Rez u Hajduku: 20 igrača i 30 zaposlenika dobiva otkaze

HAJDUK je sinoć protiv Zagreba na Poljudu došao do treće uzastopne pobjede u HNL-u i time bitno popravio atmosferu uoči tri gostovanja zaredom, ali jasno je da je funkcioniranje kluba određeno nekim drugim stvarima.

Već pogled na igrački kadar otkriva frapantan podatak - Hajduk pod ugovorom ima 60 igrača, daleko više nego primjerice engleski Arsenal ili Manchester United koji u svojim filijalama u belgijskoj ligi na posudbama imaju najtalentiranije mlade igrače.

Trećina tog broja igrača trebala bi u zimskom prijelaznom roku raskinuti svaku ugovornu obvezu s Bilima i potražiti novu sredinu. Tome se svakako nadaju u vodstvu splitskog prvoligaša, ali pitanje je hoće li 20 igrača pristati na raskid ugovora, tim više što će većina njih od Hajduka u mjesec dana zaraditi više nego što bi u uprihodili igrajući cijelu godinu za većinu prvoligaških klubova.

Čak i kada bi se takvo nešto dogodilo, treneru Reji, koji je u više navrata ponavljao kako želi raditi s 22 igrača i trojicom vratara, na raspolaganju bi ostalo 40 igrača. Jasno je da bi se i u takvoj situaciji trebalo zahvaliti petnaestorici igrača i pitanje je koliko će to glatko ići.

Ali niti tu nije kraj mukama revizoru kojeg je vršitelj dužnosti predsjednika Hajduka Joško Svaguša nedavno doveo u klub s ciljem da pregleda i pomogne u saniranju troškova funkcioniranja kluba koji na godišnjoj razini iznose 11 milijuna eura( ne treba posebno lamentirati koliko financijska razina odudara od one rezultatske). Kresanje kadrova osjetit će i zaposlenici u financijama, marketingu i medijskoj promidžbi Hajduka pa bi se tako brojka ljudi koje Hajduk uskoro neće plaćati trebala popeti na 50.

Fiorentini i dalje na platnoj listi: Više nije direktor, sad je djelatnik koji pomaže u tranziciji

Svagušin čovjek od povjerenja koji bi, osim revizora, trebao biti spona između zaposlenika i Uprave zove se Joško Grbić i postojanje ovakvog radnog mjesta čini se sasvim logičnim. To se pak nikako ne može reći za Fredija Fiorentinija, dugogodišnjeg Hajdukova direktora. Obzirom da smo o njegovim propustima već naširoko pisali ne želimo ih ovim putem ponavljati već samo istaknuti jedan zapanjujući podatak.

"Uhljeb Fio", kako Torcida "odmilja" naziva Fiorentinija i poslije svih turbulentnih događanja u posljednja dva mjeseca u Hajduku i dalje prima plaću i to kao djelatnik koji pomaže u prijelaznom razdoblju kluba. Poslije blamaže protiv Žiline Fiorentini nije ponudio ostavku poput Ike Buljana nego samo svoj mandat na raspolaganje, a jasno je i zašto. Fiorentinijev ugovor garantira mu ostanak u klubu i nakon odlaska s funkcije člana Uprave pa se kao logičnim nameće jedan zaključak - Fredi je ostao u Hajduku da na tek kupljenih 47 računala pruži obuku cijeloj vojsci Hajdukovih zaposlenika.

Pročitajte više