"Hrvatskoj utakmica s Izraelom nije bitna, pa igrat će u Osijeku"

Foto: Marko Lukunić / Pixsell
Giovanni Rosso i Tomo Šokota nakon pobjede Hajduka u Maksimiru 2008. godine 

STADION U OSIJEKU je malen, a travnjak je očajan. To je dokaz koliko ozbiljno Hrvatska doživljava utakmicu protiv Izraela, kaže bivši hrvatski reprezentativac Giovanni Rosso. 


Rosso je bio je glavni "obavještajac" izraelskim medijima uoči prijateljske utakmice Hrvatske i Izraela (18 sati, Gradski vrt) . Kako i ne bi, ipak je 11 godina proveo u "svetoj zemlji" igrajući za čak pet tamošnjih klubova.

HNS je pozvao Rossu na utakmicu u Osijek, ali bivši igrač Hajduka i Zagreba odlučio je utakmicu pogledati u svojoj drugoj domovini - Izraelu.

"Ne bojte se poniženja, iako Izrael nije u dobrom stanju, ne strahujem od teškog poraza. Hrvati se pripremaju za Euro, ali po mom mišljenju ne doživljavaju ovu utakmicu tako ozbiljno. Izbornik Ante Čačić planira ju iskoristiti za uigravanje novog 3-5-2 sustava. Uostalom, da je Hrvatskoj ova utakmica bitna, ne bi je igrala u Osijeku," rekao je Giovanni Rosso pa objasnio zašto:

"Tamošnji stadion Gradski vrt je malen, a travnjak je u očajnom stanju."

Zašto su Hrvati tako dobri? Zato što nitko ne glumi frajera

Rosso doveo u pitanje motiv hrvatske reprezentacije, ali ne i igračku kvalitetu.

"Modrić je ključan čovjek u svim Čačićevim kombinacijama, sve će ovisiti o njegovom pristupu. Zašto je Hrvatska tako uspješna? Momčad je ispunjena vrhunskim igračima, koji su zvijezde u najjačim europskim klubovima, ali svi su krasni momci. Nema egoista u reprezentaciji i momčad je uvijek ispred pojedinaca. U tome je ključ."

Rosso je nakon 11 godina života u Izraelu dobro upućen i u stanje naših idućih protivnika.

"Mnogo toga mi nije jasno u izraelskom nogometu. Primjerice, angažman privremenog izbornika, pa tko to radi? Izbornik na jednu utakmicu, to još nisam čuo. Alon Hazan je sjajan čovjek i dobar trener, ne zaslužuje ovakav tretman."

Benayoun nije zaslužio ovakav tretman

Ne sviđa mu se ni kako se Izraelci odnose prema igračkim legendama, konkretno Yossiju Benayounu.

"Izraelci se ne bi trebali tako odnositi prema njemu, on je legenda izraelskog nogometa, a vi, čini se, ne znate kako se prema takvim igračima treba odnositi. Trebao bi biti u nacionalnoj momčadi zbog svega što je učinio za Izrael."

Bivši Chelseajev i Liverpoolov igrač neko vrijeme nije bio u reprezentaciji, ali dobio je poziv za utakmicu protiv Hrvatske.

Na koncu se Rosso osvrnuo na izbor novog izbornika.

"Najprije moram istaknuti kako bi Haim Revivo trebao biti uključen u sve odluke saveza, pa tako i u potragu za novim izbornikom. Moj "čovjek" je Guy Luzon, radio je u Belgiji i Engleskoj, ima potrebno iskustvo i donijet će nešto novo u reprezentaciju, siguran sam," zaključio je Rosso.

Pročitajte više