ukrajina sport

Rus nosio Z pokraj Ukrajinca. "Šokantno je to, pod istragom je"

Screenshot: Twitter

RUSKI gimnastičar Ivan Kuljak (20) zaprepastio je potezom na ceremoniji dodjele nagrada na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Tamo se pojavio sa slovom Z nalijepljenim na prsa. U brutalnoj agresiji na Ukrajinu to slovo na tenkove i ostala vozila kao znak raspoznavanja pišu pripadnici okupatorske ruske vojske. Ono je postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Kuljaku je, kao i ostalim ruskim natjecateljima, bilo zabranjeno nastupiti pod ruskim obilježjima, a on je tome doskočio tako što se na dodjeli medalja na ručama pojavio sa spomenutim slovom na prsima. Posebno je skandalozno što je to napravio na svečanosti u sklopu koje je zlato osvojio Ukrajinac Ilija Kovtun. Kuljak je dakle na svečanosti stajao sa slovom Z na prsima pored čovjeka čiji narod ubijaju Rusi noseći upravo to Z.

Sada se povodom ovakvog poteza oglasila Svjetska gimnastička federacija (FIG): "Zatražili smo da Etička komisija otvori istragu protiv Ivana Kuljaka zbog njegovog šokantnog ponašanja na SP-u." FIG je već ranije odlučio da je od danas svim ruskim i bjeloruskim gimnastičarima zabranjeno sudjelovanje u međunarodnim natjecanjima. 

Pročitajte više