Rumunjski Mamić optužio suca da je ukrao 20 mil. eura. Sada sudac vodi Rijeka-Hajduk

Foto: Profimedia

HORATIU FESNIC (34) iz Rumunjske sudit će derbi 29. kola SuperSport HNL-a koji u nedjelju od 19:30 na Rujevici igraju Rijeka i Hajduk. Fesnic je treći inozemni sudac koji vodi međusobne utakmice tri kandidata za hrvatski naslov. HNS je, nakon što je buknula afera VAR Leaks, tako odlučio jer su hrvatski suci derbije, ali i mnoge ostale susrete SuperSport HNL-a vodili očajno, zbog čega su izazvali bijes navijača i javnosti. 

Rumunj u nedjelju sudi hrvatski derbi koji je uvijek na nož. Sada još nosi i ogroman ulog

Fesnic za vikend vodi višestruko važan i težak meč, jedan od ključnih u borbi za naslov. Vodeća Rijeka dočekuje trećeplasirani Hajduk u utakmici koja itekako zanima i drugoplasirani Dinamo. Jadranski derbiji uvijek su utakmice na nož, pune tenzija, kartona, kontroverzi i dvojbenih sudačkih odluka, pa će Fesnic itekako zaraditi raskošnu dnevnicu HNS-a namijenjenu stranim sucima.

Mladi Rumunj ove sezone je vodio 21 utakmicu, od toga četiri u europskim natjecanjima. U kvalifikacijama za Europa ligu sudio je Astani i Ludogorecu, a u grupnoj fazi tog natjecanja Aris Limassolu i Rangersima, zatim Bayer Leverkusenu i Qarabagu te Maccabi Haifi i Rennesu. Na tim utakmicama davao je 5 žutih kartona u prosjeku. 

Ovo je odluka zbog koje suca Jadranskog derbija ne podnosi gazda rumunjskog velikana

Fesnic je u Rumunjskoj najpoznatiji po tome da se žestoko zamjerio Gigiju Becaliju, gazdi Steaue kojeg je najtočnije opisati kao rumunjsku verziju Zdravka Mamića. Fesnic je u rumunjskoj Ligi za prvaka prošle sezone vodio bukureštanski derbi Rapida i Steaue. Becalijev klub izgubio je 0:1, a on i navijači Steaue bili su ogorčeni Fesnicevim suđenjem.

"Nakon što nas je oštetio, poslao mi je posrednika uz riječi 'Zamoli strica Gigija da mi oprosti' i evo, oprostio sam mu"

Tvrdili su da ih je teško oštetio jer je dva puta igračima Rapida umjesto crvenih, dao tek žute kartone za pogibeljne prekršaje. Savez je dao za pravo kritičarima sučeve izvedbe jer je Fesnica suspendirao na mjesec dana nakon što je vodio derbi. No Becali je ludio na to te optužio suca da mu je iz džepa izbio "između 20 i 30 milijuna dolara".

Ipak, gazda Steaue je nekoliko dana kasnije otkrio da mu se Fesnic ispričao: "Uradio je to preko posrednika. Zajednički poznanik mi je došao i rekao: nosim ti Fesnicevu ispriku 'Zamoli strica Gigija da mi oprosti' i evo, oprostio sam mu. Sada osjećam takvo olakšanje..." No Becali je dodao: "Ali Fesnic me zamalo ubio svojim greškama i zato ću zbog njega napustiti nogomet."

Naravno da Becali nije napustio nogomet ni oprostio Fesnicu. Prošlog ljeta je, ogorčen suđenjem albanskog suca na utakmici Steaue i CSKA Sofije, izjavio: "Albanski Fesnic je bio u centru pažnje. Vidite što se dogodi kada pogriješite kao on? Jadni Fesnic je zgriješio tako da će nositi mrlju do kraja života. Nema šanse da će izbrisati tu prljavštinu jer je zgriješio pred svima. To su vidjeli milijuni ljudi!"

Pročitajte više