Čak 108 ruskih sportaša ne ide u Rio

Ilustracija: Index

VIŠE od četvrtine sportaša (108 od 379) iz brojne ruske olimpijske ekspedicije nema pravo nastupa na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Posljedica je to dopinških aktivnosti ne samo od pojedinih sportaša, već i onih "sponzoriranih" od strane ruske države, kazuje izvješće Svjetske anti-dopinške agencije, koje je uzrokovalo "orkansku buru" u sportskoj javnosti i rusko poniženje.

Olimpijskim putevima, stoga, zaputilo se 279 ruskih sportaša. Atletika je "sahranjena" time što je tek Darija Klišina dobila mogućnost nastupa, doduše, ne predstavljajući Rusiju. Preostalih 67 atletičarki i atletičara, uključujući dvostruku olimpijsku pobjednicu Jelenu Isinbajevu, neće imati priliku sportski proživjeti Olimpijske igre.

Pojedinačne suspenzije Ruse pogađaju i u drugim sportovima. Zahvaćeni su i vodeni sportovi, veslanje, jedrenje, kajak i kanu i moderni petoboj. Što se tiče momčadskih sportova, ženska odbojkaška reprezentacija dobila je zeleno svjetlo..

Prije puta u Brazil, ruske sportaše primio je predsjednik Vladimir Putin, oštro nastupivši u izjavi. U kojoj je naglasio kako se radi o "namjernoj kampanji protiv ruskih sportaša" te "dvostrukim kriterijima".

Pročitajte više