OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU

Rusi opet skrivali doping, zbog Putinova prvaka izbacit će ih s Igara?

Foto: Getty Images, EPA

RUSIJA bi mogla biti izbačena s Olimpijskih igara u Tokiju iduće godine zbog novog dopinškog skandala, odnosno zataškavanja prekršaja koji je počinio atletičar s velikim šansama za olimpijsko zlato, piše The Sunday Times.

Prema izvorima engleskih novina, dužnosnici Ruskog atletskog saveza pomogli su skakaču u vis Danilu Lisenku da izbjegne kaznu zbog toga što lani nije dostavio adresu na kojoj ga dopinški kontrolori mogu doći posjetiti.

Navodi se da su u Savezu lažirali dokumente koji pokazuju da je 22-godišnji Lisenko, svjetski dvoranski prvak, bio prebolestan da bi javio svoju lokaciju. Ispostavilo da su imena liječnika i klinike koji to potvrđuju izmišljeni, a da je na njenoj adresi samo srušena zgrada.

"Klinika je bila lažna od vrha do dna, od registarskih brojeva, preko imena liječnika do falsificiranih dokumenata. Klinika ne postoji, čak je i njena adresa zapravo adresa srušene zgrade. Čak i o tome su lagali", rekao je Timesu izvor blizak istrazi.

Istražitelji Jedinice za integritet u atletici zaplijenili su računala i druge naprave iz Ruskog atletskog saveza i ispitali predsjednika Dmitrija Šljahtina još u travnju, a izvori tvrde da Rusiji ne gine izbacivanje s Igara u Tokiju ako se optužbe ispostave istinitima.

To bi rusku atletiku moglo ostaviti u limbu još nekoliko godina, nakon suspenzije 2015. godine, kad je utvrđeno da je država financirala program dopinga za svoje atletičare, koji su mahom morali propustiti Olimpijske igre u Riju 2016.

Očekivalo se da će zabrana biti ukinuta kroz idućih šest mjeseci i tako omogućiti nastup atletičarima pod ruskom zastavom u Tokiju iduće godine, ali sad šanse za to osjetno padaju zbog samo jednog incidenta.

Razmatralo se da se Rusiju u potpunosti izbaci s Igara u Riju, ali je na kraju dogovoren kompromis, pa su odluke o suspenzijama svakog pojedinog saveza prepuštene njihovim krovnim savezima.

Lisenko je bio jedan od rijetkih atletičara kojima je dopušteno natjecanje pod neutralnom zastavom, a on je osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2017. i postao svjetski dvoranski prvak iduće godine. Zbog toga je postao omiljen među ruskom političkom vrhuškom, o čemu svjedoče fotografije na Instagramu u zagrljajima s predsjednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvjedevom.

On tvrdi da se o njegovom slučaju šire lažne priče, ali da ne smije ništa komentirati dok traje istraga. Ranije je rekao da se sve dogodilo zbog njegova nemara i da zbog toga žali.

Putin nikako neće biti sretan ako se dokaže pokušaj prikrivanja skandala jer sport vidi kao jak adut za jačanje nacionalnog ponosa. Zbog toga je uložio više od 50 milijardi funti u organizaciju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. i Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine. 

Prvi udarac njegov sportski imperij doživio je 2015. kad je raskrinkan dopinški program za ruske sportaše, i to pod pokroviteljstvom države, što je dovelo do izbacivanja 111 ruskih sportaša, odnosno više od četvrtine planirane delegacije, s Olimpijskih igara u Riju. Nova kazna dovela bi do sličnog "sakaćenja" i rusku reprezentaciju za Tokio, a možda i na puno, puno duže razdoblje.
 

Pročitajte više