Rukometaši prva ekipa s olimpijskom normom

BROJ od 131. hrvatskog sportaša iz 14 sportova koji bi, na temelju dodadašnjih rezultata, po procjenama Ureda za olimpijski program Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), mogli nastupiti na Olimpijskim igrama u Ateni bit će proširen za mušku rukometnu reprezentaciju, odlučeno je danas na 6. sjednici odbora za olimpijski program HOO-a.

´Priznajem da u prvotnom planu putnika za Atenu nismo računali na mušku rukometnu reprezentaciju, ali su nas oni svojim sjajnim igrama u Portugalu rasveselili i natjerali da ih kao prvu ekipu uvrstimo u kategoriju evidentnih olimpijskih kandidata, koji će od 1. siječnja 2004. dobivati olimpijske stipendije´, rekao je direktor Ureda Josip Guberina. Predsjednik Odbora za olimpijski program i dopredsjednik HOO-a Goranko Fižulić posebno je zahvalio Vladi RH što je koncem prošle godine dodatnim sredstvima iz pričuve omogućila da HOO ispuni sve obveze prema sportašima i nacionalnim sportskim savezima.

Bez većih diskusija prihvaćena su izvješća o održavanju zimske univerzijade u Italiji, Igre mladeži Alpe-Jadran u Austriji i Zimskog olimpijskog festivala mladih u Sloveniji, a Goranko Fižulić je naglasio da se više ne smije dogoditi da naši mladi sportaši idu na međunarodna natjecanja u neadekvatnoj opremi.

Članovi odbora prihvatili su prijedlog odluke da se u kategoriju evidentnih olimpijskih kandidata uvrsti nacionalna muška rukometna reprezentacija, a na listu ´A´ potencijalnih olimpijskih kanditata teekwondašice Lana Baneli i Ivana Vujčić te tenisač Mario Ančić. U kategoriju potencijalnih ´B´ olimpijskih kandidata razvrstani su atletičar Edis Elkasović, kajakaš Andrej Gliks, te veslači Ninoslav Saraga, Ivan Jukić, Hrvoje Marić, Daniel Bajlo, Marko Dragičević, Igor Francetić i Ante Kušurin. Istodnobno zbog nepotvrđivanja rezultata status potencijalnih olimpijskih kandidata izgubili su taekwondaši Miet Filipović i Mići Kuzmanović. ´Oni se mogu i vratiti na listu, koju ažuriramo svaka tri mjeseca, ako u narednom periodu postignu odgovarajauće rezultate,´ rekao je Darko Dujmović.

Glavni tajnik HOO-a Ivica Miočić-Stošić založio se da u pojedinim sportovima kao što su atletika i plivanje sportaši postanu olimpijski kandidati kada ispune norme svojih međunarodnih asocijacija. To atletičari mogu već od 1. siječnja ove godine, a plivači će to moći od 1. travnja. Konačnu odluku o sadašnjoj listi olimpijskih kandidata, koju je prihvatio Odbor za olimpijski program HOO-a, donijet će Vijeće HOO-a na prvoj sljedećoj sjednici.

Pročitajte više