NBA DRAFT

Roko Prkačin i još dva hrvatska igrača povukli su se s NBA drafta

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

POSLJEDNJEG dana roka za povlačenje s NBA drafta Roko Prkačin i još dva mlada hrvatska košarkaša odlučili su da će na njega ipak izaći tek iduće godine.

Vijest o Prkačinu objavio je najveći američki stručnjak za draft Jonathan Givony.

"Roko Prkačin, rangiran kao 36. na ESPN-ovoj listi, povukao je svoje ime s NBA drafta 2021., izvor je javio ESPN-u. To je pomalo iznenađujući potez, ali sa samo 18 godina Prkačin će imati priliku postati visoki pick 2022. nakon dobre sezone", napisao je Givony.

Mladoj zvijezdi Cibone većina američkih medija posljednjih je dana predviđala da će biti šesti izbor druge runde, odnosno 36. ukupno. Na njega bi jedan od svojih brojnih izbora na draftu iskoristio Oklahoma City Thunder, koji je duboko u fazi rekonstrukcije i forsira sve svoje mlade igrače, ne mareći za rezultat.

Prkačin je ostavio vrlo dobar dojam na pokaznim treninzima i testiranjima proteklih tjedana, ali plan je bio pričekati do posljednjeg trenutka za povlačenje i donijeti odluku ovisno o tome koliko je njegov stožer zadovoljan garancijama od NBA klubova.

Klub koji ga izabere imao bi tri opcije - tražiti ga da se odmah priključi momčadi i davati mu priliku na NBA utakmicama, kao što je Thunder protekle sezone činio s mladim Srbinom Aleksandrom Pokuševskim, poslati ga u Razvojnu ligu ili ostaviti još godinu (ili više) u Europi.

Prkačin će tako, po svemu sudeći, ostati još jednu sezonu u Ciboni, gdje bi dobrim igrama mogao popraviti svoje akcije i iduće godine biti izabran u prvoj rundi te si osigurati bolji i duži ugovor.

Osim Prkačina, s NBA drafta su se povukli i njegov vršnjak Boris Tišma te godinu dana stariji Karlo Matković.

Tišma je 2015. otišao iz Dubrave te se proteklih šest godina razvijao u Realovim mlađim kategorijama prije nego što je ovog ljeta potpisao za novog ABA-ligaša, Studentski centar iz Podgorice. Matković je rođeni Livnjak s hrvatskim državljanstvom, koji je igrao za mlađe kategorije Cedevite, a protekle dvije sezone proveo je na posudbama u Srbiji, igrajući za OKK Beograd i Megu. Obojica su pod patronatom moćnog srpskog agenta Miška Ražnatovića. 

Pročitajte više