Riječani ponizili Hajduk na Poljudu, hat-trick Vugrineca

NOGOMETAŠI Rijeke su u derbiju 28. kola Prve HNL nanijeli najteži ovosezonski poraz Hajduku na Poljudu. Riječani su slavili rezultatom 4:0, a hat-trick postigao je najbolji igrač Rijeke Davor Vugrinec.

U "Jadranskom derbiju" Riječani su pokazali da trenutno igraju možda i najbolji nogomet u ligi, dok je momčad Hajduka djelovala, blago rečeno, izgubljeno na terenu.

Splićani su koliko-toliko uspijevali parirati raigranim gostima do 31. minute, kad je Davor Vugrinec potvrdio klasu preciznim udarcem s 10-tak metara. Lopta je okrznula Kralevskog i promijenila smjer, Pletikosa je bio nemoćan.

Iako su malobrojni navijači na poluvremenu ispratili Hajdukovce u svlačionicu zvižducima, pravi potop Splićana dogodio se u drugom dijelu susreta.

Već u 49. minuti Hajduk je ostao s deset igrača na terenu, zbog drugog žutog kartona isključen je branič Kralevski. Bio je to početak Hajdukovog kraja.

U 61. minuti Sharbini je, nakon dvije velike prilike, uspio nadoknaditi propušteno efektnim pogotkom za 0:2.

Ionako loša igra Hajduka tada se potpuno raspala, a najuvjerljiviju pobjedu Rijeke na Poljudu potvrdio je Davor Vugrinec golovima u 71. i 83. minuti.

Susret na Poljudu pratilo je oko 2,500 navijača.

Rijeka je igrala bez vratara Dragana Žilića, koji nije uspio do kraja zaliječiti ozljedu koju je zadobio u utakmici protiv Varteksa. Umjesto njega na gol Rijeke Dragan Skočić je postavio Velimira Radmana.

Nakon početnog ispitivanja snaga, Rijeka je preuzela terensku inicijativu.

U 4. minuti Vugrinec je tukao iz slobodnog udarca s oko 30 metara, ali njegov udarac išao je ravno u Stipu Pletikosu.

Prvu veliku priliku na utakmici ubilježili su Riječani, Siniša Linić izigrao je obranu Rijeke te snažno pucao s 10-tak metara, ali Pletikosa je bio na mjestu.

Minutu kasnije Sharbini je pucao s gotovo iste pozicije, ali Hajdukova obrana je blokirala taj udarac.

U 11. minuti Novaković je nakon dobrog dubinskog proigravanja centrirao s desnog boka, ali Splićani su u zadnji čas uspjeli otkloniti opasnost.

Prvu pravu priliku Splićani su ubilježili u 17. minuti, s ruba šesnaesterca na asistenciju Hrgovića iz prve je tukao Cimerotić, ali lopta je otišla pokraj desne vratnice.

U 20. minuti Vugrinec je petom u šesnaestercu dodao natrčalom Renduliću, koji je iz prve pogodio vanjski dio mreže, vrlo lijepa akcija Riječana.

U 26. minuti Cimerotič je u prodoru srušen na 20-tak metara od gola Rijeke, ali sudac je samo odmahnuo rukom.

Dvije minute kasnije Novaković se našao u vrlo dobroj poziciji za šut na oko 10-tak metara, ali Buljat je u zadnji čas uklizao i odnio loptu ispred nogu riječkog napadača.

Prvi udarac u okvir gola Splićani su uputili u 30. minuti, s 20-tak metara pucao je Bartulović ali ravno u riječkog golmana Radmana.

Riječani su terensku nadmoć uspjeli pretočiti u vodstvo u 31. minuti. Novaković je s desnog boka ubacio za usamljenog Vugrineca, koji je pucao s desetak metara, a lopta je okrznula Kralevskog i prevarila Stipu Pletikosu.

Splićani su pokušali uzvratiti u 35. minuti, iz kornera je ubacio Kranjčar, a Hrgović je glavom pucao pokraj gola.

Stopostotnu priliku u 37. minuti propustio je Hrgović. Erceg je iz trka ubacio s lijeve strane, Radman je nespretno odbio loptu do Hrgovića, koji je s desetak metara uspio promašiti prazan gol.

U 44. minuti Erceg je na asistenciju Kranjčara tukao s 20-tak metara, ali lopta je otišla tik uz lijevu vratnicu Radmanovog gola.

Prvo poluvrijeme završilo je rezultatom 0:1, a igrače Hajduka malobrojni su navijači u svlačionicu ispratili zvižducima.

Prvu priliku u drugom poluvremenu Riječani su imali već u 46. minuti. Linić i Vugrinec su duplim pasom izigrali obranu Hajduka, ali najbolji riječki nogometaš otišao je previše u stranu i nije uspio prevariti Stipu Pletikosu.

U 49. minuti Kralevski je grubim uklizavanjem srušio Vugrineca, za što je "nagrađen" drugim žutim kartonom. Splićani su tako ostali s deset igrača na terenu.

Samo minutu nakon toga Hajduk je mogao izjednačiti. Bušić je izbio sam pred Radmana i dobro pucao, riječki vratar okrznuo je loptu koja je na kraju pogodila vratnicu.

Drugo poluvrijeme malobrojnim je gledateljima donijelo puno bolju igru.

U 53. minuti Sharbini je propustio dvije vrlo dobre prilike, a dvije minute nakon toga Bartulović je glavom iz neposredne blizine pucao pokraj gola Velimira Radmana.

Sharbini je propušteno uspio ispraviti u 61. minuti. Riječki napadač fino je prihvatio Linićevu loptu u punom trku, te udarcem iz prve povećao vodstvo gostiju na 0:2.

Ni nakon drugog pogotka Riječani nisu prestali napadati, Hajduka obrana na trenutke izgleda smiješno pored tehnički superiornijih riječkih veznjaka i napadača.

Potpunu dominaciju Riječana na Poljudu potvrdio je Davor Vugrinec prekrasnim pogotkom u 71. minuti. Novaković se sjurio po desnom boku, ubacio za Vugrineca, koji je s 20-tak metara iz prve silovito pogodio za 0:3.

Nakon trećeg primljenog pogotka ionako loša igra Hajduka potpuno se raspala.

Vugrinec je u 83. minuti upisao hat-trick nakon što je izbio sam pred Pletikosu, splitski vratar bio je nemoćan pred najboljim igračem Rijeke, koji je rutinirano pospremio loptu u mrežu za impresivnih 0:4.

Mogli su Riječani postići i peti pogodak u 90. minuti nakon katastrofalne pogreške Peze, Sharbini je sam izbio pred gol Hajduka, ali nije bio dovoljno precizan.

N.B.

Pročitajte više