja predstavnika, što znači da FIFA ne može sama donijeti nijednu odluku, ali i da nijedna odluka ne može biti izglasana bez nje.

Dolaze nova pravila?

Na današnjem povijesnom sastanku IFAB-a raspravljat će se i o drugim inovacijama u nogometu. Očekuje se rasprava o ideji da samo kapetani imaju pravo pristupiti sucu i razgovarati s njim, dok će svi ostali protesti biti sankcionirani žutim kartonima. Tema će biti i kamere pričvršćene na dresovima sudaca, što je već bilo testirano na nižim razinama. I ta ideja razmatra se s ciljevima smanjenja pritiska na suce i njihove veće zaštite.

Revolucionarna ideja je i primjena poluautomatskog tumačenja zaleđa s ciljem da se donesu brže, točnije i pouzdanije odluke, a plan je i da se zadrži ideja sudačkog obrazlaganja spornih situacija. Komunikaciju glavnog suca i VAR sobe nitko ne bi trebao čuti, no sudac bi, nakon što je ta ideja naišla na pozitivan odjek tijekom probnog razdoblja, trebao putem razglasa stadionu objasniti donesenu odluku.

Tema sastanka će biti i krađa vremena, a poseban naglasak bit će stavljen na golmane. Raspravljat će se o uvođenju pravila od šest sekundi, u koliko bi se oni morali riješiti lopte u svom posjedu.

Pročitajte više