HRVATSKOJ SKUPINA SMRTI NA EURU Rukometaši u Splitu protiv Srbije, Švedske i Islanda

Foto: Hina

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održan je ždrijeb za 13. rukometno Europsko prvenstvo, koje će se od 12. do 28. siječnja 2018. igrati u Hrvatskoj.

Hrvatska će igrati u skupini smrti. Momčad Line Červara borit će se u Splitu protiv Švedske, Srbije i Islanda. 

Posljednji put naši rukometaši igrali su protiv Srbije na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., kada su slavili s 31:23. Na Europskom prvenstvu 2014. su u Danskoj svladali Švedsku s tijesnih 25:24, dok su na posljednjem Euru u Poljskoj razbili Island 37:28. 

SKUPINA A (Split)

HRVATSKA (nositelj)

Švedska

Srbija

Island

SKUPINA B (Poreč)

Norveška (nositelj)

Francuska

Bjelorusija

Austrija

SKUPINA C (Zagreb)

Slovenija (nositelj)

Njemačka

Makedonija

Crna Gora

SKUPINA D (Varaždin)

Mađarska (nositelj)

Španjolska

Danska

Češka

Uoči ždrijeba

"Ovdje smo zbog Europskog prvenstva 2018. godine i ovo nije samo ukupno 25. Europsko prvenstvo za žene i muškarce, ovo nije samo 13. Europsko prvenstvo za muškarce, ovo prvi put da je EHF istoj državi dodijelio domaćinstvo i zato je veoma posebno. Počeli smo 1994. u Portugalu 12 momčadi, a 2000. se u Hrvatskoj odigralo posljednje Europsko prvenstvo s 12 momčadi u dvije dvorane. U 2018. odigrat će se posljednje Europsko prvenstvo na kojem će igrati 16 momčadi. Zašto smo ponovo ovdje u Hrvatskoj? Prije svega, posljednji EURO je bio dobro organiziran i to je razlog zašto je EHF Hrvatskoj po drugi put povjerio domaćinstvo Europskog prvenstva. Što možemo očekivati od prvenstva? Nakon teških kvalifikacija možemo očekivati dobre momčadi, možemo očekivati najbolje od najboljih. Što možete očekivati od nas? Mi ćemo, ja i igrači koji će sa mnom izvlačiti, dati sve od sebe da izvučemo zanimljive grupe kako bismo imali savršen turnir 2018.", istaknuo je predsjednik EHF-a Michael Wiederer.

Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac nakon toga je rekao: "Počašćen sam i privilegiran što vas sve mogu pozdraviti u ime Hrvatskog rukometnog saveza i zaželjeti vam dobrodošlicu ovdje u Zagrebu. Hrvatska se do sada pokazala kao izvrstan domaćin brojnih rukometnih događaja i vjerujem da je to razlog zašto ste nam ponovo povjerili domaćinstvo Europskog prvenstva. Svim sudionicima ždrijeba želimo sreću sa ždrijebom i na nadolazećim utakmicama na prvenstvu. Nadamo se da ćete uživati u Hrvatskoj i ponijeti lijepe uspomene te da ćete se ugodno osjećati ovdje. Neka ovaj ždrijeb bude lijep uvod u cjelokupno prvenstvo i pozivnica za sve ljubitelje rukometa u Europi kako bi uživali u atraktivnom rukometu i odličnom događaju u siječnju. Želimo vas pozvati da napunite sve dvorane u kojima će se odigravati utakmice u siječnju i napravite fantastičnu atmosferu".

Ovo je posljednji Euro sa 16 reprezentacija, jer će već 2020. u Austriji, Švedskoj i Norveškoj sudjelovati rekordne 24 momčadi. Naslov prvaka Europe branit će Njemačka, koja je bila najbolja na posljednjem natjecanju u Poljskoj, a gdje je Hrvatska osvojila broncu.

Zanimljivo, Hrvatska je prva europska zemlja koja će drugi put biti domaćin turnira. Prvi put je to bilo 2000. godine, kada je završila na šestom mjestu, a naslov osvojila Švedska pobjedom nad Rusijom (32:31). Naši rukometaši su do sada osvojili 13 medalja, ali nikada nisu uspjeli postati prvaci kontinenta. Hrvatska je najbliže tituli bila 2008. (izgubila od Danske u finalu 24:20) i 2010. u Austriji, gdje su u borbi za zlato bili bolji Francuzi (25:21).

Švedska je rekorder s četiri naslova europskog prvaka, a slijede Francuska (3), Danska i Njemačka (2), te Rusija s jednom titulom. 

Pročitajte više