HNL

Rudeš: Zašto nam Osijek minira borbu za opstanak?

Foto: Igor Kralj / Pixsell

KLUB iz zapadnog Zagreba očajnički i do kraja bori se za ostanak u Prvoj HNL. U zadnjih pet kola osvojio je više bodova nego u prethodne 23 utakmice. 

No to je i dalje tanko. Osam kola prije kraja Rudeš je sa samo 10 bodova i dalje na zadnjem mjestu, osam bodova udaljen od pretposljednje Istre i kvalifikacija za ostanak u ligi. Međutim, nema predaje za Rudeš, koji u idućem, 29. kolu ide u Osijek. A ondje ga čeka domaćin koji se također grčevito bori, ali za Europu.

Pokvareno proljetno buđenje Rudeša: U zadnjih pet kola osvojio više bodova nego u prethodne 23 utakmice i opstanak više nije nedostižan, ali...

U bitkama poput ove, u kojoj su obje strane iznimno motivirane, ne biraju se sredstva. Tako barem misle u Rudešu zato što Osijek ne dopušta dvojici igrača iz momčadi gostiju da u petak nastupe na utakmici u Gradskom vrtu. Dragan Juranović i Tomislav Štrkalj nogometaši su koji ne smiju igrati za Rudeš kod Osijeka, a Tomislav Ivković želi ih u momčadi.

Ivković: Prvenstvo nije regularno ako ne mogu u svakoj utakmici računati na najbolje igrače

Trener Rudeša upozorava: "Prvenstvo nije regularno ako ne mogu u svakoj utakmici računati na najbolje igrače. Za Juranovića mi je još i jasno, ali za Štrkalja ne. On je igrač Rio Avea na posudbi kod nas!" Ivković se zato obraća predsjedniku Osijeka: "Apeliram na Ivana Meštrovića da promijeni odluku i dopusti im da igraju."

"Apeliram na predsjednika Osijeka da promijeni odluku i dopusti im da igraju"

U Rudešu nam objašnjavaju da je Juranović igrač Osijeka koji u ugovoru o posudbi u Rudeš doista ima klauzulu u kojoj je definirano da nema pravo nastupa za svoj privremeni klub kada taj klub igra protiv onog koji ga je njemu posudio. 

Za Rudeš protiv Osijeka ne smiju igrati dva važna nogometaša od fenjeraša. Jedan je igrač Osijeka, drugi igrač Rio Avea

Dakle, Juranović je ofenzivac Osijeka koji je potpisao da dok je na posudbi u Rudešu, ne može igrati protiv Osijeka kako bi se izbjegao sukob interesa. Rudešu je posuđen zimus i od tada igra jako dobro. Postigao je dva gola i jedan namjestio te je važan član momčadi. Rudeš je svjestan njegovog statusa, ali bi htio da mu Osijek svejedno dopusti da igra protiv njega. 

Štrkalj je napadač Rio Avea koji je u Rudeš došao na posudbu u zimskom prijelaznom roku i od tada je nezamjenjiv. Zabio je dva gola Dinamu te u pretprošlom kolu jedini gol na utakmici za pobjedu protiv Istre kojom je Rudeš i došao u situaciju da mašta o opstanku.

I njegova priča i status su posebni i ni blizu tako jasni kao Juranovićevi. 

"On je igrač Rio Avea na posudbi u Rudešu, ali njegova situacija je specifična. Sezonu je počeo kao igrač Osijeka, gdje se nije mogao izboriti za minutažu i u zimskom prijelaznom roku tražio je odlazak na posudbu u Rudeš. Kada smo to dogovorili, pojavio se Rio Ave i ponudio Osijeku da ga otkupi. Klubovi su dogovorili transfer i Štrkalj je postao igrač Rio Avea. Međutim, Portugalcima je on igrač za budućnost pa je tražio da ga puste na posudbu u Rudeš kako bi igrao i ispoštovao dogovor koji je imao s nama prije nego što ga je Osijek prodao Rio Aveu", objašnjavaju u Rudešu.

Ni Juranović ni Štrkalj nisu igrali za Rudeš protiv Osijeka u njihovom prošlom međusobnom ogledu

Dodaju i ovo: "Ni Juranović ni Štrkalj nisu nakon što su došli na posudbu u naš klub igrali za Rudeš protiv Osijeka u prvoj utakmici ovih klubova u proljetnom dijelu. To je bilo 8. veljače u Kranjčevićevoj, a Osijek je pobijedio 1:0."

Na naše pitanje kako je onda moguće da Osijek brani igraču Rio Avea nastup za Rudeš, u Rudešu nas upućuju da ga postavimo Osijeku.

Osijekov odgovor na pitanje: Kako je moguće da branite igraču Rio Avea nastup za Rudeš?

To smo i napravili, a iz Gradskog vrta su nam odgovorili: "Radi se o dogovoru klubova i mi ga s naš strane poštujemo." 

Na upit o klauzulama u Juranovićevom i Štrkaljevom ugovoru, odgovorili su nam: "Nemamo dodatni komentar."

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više