Šah: Ukrajinac Vasilij Ivančuk novi europski prvak

POSLIJE 16 dana zanimljivih borbi u ovom turskom gradu završeno je 5. Europsko prvenstvo na kojem su sudjelovala 74 igrača. Odigrano je 13 kola po švicarskom sustavu natjecanja, a potom se u doigravanju odlučilo o novom prvaku i dvanaestorici putnika na svjetsko prvenstvo.

U doigravanju za prvo mjesto Ukrajinac Vasilij Ivančuk je već u prvom krugu, u igri na 15 minuta uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza, pobijedio Sarajliju Predraga Nikolića s 2:0 i zasluženo postao peti europski prvak. Nikoliću je pripala srebrna medalja, a u razigravanju za plasman od 3. do 7. mjesta najuspješniji je bio Armenac Levon Aronjan, koji je pobjedama nad Jevgenijem Mirošničenkom (3:1) i Rumunjom Andrejem Istratescuom (1,5:0,5) osvojio brončano odličje.

Igrači koji su završili prvenstvo na diobi 8. do 16. mjesta razigravali su za plasman na svjetsko prvenstvo, odnosno za poredak do 12. mjesta. Iznenadio je naturalizirani Nijemac Arkadij Najdič pobjedom nad Poljakom Michalom Krasenkowom s 2:0, a istim je omjerom i naturalizirani Švicarac Vadim Milov nadigrao Poljaka Bartolomieja Macieju. Na svjetsko prvenstvo još idu Šveđanin Jevgenij Agrest i Armenac Karen Asrian. Agrest je pobijedio Azerbejdžanca Vugara Gašimova s 1,5:0,5 , a istim je rezultatom i Asrian eliminirao svojeg sunarodnjaka Gabrijela Sargissiana.

Konačan poredak najuspješnijih sudionika, koji putuju na svjetsko prvenstvo:

1. Vasilij Ivančuk 9 bodova, 2. Predrag Nikolić 9, 3. Levon Aronian 8,5 , 4. Andrej Istratescu 8,5 , 5. Jevgenij Mirošničenko 8,5 , 6. David Navara 8,5 , 7. Mihail Gurevič 8,5 , 8. Robert Kempinski 8, 9. Arkadij Najdič 8, 10. Jevgenij Agrest 8, 11. Vadim Milov 8, 12. Karen Asrian 8 bodova.

Na prvenstvu je sudjelovao i zagrebački velemajstor Krunoslav Hulak, koji je sa 6,5 bodova osvojio 35. mjesto.

Pročitajte više