FORMULA 1

Riješen misterij neotvorenog Kubičinog pobjedničkog šampanjca

Foto: EPA

LEGENDARNI poljski vozač Formule 1 Robert Kubica svoju prvu i posljednju pobjedu u karijeri ostvario je 2008. godine na Velikoj nagradi Kanade.

Kubica je na stazi Gilles Villeneuve slavio kao vozač BMW Saubera. Kako to inače biva u slavlju na kraju svake utrke u F1, vozači nazdravljaju otvaranjem velikog šampanjca, ali tog dana u kanadskoj provinciji Quebec Kubica nije otvorio šampanjac i o tome je nastao urbani mit.

Dugo godina mislilo se da je Poljak od uzbuđenja zbog svoje prve pobjede zaboravio na tradicionalno slavlje, ali danas je momčad Alfa Romeo Racing, bivši Sauber, otkrila o čemu je zapravo riječ.

Sve svoje uspjehe obilježavaju tako da u momčadskoj bazi u Hinwilu izlože boce šampanjca sa svakog osvojenog postolja do kojeg su došli. Do sada ih je bilo 27, a među njima se ističe baš Kubičina iz Montreala jer na njoj još uvijek stoji čep.

"To je sjajna priča o Sauberu, jedna od onih koje pokazuju ljudsku stranu Formule 1. To je priča koju svi zaposleni čuju odmah prvi dan, ali nije točna", stoji u priopćenju Alfe Romeo pred sedmu utrku sezone.

Istina je takva da je boca šampanjca dovela do sukoba između kompanija BMW i Sauber oko toga kome bi trebala pripasti. Kubica ju je zapravo otvorio na postolju i poprskao svog momčadskog kolegu Nicka Heidfelda i Davida Coultharda iz Red Bulla, prije nego što ju je predao svojoj momčadi.

"I Sauber i BMW željeli su sačuvati uspomenu na najslađi šampanjac koji su ikada okusili. Molili smo i kumili, ali bez uspjeha jer je njemački gigant pobijedio u borbi za bocu. Original je ponosno izložen u njihovom muzeju u Münchenu", dodaje se u priopćenju.

Budući da je BMW dobio originalnu bocu, Sauber je od Formule 1 zatražio da se napravi replika koja bi mogla biti izložena u bazi na za nju posebno predviđenom mjestu.

Kubičina pobjeda u Montrealu bila je jedina koju je BMW Sauber ostvario tijekom trajanja tog partnerstva, koje je okončano 2009. godine.

Pročitajte više