Rus Prohorov kupio Netse i seli ih u Brooklyn

Totalsport
Foto: AFP

NAJBOGATIJI ruski tajkun, 44-godišnji Mihail Prohorov, poslao je ponudu od 200 milijuna dolara za kupovinu 80% dionica NBA momčadi New Jersey Netsa, koju je vodstvo tog kluba i prihvatilo.

"Cijeli život osjećam veliku strast prema košarci i razvoju sporta u Rusiji. Želio sam postati dio NBA lige, djelomično i zato da ruskim trenerima metode rada i treninga u Netsima budu pristupačnije, nadohvat ruke", poručio je 206 centimetara visoki Prohorov, koji je u mlađim danima i sam bio amaterski košarkaš. Od ranije posjeduje dionice moskovskog košarkaškog giganta CSKA.

Prohorov formalno još nije postao vlasnik Netsa. Za taj status, treba mu povjerenje i potvrda od 75% vlasnika ostalih NBA klubova. No, to ne bi trebao biti problem, sudeći po mnogim reakcijama.

"Zanimanje za košarku i NBA ligu u rapidnom je rastu na svjetskoj razini. Jako nas raduje ulazak gospodina Prohorova u NBA ligu i New Jersey Netse. Njegovo prisustvo u Netsima sigurno će biti dodatni poticaj za razvoj košarke u Rusiji", poručio je glavni komesar NBA lige David Stern.

Dobrodošlicu svom novom kolegi poželio je i vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban.

"Sviđa mi se ova novost. Prohorov će sigurno donijeti nove ideje i nove načine razmišljanja u NBA ligu. Nadam se da je ovo samo početak trenda ulaska stranih investitora u NBA klubove. Osim toga, učio sam ruski u srednjoj školi, sada ću imati priliku osvježiti znanja koja sam stekao", pronašao je Cuban prostora i za šalu.

Prohorov bi, dakle, trebao postati prvi vlasnik nekog NBA kluba koji nije Amerikanac. Ulazak njegovog kapitala u Netse pokrenut će i izgradnju nove dvorane u Brooklynu, njujorške četvrti koja nema svoju momčad u nekom od najvećih američkih sportova još od 1957. godine, kada su se bejzbol momčad Dodgersa preselila u Los Angeles 1957. godine.

Prema tome, još samo sljedeće sezone će Netsi igrati u New Jerseyju, a završetkom izgradnje nove dvorane u Brooklynu, preselit će se u New York, u kojem su igrali još dok su bili članovi ABA lige. No, ulaskom u NBA ligu preselili su se u obližnji New Jersey.

Pročitajte više