Tenis

Rusima i Bjelorusima zabranjen je nastup na Wimbledonu

Foto: EPA

RUSKIM i bjeloruskim tenisačima službeno je zabranjen nastup na najpoznatijem teniskom Gramd Slam turniru Wimbledonu. Razlog za zabranu nastupa ruskim i bjeloruskim predstavnicima je ruska invazija na Ukrajinu, a Wimbledon bi time postao prvi teniski turnir u svijetu na kojem Rusima i Bjelorusima ne bi bilo dopušteno igrati. 

Iz All England Lawn Tennis Cluba poručili su da imaju odgovornost ograničiti globalni utjecaj Rusa na svaki mogući način. "U uvjetima u kojima Rusija vrši neopravdanu agresiju nad Ukrajinom neprihvatljivo nam je da ruski režim ima ikakve povlastice, pa tako ni uključenost ruskih i bjeloruskih tenisača u ovaj turnir. Zato, uz duboko žaljenje, nećemo prihvatiti prijavnice ruskih i bjeloruskih tenisača za Wimbledon.

Odrekli se zastave i obilježja

Međunarodna teniska federacija (ITF) je suspendirala Ruski i Bjeloruski teniski savez te isključila njihove reprezentacije iz ekipnih i momčadskih natjecanja, ali pojedincima je bio dopušten nastup bez nacionalnih obilježja, kako na ITF turnirima tako i na ATP i WTA turnirima.

Wimbledon će se ove godine održavati od 27. lipnja do 10. srpnja, neće moći nastupiti drugi i osmi tenisač svijeta, Rusi Danil Medvjedev i Andrej Rubljov, kao ni četvrta tenisačica svijeta Bjeloruskinja Arina Sabalenka. Ruski su se tenisači i tenisačice više puta izjasnili da su protiv rata u Ukrajini, a i međunarodne teniske turnire ne igraju pod ruskom zastavom.

Pročitajte više