Salah na klupi počinje prvi nastup Egipta na SP-u: Najbolji nogometaš svijeta ove sezone slavi rođendan među rezervama

Foto: EPA / Roman Pilipey

MOHAMED SALAH otvaranje SP-a, utakmicu Egipta i Urugvaja koja se igra od 14 sati na njegov 26. rođendan, započinje na klupi.

Razlog za to je, naravno, ozljeda ramena koju mu je u finalu Lige prvaka nanio Sergio Ramos. 

Napadač Liverpoola u nedavno završenoj klupskoj sezoni zasjenio je Messija i Ronalda te je završio s 44 gola i 16 asistencija, zbog čega je proglašen najboljim igračem Premier lige u svim izborima.

Salah je prije toga Egipat odveo na SP, prvi nakon 1990.  

Podsjećamo, u 26. minuti finala Lige prvaka Ramos je najboljeg suparničkog igrača Salaha uhvatio u klinč. Egipćanin jest prvi prema njemu ispružio ruku, ali na to je Ramos svojom lijevom rukom obuhvatio njegovu desnu, a zatim je iskoristio to što je daleko fizički jači od protivnika da bi se bacio na njega. Težinom svog i suparnikovog tijela sručio se na Salaha i zabio ga u tlo iznimno osjetljivim dijelom tijela - ramenom. 

Tako je ozlijedio Salaha i preokrenuo utakmicu kojom je do tada dominirao Liverpool. Nakon što su ostali bez daleko najboljeg igrača i strijelca, Redsi su trenutno postali sjena momčadi koja je do tada vladala finalom Lige prvaka, a Real je do kraja lako pobijedio.

Osim što nakon ovoga nije najpopularnija osoba u Liverpoolu, Ramos je jednako omražen postao u Egiptu. Jer heroja nacije ozlijedio je neposredno prije SP-a, na koji je Egipat dovukao upravo Salah. Odjednom je nastala realna opasnost da on ne nastupi na prvenstvu.

No prije dva tjedna, zadnjeg dana svibnja, egipatski nogometni savez objavio je, a Liverpool prenio, da će Salah biti spreman za početak Svjetskog prvenstva.

"Uvjeravamo javnost da će Salah igrati na SP-u i nadamo se da njegov oporavak neće trajati dulje od tri tjedna."

Nakon što je najbolji igrač Liverpoola i Egipta ozlijedio rame u finalu Lige prvaka koje je njegov klub izgubio 1:3, pretrage su pokazale da će oporavak trajati od tri do četiri tjedna.

Optimističan rok značio je da se Salah vraća upravo danas, za prvu utakmicu na SP-u koju Egipat 15. lipnja igra protiv Urugvaja. Dulje vrijeme oporavka podrazumijeva Salahovo propuštanje prve, ali i druge utakmice skupine, s Rusijom 19. lipnja. Dakle, da Salahova prisilna pauza traje četiri tjedna, mogao bi igrati samo zadnju utakmicu skupine 25. lipnja protiv Saudijske Arabije. 

Ovako, s oporavkom od tri tjedna, vraća se baš za prvu utakmicu 15. lipnja s obzirom na to da se ozlijedio 26. svibnja.

Pročitajte više