Ristovski i Perić su namjerno dobili žute kartone. Mogu li biti naknadno kažnjeni?

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

DINAMO je u nedjelju slavio protiv Slavena 5:2 na Maksimiru, u sklopu 26. kola SuperSport HNL-a. Interesantna situacija dogodila se pred kraj utakmice, par minuta nakon što je Martin Baturina zabio u 82. minuti za vodstvo 4:2, čime je osigurao pobjedu Dinama. Dva igrača domaćih, koji su bili na klupi, zaradila su žute kartone koji su im bili treći akumulirani, zbog čega će propustiti utakmicu sljedećeg kola protiv Rudeša te će moći nastupiti na Poljudu protiv Hajduka.

Prvo je u 85. minuti svoj treći žuti karton zaradio Stefan Ristovski zbog, kako je navedeno u službenom zapisniku utakmice, prigovora na odluku suca. Minutu kasnije svoj treći žuti karton zaradio je Dino Perić zbog "napucavanja lopte u prekidu u teren za igru". Perić je inače prije mjesec dana obnovio ozljedu zgloba te još nije zaigrao ni minutu u 2024. godini.

Iako je nemoguće decidirano tvrditi da su njih dvojica namjerno dobila žute kartone kako bi preskočili utakmicu s Rudešom, bilo kakav drugi zaključak čini se manje vjerojatnim jer je zaista teško zamisliti zbog čega bi na klupi radili gluposti koje ih isključuju sa sljedeće utakmice u trenutku dok njihova momčad ima sigurno vodstvo pred sam kraj utakmice. Postavlja se legitimno pitanje: može li ih HNS dodatno kazniti zbog namjernog dobivanja kartona?

Disciplinski pravilnik HNS-a ne predviđa sankcije za "čišćenje" od kartona

Proteklih dana na društvenim se mrežama citirao navodni članak 15. Disciplinskog pravilnika HNS-a, konkretno stavak C, koji navodi da je predviđena kazna za opisanu situaciju "suspenzija za dvije natjecateljske utakmice ili za određeno razdoblje zbog očito namjernog dobivanja žutog ili crvenog kartona". To je pogrešno. Naime, iako ovaj propis postoji, to nije Disciplinski pravilnik HNS-a, nego Disciplinski pravilnik UEFA-e koji je na snazi od 2022. godine.

Disciplinski sudac Alan Klakočer nije vezan tim pravilnikom kod donošenja odluka o sankcijama (ne primjenjuje se direktno na natjecanja koja su pod ingerencijom HNS-a), nego isključivo Disciplinskim pravilnikom HNS-a koji uopće ne predviđa situaciju namjernog dobivanja kartona, a samim time niti sankcije za takvo ponašanje.

Jedini način da Ristovski i Perić budu kažnjeni je prema članku 83. Disciplinskog pravilnika HNS-a, koji, između ostalog, navodi da se igrač može kazniti novčanom kaznom, zabranom igranja do šest utakmica ili obje sankcije istovremeno ako prekrši neku od odredbi Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova.

Presedan za kažnjavanje postoji

U utorak je zbog povrede odredbi Kodeksa kažnjen direktor Lokomotive, Božidar Šikić, i to novčanom kaznom od 1500 eura. Kažnjen je zbog kritiziranja sudaca u javnom medijskom prostoru, a taj svježi slučaj jasno nam govori da se gore navedeni članak 83. Disciplinskog pravilnika poštuje i po njemu postupa. Također, postoji puno jasniji presedan u slučaju namjernog dobivanja kartona koji datira iz 2014. godine.

Na utakmici između Lokomotive i Osijeka tadašnji je trener zagrebačkog kluba Tomislav Ivković pri vodstvu 2:0 svoje momčadi u 90. minuti naredio igraču Mariju Musi da namjerno zaradi žuti karton, koji mu je bio akumulirani treći, zbog čega je propustio utakmicu protiv Dinama u sljedećem kolu. Tadašnji disciplinski sudac Krešimir Vlajčević kaznio je Ivkovića s 10 tisuća kuna, a Musu s 1000 kuna zbog povreda odredbi Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika.

Obrazloženje odluke bilo je sljedeće: "Disciplinski sudac utvrdio je u provedenom postupku, što su prijavljeni u svojim očitovanjima priznali, da je trener Ivković u završnici utakmice Lokomotiva-Osijek tražio od igrača Muse da namjerno dobije žuti karton kako bi na sljedećoj prvenstvenoj utakmici odradio automatsku kaznu zbog treće opomene u nizu te tako naredne utakmice igrao bez opterećenja i razmišljanja o mogućoj kazni zbog novog žutog kartona."

Postoji velika razlika između ova dva slučaja

Ono što je bilo ključno za kažnjavanje Ivkovića i Muse jest činjenica da je sam trener Ivković nakon utakmice decidirano izjavio: "Jesam, to sam mu ja sugerirao (op.a. dobivanje žutog kartona) i to je bila isključivo moja odluka. Mislim kako na lijevom boku u Bručiću imam kvalitetnu alternativu, a poslije Dinama očekuje nas čitav niz teških, gotovo kvalifikacijskih susreta. Kažem, ovo nije možda bila sportska, ali jest pragmatična odluka. I isključivo moja odluka."

U ovakvim slučajevima postoji teret dokazivanja nečije namjere i, koliko god svima bilo očito da su Ristovski i Perić dobili namjerno kartone kako bi preskočili Rudeš, ako oni sami ili netko iz Dinama to ne priznaju, vrlo vjerojatno neće dobiti nikakve sankcije za nesportsko ponašanje. Prijavu disciplinskoj komisiji mogu podnijeti samo službene osobe utakmice, povjerenik dotičnog natjecanja Josip Brezni i osoba koju nadležni nogometni savez ovlasti za poslove sigurnosti.

Nekada je bilo moguće da prijavu podnese bilo tko registriran pri HNS-u, ali nakon "slučaja Soudani" iz 2017. godine HNS je to izbacio iz Disciplinskog pravilnika. Podsjetimo, tadašnji igrač Dinama Hillel Soudani na utakmici je nogom udario igrača Lokomotive s poda, a sudac te utakmice Tihomir Pejin nije mu dodijelio ni žuti karton, već mu je prstom pokazao na znak "respect" koji je nosio na rukavu. Nakon utakmice, Soudanija je disciplinskom sucu prijavio Goran Kvalić, tada nogometaš istarskog niželigaša Plomina. Sada to nije moguće, već teret i obveza prijave pada na gore navedene osobe, ponajviše povjerenika natjecanja.

Hoće li Rijeka u sljedećem kolu napraviti istu stvar kao Dinamo?

Iz svega navedenoga teško je očekivati da će Ristovski i Perić biti prijavljeni i kažnjeni. Pri tome treba biti pošten i reći da ovo nije problem samo na razini HNS-a, već i na razini UEFA-e. Naime, iako Disciplinski pravilnik UEFA-e predviđa sankcije za namjerno dobivanje kartona, postoji samo jedan zabilježen slučaj kada se to zaista i dogodilo. Godine 2019. kažnjen je tadašnji igrač Real Madrida Sergio Ramos jer je na prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u Amsterdamu protiv Ajaxa namjerno dobio žuti karton kako bi se "očistio" u uzvratu i mogao igrati četvrtfinale.

On je to napravio pri vodstvu 1:2 svoje momčadi, a kažnjen je jer je to sam priznao nakon utakmice: "Gledajući rezultat, lagao bih kad bih rekao da nisam forsirao prekršaj. U nogometu se moraju povući takvi potezi, i tako sam odlučio." Dakle, i ovdje je, kao u slučaju Ivkovića i Muse, sam igrač to priznao pa je kažnjen. Osim kazne, karma ga je sustigla jer je Real u uzvratnoj utakmici kod kuće šokantno izgubio 1:4 i ispao iz natjecanja pa je cijeli njegov potez ispao besmislen.

Očito je da nogometne organizacije nemaju efikasan način borbe protiv namjernog dobivanja kartona, čime se poništava sama bit automatskih suspenzija nakon tri kartona jer poanta nije da igrači sami biraju koje će utakmice propustiti. U sljedećem kolu SHNL-a takva je situacija ponovo moguća, ali to ne znači da će se stvarno i dogoditi.

Naime, Rijeka gostuje u Koprivnici kod Slaven Belupa. Kolo nakon toga treba igrati na Kranjčevićevoj protiv Rudeša, a u ovom trenutku čak dvanaest igrača Rijeke ima dva akumulirana žuta kartona: Emmanuel Banda, Bruno Bogojević, Danilo Veiga, Emir Dilaver, Niko Galešić, Bruno Goda, Veldin Hodža, Franjo Ivanović, Nediljko Labrović, Jorge Obregon, Stjepan Radeljić i Lindon Selahi. Identično kao u situaciji Dinama, nakon Rudeša klub s Kvarnera igra derbi s Hajdukom. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li netko od navedenih igrača zaraditi treći žuti karton na neobičan način poput Ristovskog i Perića, čime bi preskočio susret s Rudešom i bio dostupan za Jadranski derbi na Rujevici. S obzirom na važeće propise, na samim igračima i klubovima je hoće li postupati u duhu fair-playa ili neće.

 

Pročitajte više