S kim sutra igra Hrvatska? Imaju samoprozvanog Modrića i "killera" iz La Lige

Foto: Profimedia

HRVATSKA reprezentacija u utorak u 20:45 u Bursi protiv Turske igra susret 2. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Momčad Zlatka Dalića je u subotu u šokantnom susretu s Walesom primila gol u 93. minuti i odigrala 1:1 i trebala bi joj pobjeda protiv Turske da se ne dovede u težu situaciju uoči nastavka kvalifikacija.

Turci su u subotu slavili 2:1 na vrućem gostovanju u Armeniji iako su gubili. Armenci su poveli u 10. minuti autogolom Kabaka, da bi Kokcu izjednačio u 34., a preokret Turskoj donio Akturkoglu koji je ušao u drugom poluvremenu i zabio u 64. minuti za pobjedu.

Treća je to utakmica u nizu koju je Turska dobila nakon za nju razočaravajuće 2022. godine. Kvalifikacije za SP su u jako teškoj skupini s Nizozemskom, Norveškom, Crnom Gorom, Latvijom i Gibraltarom završili na odličnom drugome mjestu. U dodatnim kvalifikacijama igrali su protiv Portugala koji je vodio 2:0, Turci su smanjili na 2:1 i onda promašili penal za 2:2 te na kraju izgubili 3:1.

Plasman na Euro imperativ

U skupini 1 Lige nacija C igrali su s Litvom, Luksemburgom i Farskim otocima te im je teže bilo biti drugi ili treći nego prvi. Osvojili su prvo mjesto, ali su u zadnja dva kola odigrali 3:3 s Luksemburgom i onda izgubili 2:1 na Farskim otocima.

Stefanu Kuntzu i njegovu stručnom stožeru imperativ je plasman na Europsko prvenstvo na kojem Turke u Njemačkoj očekuju ogromna podrška velike turske zajednice i loš rezultat u kvalifikacijama jednostavno nije opcija. Kao i Hrvatska, Turska ima osigurane najmanje dodatne kvalifikacije kao pobjednik svoje skupine Lige nacija pa ima popravni ispit ako ne uspije osvojiti jedno od prva dva mjesta.

Početni sastav Turske u pobjedi protiv Armenije 2:1

Turska je danas momčad sastavljena od uglavnom iskusnih igrača i nekoliko zanimljivih mladih igrača. Protiv Armenije je prosječna starost momčadi bila 26.9 godina, dok je prosječna starost Dalićeve momčadi protiv Walesa bila, usporedbe radi, 28.9 godina.

Najveća zvijezda je Hakan Calhanoglu koji je nedavno šokirao izjavom da nije ništa puno lošiji od Modrića i da sebe svrstava među pet najboljih veznjaka na svijetu. S tim se ne bi složio Transfermarkt koji 29-godišnjeg Interova veznjaka procjenjuje na 35 milijuna eura, a Calhanoglu od odlaska iz Leverkusena ni u Milanu ni u Interu nije opravdao očekivanja.

Talenti koji su se pogubili putem

Generalno je Turska sastavljena od dosta igrača koji su se putem u karijeri izgubili ili su imali puno problema s ozljedama. Stoperski par čine Merih Demiral iz Atalante i Caglar Soyuncu iz Leicestera. Prvi je bio golemi potencijal dok je bio igrač Sassuola. Kupio ga je Juventus za 19.5 milijuna eura, ali je u prvoj sezoni pokidao križne ligamente i nikad se nije uspio vratiti do kraja.

Imao je još problema s ozljedama te je završio u Atalanti, a slična je priča i sa Soyuncuom. On je 2018. došao kao mlada zvijezda iz Freiburga u Leicester za 21 milijun eura, ali i njegovu karijeru u Engleskoj obilježile su ozljede iako je riječ o sjajnom stoperu.

Jedan od najboljih turskih igrača ove sezone je Feyenoordov kapetan Orkan Kokcu. Sjajan 23-godišnji veznjak u 35 nastupa ove sezone zabio je 12 golova uz tri asistencije, a već duže vrijeme ga prati Arsenal koji ga je spreman platiti 60 milijuna eura.

Unal briljira u Getafeu

Kokcu je igrač nevjerojatnih fizičkih predispozicija, ima odličan udarac s kojim je zabio već nekoliko golova izvan šesnaesterca i na njega će Dalićeva momčad morati najviše paziti. Isto vrijedi iza Enesa Unala koji proživljava sjajnu sezonu u Getafeu.

Još jedan vječni talent turskog nogometa se nakon godina lutanja po Belgiji, Nizozemskoj, Villarrealu i Valladolidu skrasio u Getafeu u kojem je u zadnje dvije godine najbolji igrač. Ove sezone je u 26 utakmica zabio 13 golova i samo njegovi golovi drže Getafe iznad zone ispadanja.

U momčadi protiv Armenije bio je i Tudorov igrač Cengiz Under, još jedan veliki talent koji još nije opravdao golema očekivanja, te 31-godišnji Cenk Tosun. On je 2018. otišao iz Bešiktaša u Everton za 22 milijuna eura te je jedan od njegovih najvećih promašaja, a ove sezone se vratio u Bešiktaš kao slobodan igrač.

Na klupi bivši Hajdukov napadač

Stefan Kuntz na klupi ima dosta zanimljivih igrača. Jedan od njih je Zeki Celik kojeg se svojevremeno spominjalo u kontekstu milijunskog transfera iz Lillea, da bi završio u Romi u kojoj sjedi na klupi.

Tu je i bivši Hajdukov napadač Umut Nayir koji danas igra za Umraniyespor, jokeri s klupe su krila Galatasaraya i Fenerbahčea Kerem Akturkoglu, koji je zabio za pobjedu protiv Armenije, te Irfan Can Kahveci. Golema očekivanja su i od Fenerova veznjaka Arde Gulera, klinca koji vrijedi 11 milijuna eura i kojeg prate već brojni europski klubovi. 

Pročitajte više