UEFA

Robert Lewandowski izabran za najboljeg europskog igrača prošle sezone

Foto: Reuters

BAYERN je osvojio pet od šest individualnih nagrada na dodjeli u Ženevi gdje je usporedno s Uefinom ceremonijom održan ždrijeb skupina Lige prvaka.

Manuel Neuer je osvojio nagradu za najboljeg golmana po izboru Uefe za sezonu 2019./20.

Neuer je prošle sezone odigrao sve utakmice na Bayernovom putu prema osvajanju Lige prvaka. Uz elitno europsko natjecanje Neuer je osvojio Bundesligu i njemački kup, a ove sezone je kao kapetan već podigao dva trofeja, europski i njemački superkup.

Imao je čak 284 glasa više od Oblaka

Neuer je ukupno osvojio 376 glasova, čak 284 više od drugoplasiranog Jana Oblaka. Treći u poretku je bio vratar PSG-a Keylor Navas.

Neuer je prošle sezone u Ligi prvaka odigrao šest utakmica bez primljenog gola, dok je u preostalih pet utakmica primio osam pogodaka.

Birala su ga 32 trenera iz momčadi koje su prošle sezone igrale Ligu prvaka te 55 izabranih novinara, po jedan iz svake europske zemlje.

Kimmich najbolji branič ispred suigrača Daviesa i Alabe

Na isti način je biran i najbolji branič Joshua Kimmich, također iz Bayerna. On je za Bavarce na putu do naslova u Ligi prvaka odigrao 10 od mogućih 11 utakmica i asistirao Kingsleyju Comanu za pobjednički pogodak u finalu protiv PSG-a.

Kimmich je slavio sa 161 glasom, tek 23 više od bekovskog partnera u Bayernu Alphonsa Daviesa. Totalnu dominaciju Bayerna među prva tri kompletira Austrijanac David Alaba, koji je kraj sezone odigrao kao stoper.

De Bruyneu druga individualna nagrada sezone

Bayernovu hegemoniju u Uefinim individualnim nagradama je razbio Kevin De Bruyne. On je izabran za najboljeg veznog igrača. To mu je druga nagrada za prošlu sezonu nakon što je izabran za najboljeg igrača Premiershipa od strane svojih kolega.

Ukupno je prošle sezone podijelio 20 asistencija svojim kolegama u Manchester Cityju, a upitan o svojim najjačim stranama odgovorio je:

"Moj um je najjači dio moje igre. Kao veznjak moram stalno razmišljati kako proigrati svoje suigrače i kako im servirati što bolju priliku za gol."

Slavio je ispred Bayernovih Alcantare i Müllera

"Michael Owen mi je bio najveći idol jer sam igrao napadača kad sam bio mali. Od kada igram veznjaka ne postoji jedan individualac kojemu se divim, samo pokušavam uživati u igri."

De Bruyne je osvojio 171 glas i pobijedio u izboru ispred Bayernovih Thiaga Alcantare i Thomasa Mullera.

Lewandowski najuvjerljivije osvojio svoju nagradu

Bez iznenađenja je bilo u izboru najboljeg napadača. Uvjerljivu pobjedu je odnio Poljak Robert Lewandowski s 361 glasom. Drugo mjesto odnio je PSG-ov Kylian Mbappe, dok je treća nagrada otišla u ruke njegovog klupskog kolege Neymara.

Lewandowski se pojavio na pozornici u Ženevi uz klupske kolege Neuera i Kimmicha te podijelio najljepše uspomene iz netom završene sezone.

"Sve u finalu i nakon finala Lige prvaka mi je najdraža uspomena. Uz to, utakmica protiv Tottenhama u Londonu i protiv Crvene zvezde u kojoj sam postigao četiri pogotka", kazao je Poljak i priznao koliko mu znači osvajanje Lige prvaka iz prošle sezone.

"Znam što sam prošao nakon finala 2013. godine i rekao sam sebi da neću odustati. Sanjao sam o Ligi prvaka od malih nogu i sada znam kako je postati osvajač Lige prvaka."

Hansi Flick najbolji trener prošle sezone

Najbolji trener je Bayernov Hans-Dieter Flick koji je odveo njemačku momčad do trostruke krune prošle sezone. U 2020. godini je već osvojio pet trofeja, a Bayern je preuzeo 3. studenog prošle godine od hrvatskog trenera Nike Kovača.

Bio je ovo prvi put da Uefa dodjeljuje nagradu za najboljeg trenera.

Lewandowski odnio i nagradu za najboljeg igrača

Robert Lewandowski je nakon nagrade za najboljeg napadača dobio i nagradu za najboljeg igrača sezone po Uefinom izboru.

Poljak je u 10 utakmica Lige prvaka postigao 15 pogodaka i upisao šest asistencija, dok je u drugim natjecanjima zabio još 40 pogodaka.

Lewandowski je u izboru pobijedio Kevina De Bruynea i momčadskog kolegu Manuela Neuera.

Pročitajte više