Šahtar uzeo Superkup: Srna strijelac i asistent, Vukojević debitirao sa stilom

INTRIGANTAN dvoboj odigran je danas u Ukrajini gdje su se susrele momčadi naših reprezentativaca Darija Srne i Ognjena Vukojevića. Na neutralnom terenu u Poltavi, u utakmici ukrajinskog Superkupa, Šahtjor iz Donjecka i Dinamo iz Kijeva borili su se za prvi trofej sezone. Šahtjor je pobjedio s 5:4 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Prošlosezonski Superkup uzeo je Dinamo pobijedivši na jedanaesterce 4:2, a isto je bilo i pretprošle sezone kada je kijevski klub slavio u regularnom vremenu 2:0, stoga se ove sezone očekivala pobjeda momčadi iz Donjecka. 

Dinamo je krenuo žustro i već u šestoj minuti zabio

Dinamo je u susret krenuo vrlo žustro pred prepunim stadionom i već u šestoj minuti postigao prekrasan pogodak nakon prodora po lijevoj strani srpskog nogometaša Miloša Ninkovića. Nakon što je ovaj "slomio" našeg Darija Srnu, kapetana momčadi iz Donjecka, pogodak glavom postigao je odlični Milevski.

Dinamo se nakon pogotka povukao, a Šahtjor je stisnuo. Dario Srna u nekoliko je navrata prošao desnim bokom i krasno centrirao, ali nitko od napadača nije uspio zaprijetiti Šovkovskom.

Vukojević dokazao da je klasa

Vukojević se već početkom susreta prezentirao publici u odličnom svjetlu, pravovremenim uklizavanjima na sredini terena i oduzimanjem vitalnih lopti.  

"Hrvatski Gattuso" iskazao se i u ofenzivnoj igri kada je u 15. minuti susreta jako lijepo prošao lijevom stranom, nakon čega je prekršajem onemogućen u daljnjem prodoru. Vukojević je pokazao i borbenost, i nekoliko se puta izborio za tešku loptu, i prekidao akcije Šahtara.

Kijevljani su se nakon postignutog pogotka sabrali i opet počeli napadati po bokovima.

U 19. minuti Šahtar je ubilježio prvu priliku; Bangoura je dobro zapucao sa 20-ak metara, ali Šokovski to kroti. Darijo Srna u trenucima koji su uslijedili nije igrao baš najbolje ako se uzme u obzir da je Dinamo stvorio nekoliko kvalitetnih šansi preko nabacivanja s lijeve strane.

Bivši igrač zagrebačkog Dinama sjajno je sudjelovao u nekoliko akcija koje su se odvijale na sredini terena, ali koje nisu urodile pogotkom. Hrvatski reprezentativac pratio je svaku akciju svojih suigrača u oba smjera, i dobrim dugim loptama uspješno pronalazio svoje napadače.

Srna asistirao za izjednačenje

Nakon teškog prekršaja nad Srnom s desne strane, Dario uzima loptu i svojim, već viđenim, neugodnim centaršutem pronalazi Čigrinskog koji u 38. minuti susreta vraća stvari na početak. Srna je počeo igrati onako kako zna i opet je svojim napadačima priredio sjajnu priliku koja je ostala neiskorištena u 40. minuti susreta.

U istoj minuti Vukojević radi prekršaj s leđa koji uz veliku dozu sreće nije kažnjen žutim kartonom. Bio je to taktički prekršaj nad igračem Šahtara koji je razvijao kontra napad.

Drugo poluvrijeme, drugi Srna

Ulaskom Brandaoa s klupe Šahtjora igra momčadi se podigla na višu razinu; njegovi driblinzi stvorili bi višak igrača na lijevom boku. U par navrata Brandao je pretrpio teške prekršaje koji su sankcionirani žutim kartonima.

Šahtar je puno bolje otvorio drugi dio, a ozbiljnost njihove namjere da postignu vodeći pogodak potvrđuju kontinuirana nabacivanja s desne strane, većinom od Darija Srne koji se pokazao u puno boljem svjetlu nego u prvom dijelu.

Momčad iz Donjecka je u 57. minuti, nakon duge lopte našeg reprezentativca, propustla doći u vodstvo; Llsinho sa pet metara pogodio vratnicu.

Nakon uvodne dominacije Šahtara i nekoliko izmjena s obje strane igra se seli na sredinu terena gdje Vukojević opet igra zapaženu ulogu osvojivši, bez prekršaja, nekoliko teških lopti. U tim trenucima bio je najbolji pojedinac Dinama.

Sredinom drugog dijela utakmice obje momčadi imale su po nekoliko šansi, a napade Šahtjora predvodio je Srna probijanjima desnog boka i odličnim centaršutevima. S druge strane Vukojević je standardno dobro "razbijao" suparničke napade ne dozvolivši Kijevljanima da razviju napad.

Nakon neodlučenog rezultata pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, Srna bio točan

Nakon sjajne prilike Dinama odnosno Šatskikhsa i još bolje obrane Šusta samo dvije minute prije kraja, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Srna je zabio vrlo važan četvrti jedanaesterac, a Brandao potvrdio pobjedu (5:4) Šahtjora, nakon što je prethodno Dynamov igrač pogodio točno u ruke Šahtjorova vratara.

R.J.
Foto:AFP/Index

Pročitajte više