Rosbergu pobjeda u kaotičnoj utrci u Belgiji

Foto: Getty Images / Guliver Image

NICO ROSBERG pobjednik je uzbudljive i kaotične VN Belgije ispred Daniela Ricciarda, a Hamilton se uspio probiti do trećega mjesta. Nijemcu je ovo 20.pobjeda u karijeri, prva u Belgiji i peta ove sezone čime je zaostatak za Hamiltonom smanjio na devet bodova, osam utrka prije kraja sezone.

Start je obilježio incident između dva Ferrarija i Maxa Verstappena kojeg su do prvoga zavoja prestigli i Vettel i Raikkonen, ali Nizozemac kasnim kočenjem s unutarnje strane pokušava vratiti poziciju. Iako je sasvim prešao preko unutarnjeg rubnika, kontakt s Raikkonenom bio je neizbježan jer je Finac s lijeve strane imao momčadskog kolegu Vettela. Hulkenberg je nakon kaosa na startu došao na drugo mjesto, a Ricciardo je bio treći.

Ferrariji su nakon incidenta izgubili puno pozicija i oštetili svoje bolide, a Fernando Alonso se sa začelja probijao bolje od Lewisa Hamiltona. Dok su Ferrarijevi mehaničari pokušavali promijeniti nos i prednje krilo na Raikkonenovom bolidu, ispod bolida se pojavila vatra koju su srećom brzo ugasili. Sainzu je na Kemmel pravcu pukla stražnja desna guma koja mu je uništila stražnje krilo nakon čega je Španjolac morao odustati. Na stazi su nastupili uvjeti virtualnog sigurnosnog automobila. Uskoro su odustali i Pascal Wehrlein i Jenson Button nakon sudara u Les Combesu, a Alonso i Hamilton probili su se do 10. i 11. mjesta.

Kevin Magnussen izgubio je kontrolu nad svojim Renaultom RS16 u slavnom Eau Rougeu i zabio se u gume pokraj staze, ali ali srećom, prošao je bez posljedica. Ipak, radi pregleda je prebačen u bolnicu. 

Na stazu je najprije izašao sigurnosni automobil, a nakon deset minuta utrka je prekinuta kako bi se popravile barijere i očistila staza. Rosberg je i dalje bio vodeći ispred Ricciarda i Hulkenberga, ali najveći dobitnici svakako su Alonso i Hamilton koji su došli do četvrtoga i petog mjesta nakon što za vrijeme sigurnosnog automobila nisu bili u boksu.

Utrka je nastavljena u 14:40, a vozači su iskoristili mogućnost promjene guma za vrijeme prekida. Hamilton je prešao Alonsa za četvrto mjesto, a Raikkonen i Verstappen ponovno su se dodirnuli kotačima u Les Combesu kada je Finac napadao Nizozemca za 14. mjesto. I Raikkonen i Verstappen presjekli su zavoj, ali kako je Finac na taj način zaradio poziciju morao je pustiti Nizozemca.

Kimi je ponovno pokušao u Les Combesu, ali Verstappenova agresivna obrana razbjesnila je Finca koji je rekao "ovo je jebeno nevjerojatno, miče se dok sam u punoj brzini na desno".

Hamilton je kasnije prestigao Hulkenberga uz pomoć DRS-a s vanjske strane Les Combesa, ali je nakon tri kruga pao na deveto mjesto zbog sporog zaustavljanja u boksu. Ipak, kad su vozači ispred njega ušli u boks Britanac se vratio na treće mjesto. Kimi je ponovno imao dodir nakon što je za 12.mjesto pokušao prestići Romaina Grosjeana u Haasu. Alonso i Hulkenberg dotaknuli su se na izlazu iz boksa nakon što su paralelno prilazili uskom desnom zavoju, ali nije došlo do većih oštećenja na nijednom od bolida.

Vettel je imao veliki obračun sa Verstappenom kojeg je na kraju uspio prestići s vanjske strane Les Combesa. Hamilton je nakon trećeg zaustavljanja morao prestići dva vozača Force Indije Pereza i Hulkenberga što je i uspio i došao do trećega mjesta i minimizacije štete nakon starta sa začelja. Četvrti i peti završili su Force Indijini vozači Hulkenberg i Perez i time prestigli Williams u borbi za četvrto mjesto.

Vettel se na kraju probio do šestoga mjesta, a Alonso je uspio zadržati sedmo mjesto ispred Valtterija Bottasa u Williamsu. Zahvaljujući Alonsovim bodovima McLaren Honda je prestigla Toro Rosso i sada se nalaze na šestom mjestu. Raikkonen je dva kruga prije kraja prestigao Massu i došao na deveto mjesto, a posljednji bod osvojio je Brazilac u Williamsu. Verstappen se pokušao oporaviti nakon lošeg starta s različitom strategijom, ali uspio je završiti tek 11.

F1 debitant Esteban Ocon završio je svoju prvu utrku na 16. mjestu kao pretposljednji od vozača koji su završili utrku – mladi je Francuz uspio pobijediti Felipea Nasra u Sauberu.

Pročitajte više