Riječani prosuli pobjedu u Varaždinu, Miličević novi junak Gradskog vrta

ZAGREB je nastavio prosipati domaće bodove; iako ekipa Luke Pavlovića ima niz od šest susreta bez poraza, teško da Kranjčevićeva može biti zadovoljna samo jednim bodom iz susreta sa Zadrom. No, zato je remi u metropoli Zadranima došao kao melen na ljutu ranu, jer na put su krenuli upravo s tim ciljem; ne izgubiti još jednu utakmicu.

Očekivano, dolazak novog trenera Ivice Datkovića izazvao je pozitian šok, što se vidjelo već u prvim minutama susreta, gdje su gosti bili aktivnija i samopouzdanija ekipa. U 4. minuti tresla se vratnica, kada je Želimir Terkeš, najistureniji zadarski napadač gađao nakon dodavanja Marina Tomasova. Zagreb je odgovorio pokušajem povratnika Davora Vugrinca iz velike udaljenosti koji je protutnjao pored vratnice, a vrlo je blizu pogotka u 13. minuti bio Ivan Parlov koji je nakon prodora Džolana po desnoj strani s ruba šesnaesterca pucao preko gola. Zagreb nije iskoristio blagu inicijativu i terensku nadmoć u prvom poluvremenu, da bi nastavak susreta donio festival prilika i lijepih akcija.

Marko Grgić dva je puta mogao zabiti; u 51. minuti nakon akcije s Vugrincem, te u sudačkoj nadoknadi, kada je gađao s 25 metara i pogodio gredu. Bio je to potez susreta, jer osim što je Grgić prema vlastitom priznanju "opalio bolje nego ikada u životu", nova vratarska zvijezda Zadra, Vuković, uspio je uz pomoć vratnice obraniti neobranjivo.

Gdje je nestao Anas Sharbini?

Ekipa Rijeke stigla je u Varteks s novim trenerom Robertom Rubčićem i uspjela prokockati sigurnu pobjedu i vodstvo od 3:0.

Poveli su Riječani pogotkom Anasa Sharbinija s bijele točke. Napadač Rijeke, stariji brat Sharbini, isprovocirao je kazneni udarac kada ga je nakon lijepog prodora u prostor srušio domaći vratar Dreven. Mlađi brat i riječki kapetan pogodio je za 1:0 u devetoj minuti. U 15. minuti vodstvo je povećao Ahmad Sharbini. Matko je probio obranu Varteksa, veznjak Rijeke probio se do šesnaesterca, i dodao je lijevu stranu do Sharbinija koji ne propušta povećati vodstvo.

U 58. minuti Ahmad Sharbini zabio je svoj drugi pogodak na utakmici. Ponovo je proradila bratska osovina: Anas je dugom loptom uposlio Ahmada koji ne propušta povećati vodstvo.

U 61. minuti Varteks se vratio u susret pogotkom Miljenka Mumleka s bijele točke. Novaković je srušio Smrekara, sudac Pristovnik nije se mislio te je po drugi put na utakmici pokazao na bijeklu točku. Mumlek je bio precizan.

U 75. minuti domaćini su ostali bez Nevena Vukmana, koji je zaradio crveni karton nakon rušenja Ahmada Sharbinija. No, kao da su nakon isključenja Varteksovci dodatno zapeli, a upornost im se i više nego isplatila. U 78. minuti Goran Mujanović smanjio je rezultat na 2:3, da bi u 81. minuti Gordan Vuk, koji je u 72. minuti ušao umjesto Karla Šimeka, izjednačio na  3:3. Minutu prije kraja susreta Mujanović je propustio dovesti Varteks do pobjede, nakon što su gubili 3:0. Mujanović se našao jedan na jedan s Radmanom, odlučio se za lob, ali lopta je odsjela na vanjskom dijelu mreže. Paradoksalno, Krojači su počeli igrati nakon što su ostali s igračem manje, i baš kao što je rekao trener Dražen Besek, na kraju mogu žaliti što nisu uzeli sva tri domaća boda.

"Bio je ovo šokantan debi, ali znali smo da dolazimo kod dobre ekipe. Taktički smo dobro funkcionirali i zaista ne znam što se dogodilo, još uvijek je rano za detaljnu analizu.", rekao je nakon susreta trener Rijeke, ne osvrčući se na "detalje" poput onog gdje je u drugom poluvremenu "nestao" Anas Sharbini, kao i koncentracija obrane.

Dražen Besek, trener Varteksa, osvrnuo se na isključenje indisponiranog Vukmana i podvukao da se uistinu radilo o prekretnici susreta;

"Puno je toga nedostajali u našoj igri, ali čekali smo da se negdje otvori. Pokušali smo sa dvije izmjene na poluvremenu (Bloudek - Novinić, Ivančić - Papa), i nakon jedanaesterca došli do situacije da se barem malo vratimo. Vidjeli ste koliko je malo potrebno da utakmica krene u sasvim drugom smjeru.", dodao je Besek.

Euro-gol Vručine i uvjerljivi Slaven Belupo

Slaven Belupo na domaćem je terenu rasturio Croatiju Sesvete s čak četiri pogotka, od kojih su dva djelo Bojana Vručine.

Ekipa Ljupka Petrovića načeta je u 25. minuti: Kristijan je ubacio je lijeve strane, a Srebrenko Posavec bio je najbrži i najspretniji te je sa šest metara bez većih poteškoća zabio za vodstvo Slaven Belupa. Veliku je pomoć, doduše, dobio od strane gostujućeg vratara Radoša kojem je lopta ispala iz ruku. Igrala se 25 minuta.

U 50. minuti Bojan Vručina zabio je s bijele točke za povećanje vodstva. Jurić je izborio jedanaesterac; pao je nakon kontakta s Čičkom, a sudac je odlučio da se radi o prekršaju za najstrožu kaznu. U nastavku susreta Vručina je zabio svoj osmi prvenstveni pogodak; u 58. minuti s lijeve strane, na samom ulazu u kazneni prostor Vručina je prekrasnim volejom pogodio spoj stativu, a lopta se potom odbila u mrežu nemoćnog vratara Radoša. Možda je Vručina želio samo nabaciti, no zabio je pravi euro-pogodak...

U 69. minuti  Mario Jurić je stavio točku na i, pogotkom nakon kratkog pasa, s male udaljenosti od nemoćnog vratara Croatije.

Miličevićevo remek-djelo za pobjedu

Odličnu smo utakmicu gledali i u Gradskom vrtu, gdje je Osijek svladao vrlo dobri Inter s 2:1.

Ivo Smoje kreirao je prvu prigodu u šestoj minuti, tukao je glavom, ali lopta nije odsjela u mreži. Inter je ipak poveo u 15. minuti pogotkom Nina Bule. Napadač Intera poentirao je glavom nakon ubačaja s lijeve strane. U Gradskom vrtu pratili smo izuzetno zanimljivu utakmicu.

Rezultat je izjednačio Valentin Babić u 38. minuti. Kapetan Osijeka zabio je prekrasan pogodak topovskim udarcem s nešto više od 25 metara udaljenosti, iskosa s lijeve strane. Samim početkom drugog poluvremena Osječani su umalo poveli nakon udarca iz slobodnjaka, no vratar Intera uspio je spasiti svoju mrežu.

U četvrtoj minuti sudačke nadoknade, nakon poluvremena u kojem je Osijek dominirao, pobjedu je treneru Steinbrueckneru donio jocker s klupe, Ivan Miličević, fantastičnim pogotkom iz okreta, s udaljenosti veće od 20 metara.

D.C.
Foto: Index

Pročitajte više