Rijeka pod jakim osiguranjem u Turskoj: "Ne smijemo se uplašiti"

Foto: NK Rijeka

RIJEKA večeras od 19:30 sati igra kod Bašakšehira u Istanbulu prvi susret 3. pretkola kvalifikacija za Europa ligu. Momčad Matjaža Keka stigla je u Tursku i ulazi u punu formu, dok su protivnik vratio s priprema iz Austrije prošle subote. 

Riječani su nakon sat i po leta jučer stigli u zračnu luku Ataturk, gdje se dogodio teroristički napad prije mjesec dana i u kojem je poginula 41 osoba, uz 239 ozlijeđenih. Naoružane snage osiguravaju hrvatsku momčad oko hotela Wyndham, gdje je Rijeka smještena. Također, stiglo je 50-ak pripadnika Armade, kako bi pružili podršku svojoj ekipi.

Kek: Bašakšehira je izuzetno jaka momčad

Trener Kek ne smatra da je turskoj ekipi minus što još uvijek nije odigrala natjecateljsku utakmicu.

"Mislim da je to čak njihova prednost. Budući da nisu puno mijenjali kadar, mogli su se u miru regenerirati i pripremati. Odigrali su dovoljan broj utakmica u pripremama i ne vidim da je to njihov minus. Očekuje nas ogled protiv jedne izuzetno jake ekipe, ali s druge strane izazovne momčadi. Kvalitetni su, ostali su isti kao prošle sezone gdje su bili osvježenje turskog prvenstva", rekao je Kek.

"HNL je jedno, a Europa drugo"

Strateg Rijeke najavio je nešto oprezniju igru u Turskoj.

"Sigurno da je ovo jedna utakmica gdje će prvi put naš defenzivni blok biti pod lupom i pritiskom od prve minute utakmice. Do sada smo mi igrali i forsirali ritam igre. Međutim, HNL je jedno, a Europa drugo. Morat ćemo više razmišljati kako se obraniti, kako smanjiti broj tehničkih i taktičkih pogrešaka na minimum. Ne smijemo se uplašiti i taj pritisak koji će stvoriti moramo uzeti kao priliku da se nešto otvori i da ih tu udarimo. Sportski inat nas mora nositi, ali uz dosta pameti. Moramo se upustiti u trku, ali s taktičkom disciplinom i željom da se udari na njihovu zadnju liniju koja u određenom trenutku ne djeluje još tako sigurno kao što je djelovala u proteklom prvenstvu", poručuje Kek.

Tomasov: Idemo na glavu, pa što bude

Najbolji igrač hrvatske momčadi Marin Tomasov respektira protivnika, ali najavljuje i motiviranu Rijeku na stadionu "Fatih Terim, koji nosi ime po turskom izborniku.

"Spremni smo izvući pozitivan rezultat. Svjesni smo da će biti teško, ali nema alibija, ne sumnjam da ćemo kada izađemo na teren dati sve od sebe. Spremni smo, idemo na glavu pa što bude. Naša želja je da ne primimo gol, najbitnije da ne izgubimo. Vidi se da je to ozbiljna ekipa koja ima glavu i rep, koja zna što radi. Agresivni su na sredini terena, krila su okomita i brza. Morat ćemo biti koncentrirani i pokušati iskoristiti njihove mane", naglašava Tomasov.

Igrač Rijeke ne boji se nereda u Turskoj za vrijeme utakmice.

"Nikad u životu ne znaš što te čeka iza ugla. Subašićev Monaco je bio tu u utorak i sve je proteklo u najboljem redu. Ne vjerujem da bi UEFA dopustila da se igra da su nečiji životi ugroženi", zaključio je Tomasov.

Trening uoči utakmice odradio je i Bašakšehir, koji je tijekom priprema izgubio sve tri utakmice od Viktorije Plzen (1:0), Vysočine Jihlave (2:0) te Karlsruhera (1:0) i nije uspjela zabiti niti jedan gol. 

Pročitajte više