Sabalenka obranila Australian Open

Foto: EPA-EFE

BJELORUSKA tenisačica Arina Sabalenka pobjednica je prvog Grand Slam turnira sezone Australian Opena nakon što je u finalu porazila Kineskinju Qinwen Zheng 6:3, 6:2. Druga tenisačica svijeta obranila je prošlogodišnji naslov postavši prva igračica koja je u Melbourneu obranila titulu nakon zemljakinje Viktorije Azarenke (2012., 2013.). Ujedno je osvojila i 14. turnirski naslov u karijeri.

Za Sabalenku je ovo bilo treće finale na najvećim turnirima, pri čemu drugo uzastopno slavlje u Melbourneu nakon što je u rujnu prošle godine izgubila u finalu US Opena od Amerikanke Coco Gauff (6:2, 3:6, 2:6).

Prva Kineskinja u finalu nakon Li Na

Zheng do sada nije stigla dalje od četvrtfinala na velikim turnirima, a postala je tek druga kineska igračica koja je izborila finale Grand Slama. Prije nje to je uspjelo Li Na, koja je 2011. osvojila Roland Garros, a 2014. Australian Open.

Bjeloruskinja je do titule došla sa sedam pobjeda bez izgubljenog seta. Sjajno je ušla i u finalni meč. Već u drugom gemu je napravila break, potom povela 3:0 i kontrolirala set do kraja. Sličan rasplet gledali smo i u drugom setu. Sabalenka je već na startu oduzela servis suparnici, a potom je kod rezultata 3:1 napravila još jedan break. Kineskinja se nije predavala, u osmom gemu je spasila četiri meč-lopte, imala i break-loptu, ali nije uspjela. Bjeloruskinja je iskoristila petu meč-loptu za konačno slavlje.

Bio je to njihov drugi međusobni ogled nakon što je Sabalenka u četvrtfinalu prošlogodišnjeg US Opena slavila 6:1, 6:4. 

Sinner i Medvedev za muški naslov

U nedjelju slijedi finale u muškoj konkurenciji, gdje će se sučeliti Talijan Jannik Sinner, koji je u polufinalu eliminirao Srbina Novaka Đokovića, i Rus Danil Medvedev, koji je u pet setova eliminirao Nijemca Alexandera Zvereva nakon što je gubio 2:0.

Pročitajte više