Ronaldo se od SP-a oprostio kao rekorder. Izjednačio se s kuvajtskim pukovnikom

Foto: EPA-EFE

CRISTIANO RONALDO sinoć se oprostio od Svjetskog prvenstva u Kataru porazom Portugala od Maroka 1:0 u četvrtfinalu. To mu je vjerojatno posljednji nastup u karijeri na SP-u jer će mu za vrijeme sljedećeg Mundijala biti već 41 godina. Sinoćnjim nastupom postao je FIFA-in rekorder, ali priliku da rekord po broju nastupa preuzme samostalno neće dobiti u Kataru.

Ronaldu je jučerašnji nastup bio 196. za Portugal, čime je službeno izjednačio FIFA-in rekord po broju nastupa za reprezentaciju. Čovjek koji je do te brojke došao prije njega široj je javnosti potpuno nepoznati Kuvajćanin Bader Al-Mutawa, koji je u lipnju preuzeo rekord od podjednako anonimnog Malezijca Soh Chin Anna.

Nepunih mjesec dana stariji od Ronalda

Al-Mutawa je Cristianov vršnjak, rođen 10. siječnja 1985., samo 26 dana prije Ronalda. Poput njega, za reprezentaciju je debitirao 2003. kao 18-godišnjak. Iako je i on napadač, u istom broju nastupa za Kuvajt nije zabio ni upola golova (18) kao Ronaldo za Portugal (56).

Cijelu karijeru, od 2002. do danas, Al-Mutawa je proveo kao član kuvajtske Qadsije, za koju je zabio više od 300 golova. Dvaput je kratko bio na posudbama, a jednom u saudijskom Al Nassru, za koji će od siječnja igrati Ronaldo. 

S obzirom na to da se kuvajtska reprezentacija nikad nije plasirala na Svjetsko prvenstvo, velike međunarodne utakmice osjetio je samo u prijateljskom ambijentu, a najveću u jednom od prvih nastupa i to baš protiv Portugala, koji je 2003. bez Ronalda pobijedio 8:0 uz četiri gola Paulete, tri Nuna Gomesa i jedan Luisa Figa.

Pukovnik je u lipnju preskočio Malezijca za kojeg kažu da ima više od 250 nastupa

Posljednji nastup ostvario je 14. lipnja u porazu 3:0 od Jordana, a prošlog mjeseca nije bio u sastavu za prijateljsku utakmicu protiv Libanona, kojom bi se i nakon SP-a u Kataru održao sam na vrhu.

Tim je lipanjskim nastupom Al-Mutawa svrgnuo Soh Chin Anna, koji je od 1969. do 1984. za Maleziju navodno odigrao više od 250 utakmica, ali FIFA mu ih priznaje samo 105.

Iako je još službeni FIFA-in surekorder, Al-Mutawa formalno mora raditi i drugi posao jer nogomet u Kuvajtu nije potpuno profesionaliziran, pa napadač ima čin pukovnika u kuvajtskoj vojsci i radi kao direktor odjela za sigurnost u Kuvajtskoj nacionalnoj skupštini.

Pročitajte više