Šahu dati veću medijsku pozornost

DANAS je održana press konferencija Zdenka Kožula koji je napravio najveći uspjeh hrvatskog šaha ikad! Plasirao se među 8 najboljih šahista svijeta na Svjetskom prvenstvu koje još traje u Tripoliju, Libija. Iako je savez poslao pozive na 30-ak adresa, bila su samo 4 novinara, nitko iz elektronskih medija!

Početak pressice se pretvorio u alimentiranje koje nije objasnilo ovakav slab odaziv medija. Tako je iznesen podatak da je nedavno istraživanje Sportskih novosti  među stalnim čitateljima,  pokazalo da ih najviše kupuju zbog nogometa, pa opet nogometa, pa još zbog košarke, i na nevjerojatnom 3. mjestu bio je šah, a rukomet tek osmi, iako smo tada bili svjetski prvaci. Predstavnik Saveza, međunarodni majstor Ognjen Antunac, tom prilikom je podsjetio da se očito ništa ne mijenja jer su rezultati istraživanja SN-a identični onima koje je pred 30 godina radio Zvone Mornar – tada prvi čovjek istih.

Zdenko Kožul je istakanuo da je on ipak pozitivno iznenađen koliko ga nazivaju po povratku, eto jutros i Glas Slavonije, a da se manje ugodno osjećao kad mu je u Libiji za intervju došla lijepa Alisa Marić, najljepša i najbolja srpska igračica svih vremena i upitala ga:  "Koliko hrvatskih novinara i TV-a prate tvoje uspjehe?“ Recimo da SCG nije imala niti jednog predstavnika, ali je poslala TV ekipu.

Frapantan je bio i sljedeći podatak Ognjena Antunca, a to je da je procjena da u svijetu šah igra čak 1,2 milijarde ljudi. Zatim je istaknuto da je šah bio predmet u nekim kontraobavještajnim vojnim akademijama, da u nekim zemljama razmišljaju da ga uvedu kao izborni predmet u osnovnoškolsko obrazovanje, itd.

Svjetsko prvenstvo se igra po tensikoj eliminacijskoj formuli, tako da se nakon 2 partije po normalnom tempu, igraju 2 ubrzane partije u kojoj svatko ima oko 30-35 minuta za razmišljanje. Nakon toga slijede 2 ubrzane partije i partija smrti gdje se kockom izvlače figure, a kockarski pobjednik mora izabrati da li želi bijele figure i 6 minuta za razmišljanje ili crne figure i 5 minuta za razmišljanje, a neodlučenog rezultata više nema, ako partija završi remi, dalje ide igrač s crnim figurama. Te odlučujuće partije igrale su se između 1 i 1:30 ujutro, a šokove koji su doživljavali poraženi sličili su na nedavni poraz našeg CRO Cop Mirka. Tako je engleski velemajstor Nigel Short, jedan od tihih favorita, ispao u drugom kolu, od Poljaka Krasenkova i to tako da je u tehnički dobivenoj poziciji poklonio čistog topa, i to ne klasičnim previdom, nego poklonom protivniku. Nakon poraza ostao je nepokretan pola sata u stolici, pogledao je u nebo.

To sve govori da je ovo svjetsko prvenstvo, kao rijetka mogućnost za većinu šahista da zarade malo više ( naš Zdenko 22,000 USD brutto), zbog svog eliminacijskog karaktera i brutalnih pravila po kojim se eliminacijska partija igra u 1 ujutro, i to nakon 6 sati iscrpljujućih psihičkih borbi, postalo stratište za neke jer je sasvim normalno da Nigel Short barem 3-4 večeri za redom ne spava, a  gubitnička pozicija će mu stalno prolaziti kroz glavu, s pitanjem, a zašto sam iz čista mira poklonio topa!

Iako je Zdenko Kožul pobijedio Vijetnamca Dao Htiena s 2:0, pa Belgijskog Rusa Gurevicha s ELO bodovima 2672 ( Zdenko 2627) s 1.5:0.5,  ipak  je njegova pobjeda nad Sergejem Rubljevskim ( ELO 2671), nešto što Zdenka ističe kao najboljeg hrvatskog šahista u povijesti. Jer u prvoj partiji, nakon samo 11 početnih poteza, Rubljevski je ponudio remi, koji je Zdenko glatko odbio! I kaže Zdenko na pressici: "Još kao mladić mrzio sam što igrači iz Sovjetskog Saveza remiziraju izgubljene pozicije jer su ih se protivnici bojali. A Rus kao bijeli nudi remi samo ako mu se pozicija ne sviđa, poziciju ne razumije, zna da je slabiji? Zato sam 1 minutu razmišljao o ponudi remija, zaključio da sam baš ovdje igrao dobro s crnim figurama i da mi nije jasno zašto Rubljevski nudi remi jer mu pozicija nije bila slabija, te sam ponudu otklonio."I onda druga, nevjerojatna partija, gdje naš Kožul igra 20 poteza s topom manje i pobjedio. Sve dalje već je u legendi hrvatskog šaha. U četvrtfinalu Zdenko gubi od Bugarina Topalova, najbolje rejtingiranog šahista u Libiji i službeno 5-og igrača svjetske rang liste.

Šah bi trebao po uzoru na Grand Slam u tenisu imati 4 glavna turnira godišnje, bodovanje u šahu ionako je preslikano u tenisu, samo nema bonusa za pobjede nad najboljima (kao u tenisu).

Uzorno urganizirano Svjetsko prvenstvo, a posebno dvorana. Kako Kožul kaže, još traje finalni meč između Britanca Michaela Adamsa i Uzbeksitanca Kasimdjanova. SP je otvorio sin Moamera Gadafija. No, šah se mora zamisliti jer nakon 2-3 financijske infuzije iz Las Vegasa i New Yorka, financijeri postaju sve neobičniji. Njemački nacisti iz Brazila za neslužbenog prvaka svijeta organiziraju turnir između Adamsa, Kramnika i Leke.

Pročitajte više