Rosbergu pole position u posljednjem pokušaju

Foto: Getty Images / Guliver Image

NICO ROSBERG osvojio je peti pole position u sezoni i drugi uzastopni nakon što je u svom jedinom Q3 pokušaju skinuo momčadskog kolegu Lewisa Hamiltona u Hochenheimu na Velikoj nagradi Njemačke.

Hamilton je bio najbrži u Q1 i Q2 te vodio nakon prvih pokušaja u Q3 kada Rosberg nije uspio završiti krug zbog problema s elektronikom koji su uzrokovali gubitak kontrole nad papučicom gasa. Nijemac je tako imao samo jedan pokušaj u kojem je Hamiltonovo vrijeme nadmašio za nešto više od desetinku.

Rosbergu je to drugi uzastopni pole position nakon kontroverznih kvalifikacija u Mađarskoj i drugi uzastopni u Njemačkoj nakon 2014., a ukupno mu je to 27. pole position u karijeri. Osim toga, Rosberg se na svim utrkama ove sezone (i još šest utrka s kraja 2015.) kvalificirao na prvo ili drugo mjesto.

Hamilton je završio drugi, 0.107 sekundi iza Rosberga, a treći red zauzeli su Red Bullovi vozači Ricciardo i Verstappen – Australac je bio desetinku brži od Nizozemca. Kimi Raikkonen bio je brži od dva Ferrarija na petom mjesto (+0.779 s), a Vettel je bio šesti sa zaostatkom nešto manjim od sekunde. Nico Hulkenberg bio je najbolji od ostatka svijeta na sedmom mjestu, dvije stotinke ispred Bottasa u Williamsu koji je bio sedam tisućinki brži od Pereza. Felipe Massa upotpunio je Q3 za vozače Mercedesa, Red Bulla, Ferrarija, Force Indije i Williamsa te je završio deseti s 1.252 sekundi zaostatka za Rosbergom.

Gutierrez u Haasu bio je najbrži vozač koji se nije plasirao u Q3, a time je i najbolje plasirani vozač koji će sutra birati na kojim će gumama startati, a 12. je bio Jenson Button u razočaravajućim kvalifikacijama za McLaren budući da je Alonso bio tek 14.

Španjolac je u posljednjem brzom krugu izletio široko u brzom desnom zavoju u 3. sektoru i oštetio bolid, a žalio se i na sporog Sebastiana Vettela u Ferrariju. Sainz je razdvojio McLarene na 13. mjestu, a Grosjean je bio dvije desetinke sporiji od Gutierreza na 15. mjestu.

Palmer se u Renaultu kvalificirao u Q2 (prvi put nakon prve utrke u Australiji) i završio 16. najbrži ispred momčadskog kolege Magnussena, a Wehrlein je u Manoru bio brži od Kvyata u Toro Rossu. Začelje čine Haryanto i dva Saubera Nasr i Ericsson.

Pročitajte više