Rijeka je dugo vozila u "crvenom" i pobjeđivala. Sad se sve promijenilo

Foto: Pixsell

Rijeka je do prošlog kola i utakmice s Lokomotivom bila moćna, jaka, samouvjerena i u svojoj velikoj pobjedničkoj seriji. Nitko kao da nije bio ni svjestan da je i Dinamo u velikom nizu pobjeda i dobroj formi, a onda se sve najednom promijenilo porazom Rijeke od Lokomotive.

Može Željko Sopić koliko god želi psihološki stabilizirati svoju momčad i govoriti da je sve isto kao prije, ali stvarno nije. Za Rijeku je ovaj tjedan bio drukčiji u odnosu na sve one kad je pobjeđivala. Sad su morali analizirati zašto su izgubili, samopouzdanje im je poljuljano, drugi su na tablici i to će jako utjecati na tako mladu momčad kao što je Rijeka.

Sopić pokušava maknuti pritisak s igrača, ali to nije lako

Sigurno da Sopić svojim izjavama želi u jednom dijelu maknuti pritisak sa svojih igrača i to dobro radi, ali to nije lako. Ne može reći da je sve dobro ako je izgubio utakmicu kad i oni znaju da nije dobro.

Da se razumijemo, nije Rijeka preko noći zaboravila igrati i sigurno ne bi bila u takvoj sjajnoj formi da nema kvalitetu. Međutim, puno teških utakmica se ove sezone okretalo na njihovu stranu, ali i to je odraz njezine kvalitete. U derbijima, osim onima s Hajdukom, bilo je ipak drukčije. Dinamo nisu nadigrali ni u jednom od tri ovosezonska susreta, a nisu nijedan dobili, zar ne?

Sad dolazi do izražaja Dinamov pobjednički mentalitet i iskustvo igranja ovakvih utakmica, o čemu se stalno priča. Ljudi nisu ni svjesni koliko to znači i kakva je to prednost. Kad dođe stani-pani, kao što je sad slučaj u sezoni, onda su tu Arijan Ademi, Stefan Ristovski, Bruno Petković, Josip Mišić i Kevin Theophile-Catherine.

To su igrači s karakterom, pobjednici i samo zbog njih Dinamo ove sezone nije potonuo, a svi dobro znamo da je za to imao jako puno prilika. Dinamo je bio drugi čitavu sezonu, stalno je bio u lovu i često je imao teret da igra dan prije Rijeke pa je u glavama igrača prije utakmice bilo da su u još većem bodovnom zaostatku nego što zapravo jesu.

Nisam vjerovao u Dinamo na početku polusezone

Stalno pratiš kako je ovaj drugi odigrao, nekad treniraš dok oni igraju pa osluškuješ rezultat i to nije laka situacija. Jedno oko ti je stalno na tablici i velika je stvar kad se napokon nađeš u situaciji da tebe netko hvata.

Iskreno, kad je Dinamo izgubio od Lokomotive na početku ove polusezone, nisam bio siguran da će biti u ovoj poziciji u kojoj je sad, ali ga nisam otpisao. Više je bilo pitanje koliko će im Hajduk i Rijeka dati. Hajduk je sam sebe izbacio iz borbe za titulu jer nije bio pravi kad je trebao, ali Rijeka drži priključak.

Jakirović je jako puno dobio prelaskom na sustav 3-5-2 i to mu se mora priznati. Imao je ideju, smislio je kako će je realizirati, momčad ju je usvojila i došao je rezultat. To je, na kraju priče, i posao trenera. Uspio je iskoristiti Kulenovića i njegovu silnu energiju i presing, a i često je upravo on povlačio ostale za sobom.

S obzirom na to kako je izgledala ovog proljeća, davao sam prednost Rijeci, ali priznajem da sam sad okrenuo priču. Ako ćemo u brojkama, dao bih Dinamu 55, a Rijeci 45 posto šanse za naslov prvaka. Ako Dinamo pobijedi u nedjelju, onda je gotovo. Istina, ima još tri kola do kraja, ali Dinamo to ne bi ispustio. 

Dinamo mora pokazati šampionski gard, ali ne smije prepustiti igru Rijeci

Dobar mu je i bod, ali kako ćeš igrati na bod? Kako se uopće postavi takva igra? Očekujem da će Dinamo, kao na Poljudu protiv Hajduka, visoko stisnuti Rijeku. Mora izaći sa šampionskim gardom da pokaže da je on taj koji je pun samopouzdanja. To je jedini način jer bi sve ostalo bila šansa Rijeci da se vrati u igru.

Sopićeva momčad ima sve manje manevarskog prostora. Njoj ni pobjeda ništa ne garantira jer već u sljedećem kolu mora u Osijek. Za Rijeku bi bilo sjajno da joj Dinamo prepusti igru jer bi onda, nošena ogromnom podrškom publike, mogla biti jako opasna.

Oni su okomiti, brzi, imaju širinu i kažnjavaju sve pogreške. Budite sigurni da itekako vide svoju šansu u ovoj utakmici. Rijeka je imala savršen period, jako dugo je vozila "u crvenom" i izvukla maksimum iz svoje momčadi.

Ako se dogodi da ne osvoji naslov prvaka, ne bih rekao da se to može smatrati kiksom. Sopić je dobro rekao da bi sigurno na početku sezone prihvatio ovu situaciju i velika je stvar da se Rijeka u njoj našla.

Napravila je ogromnu razliku u odnosu na Hajduk, koji je puno više od nje uložio u momčad i na tome joj treba čestitati. Rijeka ima svoju šansu u derbiju i jako se vara onaj koji misli da sve ovisi samo o Dinamu.

Pročitajte više