Roonaldo i društvo razbili rimske legije za 18 minuta

BILA je to osveta sa stilom za poraz u prvoj utakmici ali i za golgotu koju su engleski navijači prošli na Olimpicu. Manchester je uvjerljivom predstavom (7:1) smrvio neprepoznatljivo mlaku Romu, koja na Old Traffordu nije pokazala ništa od dum-dum nogometa iz prve utakmice na Olimpicu.

Treslo se zato po Rominom kaznenom prostoru i oko njega iako prvih pet minuta ničim nije nagovještavalo tako brz pad Rome. Totti i društvo su djelovali prilično samouvjereno držeći loptu i već u prve tri-četiri minute isprobali udarce iz daljine. Problem je što je tu i prestala opasnost za Van der Saara.

U 11. minuti se činilo se kako se Old Trafford ruši. 70 tisuća ljudi skočilo je na noge. Ronaldo je krenuo u protunapad, zastao, promijenio ideju ugledavši odlično postavljenog Carricka. Namjestio mu je loptu na 20-tak metara i uslijedio je rijetko viđen udarac kojim je veznjak domaćih jednostavno zaobišao vratara Rome Donija. Maestralan pogodak kojim je Carrick isplatio gotovo svaki peni 18 milijuna vrijednog transfera koji je Ferguson platio Tottenhamu.

Rimljani se nisu ni oporavili od šoka a doletio je novi torpedo. U 15. minuti Giggs je našao rupu u Rominoj obrani, Mexes je slabo intervenirao i Alan Smith, koga je Ferguson u posljednji čas uvrstio u tim umjesto Solskjaera, nije propustio priliku. Smith nije inače dugo igrao zbog ozljede, a posljednji gol koji je postigao je star gotovo dvije godine.
 
Roma nikako da se probudi iz ružnog sna. Ritam koji je diktirao Manchester bio je ubitačan. Krasnu akciju koja je išla kao po koncu: krenula ispred Van der Sara, pa preko Ronalda i Smitha da bi je Giggs nastavio centaršutom, Rooney je završio prošuljavši se kroz zadnje redove Rimljana i rutinski povisio na 3:0.

Talijani su vjerovatno jedva čekali poluvrijeme da pobjegnu sa terena no Ronaldo im nije dao, prije nego se upiše u listu strijelaca. U 44. minuti 4:0! Portugalac je Romu ispratio pogotkom na poluvrijeme, ali ih i dočekao golom na početku drugog. Ponovo je asistent bio Giggs, za 5:0 u 49-oj minuti.
 
Deset minuta kasnije Miichael Carrick je još jednom tražio paučinu koje ustvari više nije bilo na golu izbušenog Donija, a veznjak Manchestera i engleske reprezentacije je prekrasnim pogotkom na asistenciju Heinzea pogodio malu mrežicu za njegov drugi, a Unitedov šesti gol.

Čast Rome se nije mogla spasiti ni golom De Rossija u 69. minuti.

Francesco Totti je prije meča bio samouvjeren: "Pisat ćemo novu stranicu nogometne povijesti". Stranicu povijesti je ispisao Patrice Evra, sedmim pogotkom za Manchester. U povijesti Lige prvaka nitko nije u četvrtfinalu pobjedio tim omjerom.

Jedna momčad na terenu

Potrebno je na trenutak smanjiti doživljaj i opijenost šampanj-nogometom kojeg su demonstrirali izabranici sir Alexa: Manchester je nedvojbeno bio ne bolja, nego jedina momčad na terenu, jer Roma je na teren tek istrčkarala. Unitedu je baš sve ulazilo u gol, (od 15 udaraca u gol i okvir gola, sedam se zakoprcalo u mreži). Detalji da je Manchester posljednjih godina bio bolno neefikasan u Ligi prvaka, kao i da je Michal mogao suditi kazneni udarac nakon što je O'Shea gurnuo De Rossija, blijede pred činjenicom da je Manchester ponizio Romu.

Ironično je da su obje momčadi uputile jednaki broj udaraca prema golu (po 22), kao i da je Roma imala loptu u posjedu čak 55 posto, ali tu se zapravo vidi sva varljivost statističke izjednačenosti: Romini šutevi su se svodili na alibi udarce iz daljine i Tottijeve pokušaje iz slobodnjaka, jer jednostavno nisu imali ideje ni načina kako probiti domaćine. Veći postotak posjeda lopte proističe upravo iz toga; bezidejnog kruženja oko Manchesterove polovice, nakon čega bi uslijedila predaja lopte i sijevanje ubitačnih kontri preko Giggsa, Ronalda i društva.

Manchester superioran iako oslabljen

Prije utakmice Van der Saar, a posebno Rio Ferdinand nisu bili u dobroj formi. Osim toga nedostajali su im Nemanja Vidić, Garry Neville, Scholes zbog isključenja, Sahe nema zbog ozljede, a tu je bila i tradicija: posljednje četiri godine u Ligi prvaka Manchester nikada nije uspio nadoknaditi deficit iz prve utakmice.

Najbolji igrač Rome Francesco Totti nije se plašio meča na Old Traffordu: "Znam da će biti tesko ali mi nemamo straha. Sličnu smo atmosferu prošli i u Lyonu, proći ćemo i Manchester i ispisati novu stranicu u povijesti" kao što smo već napisali, kazao je Totti i dodao kako više misli na bol u mišiću noge nego na meč. Na kraju će ipak ovih 7:1 biti najgora ozljeda.

Naravno, da se pobjeda Manchestera ne smije omalovažavati, jer koliko god bila slaba Roma, strelovita brzina i ubitačna kombinatorika koju je demonstrirao Manchester zasluženo ulazi u povijest natjecanja Lige prvaka, što je priznao i sam Ferguson.

Ferguson: Ovo je najbolja utakmica Manchestera u povijesti Lige prvaka

 "Najbolja utakmica koju je Manchester United odigrao u Ligi prvaka, ikada, barem kada je moj staž u klubu u pitanju. Fantastično, igra sa puno samopouzdanja, ritma, probojnosti, ideja. Svaki igrač je dao sve što može, posebno napadači".

Englesko polufinale

Osim Manchestera i Chelsea je večerašnjom pobjedom u Valenciji (2:1), izborio polufinale. Ševčenko i Essien su preokrenuli prednost koju je Valenciji donio Morientes i nakon 1:1 u prvoj utakmici na Stamford Bridgeu, omogućili Chelseau prolazak.

Obzirom da je Liverpool u prvoj utakmici u gostima pobijedio PSV 3:0, na Anfieldu se očekuje potvrda da ćemo u polufinalu od ukupno četiri, gledati čak tri engleska kluba. Preostalog sudionika ćemo dobiti nakon uzvrata Bayerna i Milana u Muenchenu (prva utakmica 2:2).

M.J./Z.A.Foto: AFP

Pročitajte više