Esport

Riot Games kaznio najboljeg hrvatskog gamera

Foto: LoLesports/Flickr

SVEGA nekoliko dana prije početka grupne faze League of Legends World Championshipa u Južnoj Koreji, Riot Games je objavio popis 16 igrača koji su kažnjeni zbog neprimjerenog ponašanja u igri tijekom rujna. Na popisu se našao i Luka "Perkz" Perković. Kakav bi to uostalom bio Worlds bez malo drame i toksičnog ponašanja?

>Luka "Perkz" Perković treću godinu zaredom na najvećem League of Legends turniru

>Svi pričaju o esportu. Otkrivamo drugu stranu priče o gamerima u Hrvatskoj

Tijekom rutinskih provjera, Riot Games je ustvrdio da se 16 profesionalnih igrača i trenera koji će nastupati na World Championshipu nije ponašalo u skladu s pravilima. Dodatnim pregledom poruka razmijenjenih na chatu u igri potvrđeno je da su igrači koristili uvredljiv jezik prema suigračima ili protivnicima u solo queue mečevima. Odnosno, nije riječ o službenim mečevima profesionalnih timova, nego sustavu natjecanja ugrađenom u igru u kojem se natječu svi igrači. Kako se za većinu igrača ipak ne radi o učestalom ponašanju i broj prijava je bio poprilično malen, njih 12, uključujući Perkza, dobilo je službeno upozorenje. Četiri igrača kažnjena su i novčano, ali svi će zadržati pravo nastupa na World Championshipu. Perkz se o incidentu i sam oglasio na svom Twitter profilu.

Danil "Diamondprox" Reshetnikov je prijavljen zbog toksičnog ponašanja iako je ranije ove godine već dobio upozorenje i kažnjen je novčanom kaznom od tisuću dolara. Isti iznos mora platiti i Seunglok "TheShy" Kang zbog negativnog ponašanja i namjernog feedanja. Yeonsung "iloveoov" Choi je kažnjen novčanom kaznom od 1500 dolara jer je prijavljen u čak 80 partija tijekom rujna, odnosno u više od 70 posto mečeva u kojima je igrao, a Riot je protiv njega i ranije bio pokretao disciplinski postupak. 

Najzvučnije ime i vjerojatno najbolji igrač svijeta u ovom trenutku Jian "Uzi" Zihao dobio je i najvišu kaznu. Morat će platiti dvije tisuće dolara, i to ne samo zbog neprimjerenog ponašanja nego i zbog igranja na računu koji nije njegov već je kupljen ili pribavljen na neki drugi način, što je jasno zabranjeno u Uvjetima korištenja za League of Legends. 

Foto: LoLesports/Flickr

Perkz je prošao sa službenim upozorenjem, ali to ne treba shvatiti olako. U slučaju novog prekršaja bilo kojeg kažnjenog igrača, nastupit će sljedeće disciplinske mjere - novčana kazna ili zabrana igranja. To bi značilo i propuštanje World Championshipa. Vjerujemo da se to neće dogoditi. Kako uvijek volimo potezati raspravu između europskog i američkog LCS-a, treba napomenuti da je iz Europe kažnjeno čak pet igrača, a iz Amerike samo jedan.

Foto: LoLesports/Flickr

League of Legends zajednica igrača na glasu je kao jedna od najtoksičnijih, a može se primijetiti da protiv toga nisu cijepljeni ni profesionalni igrači koji bi trebali biti uzor drugima. Riot Games vrlo ozbiljno radi na uvođenju reda i kažnjavanju neprimjerenog ponašanja u igri pa ovakve stvari ne trebaju nikoga čuditi. Grupna faza League of Legends World Championshipa počinje u srijedu, 10. listopada, u Busanu u Južnoj Koreji, a Perkz i G2 Esports bi prvi meč trebali igrati protiv domaćeg tima Afrreca Freecs.

Službena objava Riot Gamesa.

Popis kažnjenih igrača: 

Novčane kazne
Danil “Diamondprox” Reshetnikov (Gambit Esports)
Seunglok “TheShy” Kang (Invictus Gaming)
Yeonsung “iloveoov” Choi (Afreeca Freecs)
Jian “Uzi” Zi-Hao (RNG)

Upozorenja

Luka “Perkz” Perkovic (G2 Esports)
Petter “Hjarnan” Freyschuss (G2 Esports)
Daniele “Jiizuke” Di Mauro (Team Vitality)
Amadeu “Attila” Carvalho (Team Vitality)
Minkook “Dreams” Han (Team Vitality)
Dennis “Svenskeren” Johnsen (Cloud9)
Stanislav “Lodik” Kornelyuk (Gambit Esports)
Zhen-Ning “Ning” Gao (Invictus Gaming)
Uijin “Rookie” Song (Invictus Gaming)
Li “4LivcloveR” Zhe (Edward Gaming)
Jaeha “Mowgly” Lee (Afreeca Freecs)
Hyesung “Comet” Lim  (Afreeca Freecs)

Pročitajte više