Šah - dobar start naših selekcija

U BUGARSKOM Plovdivu počelo je ekipno šahovsko prvenstvo Europe na kojem u muškoj konkurenciji sudjeluje 36, a u ženskoj 30 sastava.

Naslov prvaka brane šahisti Nizozemske i šahistice Francuske, a ukupno će se odigrati 9 kola po švicarskom sustavu natjecanja. Igra se relativno brzim tempom od 90 minuta po igraču za cijelu partiju, uz dodatak od 30 sekundi poslije svakog odigranog poteza. Velika je novost da se prvi put kao osnovni kriterij za odredjivanje poretka momčadi uzimaju meč-bodovi, a osvojeni bodovi tek su dopunski kriterij kod diobe mjesta.

U prvom kolu, odigranom danas, naši su šahisti poslije sigurne igre pobijedili Cipar s 4:0, a šahistice su s vrlo jakom Mađarskom izvukle povoljnih 1:1. Od naših reprezentativaca zablistao je Hrvoje Stevich, a odličnu partiju pružio je i Ognjen Cvitan. Mirjana Medich je danas proslavila rijedak jubilej - odigrala je stotu "utakmicu" za državnu reprezentaciju na službenim natjecanjima, a remizirala je s Jelenom Dembo.

Rezultati 1. kola:

CIPAR - HRVATSKA (m) 0:4 (Kotronias-Kozzul 0:1, Antoniou-Cvitan 0:1, Theocharides-Zelccich 0:1, Papatryfunos-Stevich 0:1)

MAĐARSKA - HRVATSKA (ž) 1:1 (Dembo-Medich remi, Vajda-Jelica remi).

Pročitajte više