Esport

Roditelji djecu šalju na instrukcije iz najpopularnije videoigre

Foto: 123rf

FORTNITE Battler Royale najpopularnija je videoigra na svijetu. Toliko je popularna da djecu koja nisu dobra u toj hit videoigri, vršnjaci zadirkuju u školi. Roditelji u Sjedinjenim Američkim Državama tom problemu doskočili su tako da su djecu poslali na instrukcije iz Fortnitea. Sat vremena online instrukcija plaćaju od 80 do čak 250 kuna.

>Kreće Fortnite ludilo! Osam milijuna dolara za dva mjeseca turnira

>Izgleda li ovako budućnost esporta?

U SAD-u industrija privatnog podučavanja vrijedi više od 7 milijardi dolara, a uskoro će postati još vrjednija. Ponajprije zahvaljujući start-upovima poput Varsity Tutors koji pružaju usluge privatnih poduka putem interneta, ali imaju i bogatiju ponudu te uz akademske predmete, nude instrukcije i iz popularnih videoigara. Najpopularnija videoigra na svijetu već se uvukla u sve prostore društva te davno premašila svoja digitalna ograničenja. Među djecom je postala svojevrsni statusni simbol. Prioritet je biti dobar u Fortniteu. One koji to nisu ostala djeca zadirkuju, kako su se roditelji požalili Wall Street Journalu. 

Poduke iz videoigara nisu ništa novo. Štoviše, "coaching" postoji već dugi niz godina. Profesionalni igrači zarađivali su podučavajući i igrajući s onima koji su željeli biti bolji u određenoj videoigri. Razlika je međutim u tome što se profil korisnika tih usluga promijenio. Prije se nije radilo o roditeljima i djeci, već o igračima koji su jednostavno željeli biti bolji ili tražili način da naprave korak više prema poluprofesionalnom ili profesionalnom esportu. Jedan od posljednjih trendova su i esport akademije koje bi trebale igračima pomoći ne samo da postanu bolji u videoigri nego i da se spoje s potencijalnim timovima. Takve akademije se dosad nisu pokazale previše uspješnima već uglavnom djeluju kao laka prilika za zaradu. Naime, profesionalni igrači, bili oni aktivni ili u mirovini, vrlo rijetko ili gotovo nikad nemaju nikakvo pedagoško predznanje i ne znaju kako prenijeti djeci vlastita znanja na njima prihvatljiv način. 

Postupak privatnih poduka iz videoigara je poprilično jednostavan. Trener ili instruktor gledat će i igrati mečeve s korisnikom te ga upozoriti na greške koje radi i pomoći mu da ih premosti. Pomoći će mu i u razumijevanju igre i analizi. Sve je to vrlo lako izvedivo jer videoigre nude mogućnost promatranja ili igranja u paru i grupama. Instruktori su uglavnom aktivni i bivši profesionalni igrači koji imaju znanje i visoko razumijevanje pojedine videoigre. Uz malo truda, igrači mogu sami poraditi na vlastitoj igri uz ogromnu količinu sadržaja dostupnog na internetu i streamove profesionalnih igrača, ali isto bismo mogli reći i za one koji žele biti bolji u matematici, fizici ili kemiji. 

Pročitajte više