Rosberg uzeo Hamiltonu pole position u Suzuki za jednu stotinku

Foto: Guliver Image/Getty Images

NICO ROSBERG osvojio je treći uzastopni pole position na Suzuki nakon što je posljednjim krugom u Q3 preuzeo vodeću poziciju od Lewisa Hamiltona za samo 13 tisućinki.

Nijemac je bio najbrži na svim slobodnim treninzima i u dva od tri kvalifikacijska dijela, ali na kraju je tek u posljednjem krugu uspio pobijediti Hamiltona koji je bio dvije desetinke brži u prvim pokušajima u Q3. Rosbergu je to 30. pole position u karijeri i osmi ove sezone.
 
Rosbergov najbrži krug, 1:30.647, gotovo je dvije sekunde brži nego njegov prošlogodišnji pole position (1:32:584) i najbrži krug na Suzuki još od Vettelovog pole positiona 2011. (1:30.466). Najbrži krug ikad odvožen na Suzuki potpisuje Michael Schumacher u Ferrariju 248 F1 koji je 2006. u Q2 odvozio 1:28.954.
 
Kimi Raikkonen bio je treći najbrži u Ferrariju s tri desetinke zaostatka i jedini je vozač, uz vodeće Mercedese, koji je Suzuku obišao u vremenu ispod minute i 31 sekunde.
 
Sebastian Vettel bio je osam stotinki sporiji od Raikkonena na četvrtom mjestu, a Red Bullovi vozači Verstappen i Ricciardo završili su peti i šesti – Nizozemac je bio šest stotinki brži od Australca.
 
Haas je prvi puta imao oba vozača u Q3 i na Suzuki su bili četvrta najbrža momčad u Q2. Grosjean je bio brži od Gutierreza u Q3, a oboje ih je pobijedio Sergio Perez u Force Indiji koji je odvozio identično vrijeme kao i Grosjean (ali ga je postavio prije njega).
 
Nico Hulkenberg završio je deveti, a Esteban Gutierrez deseti najbrži, šest desetinki sporiji od Grosjeana.
 
Williams se nije uspio kvalificirati u Q3 nakon što je Bottas prošle godine na Suzuki startao treći, a deseti u Q2 Sergio Perez pobijedio je Bottasa za samo osam stotinki.
 
Toro Rosso nije mogao bolje od 13. i 14. mjesta, a Kvyat je bio šest stotinki brži od Sainza koji se izvrtio u zavoju Spoon u drugom Q2 pokušaju.
 
McLaren je imao razočaravajuće kvalifikacije koje su završili na 15. i 17. mjestu – u vrlo zgusnutom Q1 Button je bio tek tri stotinke sporiji od Alonsa, ali svejedno nije prošao u Q2.
 
Kevin Magnussen bio je tek 18. najbrži nakon dobrog izdanja na trećem treningu, ispred Ericssona i Nasra u Sauberu i dva Manora. Esteban Ocon ponovno je bio brži u kvalifikacijama od Pascala Wehrleina, kao i u Maleziji, ovoga puta za dvije desetinke.
 
Wehrlein će uoči sutrašnje utrke promijeniti mjenjač, ali kako se kvalificirao posljednji to neće utjecati na njegovu startu poziciju.
 
 
 
 

Pročitajte više