Rusi u očaju zbog dopingirane Koržanjenko

RUSIJA je pokušala učiniti sve što je u njezinoj moći da izvuče pouku iz sramote sa Zimskih olimpijskih igara prije dvije godine, no na Ljetnim igrama u Ateni dogodila joj se nova "Hiroshima", izjavio je u ponedjeljak čelnik antidopinškog odjela u Ruskom olimpijskom odboru Nikolaj Durmanov.

"Nismo htjeli ponoviti Salt Lake City, ali sada imamo novu Hiroshimu", kazao je Durmanov, nakon što je dvoje ruskih sportaša, među kojima je i osvajačica zlatne medalje u bacanju kugle Irina Koržanjenko, diskvalificirano s Igara zbog uzimanja dopinga.

"To je bilo veliko iznenađenje jer nam je prioritet u priprema za Olimpijske igre bio osigurati da imamo čistu ekipu", kazao je Durmanov.

Izrazio je zgražanje da je Koržanjenko uhvaćena s primitivnom i "iz kamenog doba" drogom poput anaboličkog stereoida stanozolola - supstance koja je stajala i atletičara Bena Johnsona zlatne medalje na 100 metara 1988. godine - ali je upozorio kako doping nije samo ruski problem, te da SAD i druge države imaju iste poteškoće.

Otkako su pobjednice u skijaškom trčanju Larisa Lazutina i Olga Danilova ostale bez zlatne medalje na zimskim Igrama 2002. godine, Ruski olimpijski odbor je pojačao nasumično testiranje na doping, potrošio velika sredstva na nove laboratorije i pokrenuo jaku kampanju među sportašima da odustanu od dopinga, dodao je Durmanov.

"Počeli smo provoditi nula toleranciju. Pokušali smo slijediti američki primjer", kazao je.

"Mnogi nazivaju stanozolol dopingom iz kamenog doba. Zato je još veća sramota da je naš sportaš uzimao tu supstancu", rekao je Durmanov.

On očekuje da se Koržanjenko, koja je osvojila zlatnu medelju u bacanju kugle u srijedu, zabrani doživotno natjecanje jer joj je 1999. godine već jednom bilo zabranjeno natjecanje na dvije godine zbog uzimanja iste supstance.

Ruska dizačica utega Albina Komič također je diskvalificirana jer je na doping testiranju bila pozitivna na jedan drugi stereoid.

Izvor fotografije: FaH

Pročitajte više