Šamar koji je promijenio povijest nogometa

Foto: EPA

FRANZ Beckenbauer bio je legenda svjetskog nogometa, ali za navijače Bayerna prije svega legenda njihovog kluba. Od 1964. do 1977. odigrao je 514 utakmica i postigao 54 gola u dresu bavarskog diva. Tijekom tog razdoblja pomogao je klubu da osvoji sve što se moglo osvojiti, uključujući Bundesligu i kup Njemačke po četiri puta te Europski kup prvaka tri puta zaredom.

Kada je Beckenbauer stigao u Bayern, klub nije bio ni blizu veličine kao danas. Naime, 1963. godine u Njemačkoj su se lokalne lige spojile u jednu nacionalnu ligu pod imenom Bundesliga. Primljeno je pet momčadi iz Oberlige Jug, u kojoj se natjecao i Bayern. Ključ za plasman u Bundesligu bio je akumulirani rezultat u posljednjih 12 godina, gdje je Bayern bio tek šestoplasirani klub.

Povrh toga, lokalni rivali, 1860 Munchen, koji su bili sedmi na toj ljestvici, bili su prvaci prethodne sezone Oberlige Jug i dobili su prednost na temelju tog postignuća. Nakon što su početni prosvjedi Bayerna ostali bez rezultata, predsjednik Neudecker prihvatio je izazov i angažirao velikog trenera Zlatka Čajkovskog. Predstavivši momčad s mladim talentima poput Beckenbauera, Gerda Müllera i Seppa Maiera, postigli su promociju u Bundesligu 1965. godine.

Beckenbauer je simbol Bayerna, ali to nije tako trebalo biti

"Der Kaiser", kako mu je nadimak, oličenje je Bayerna, ali zapravo mu je bilo suđeno da igra za najveće rivale iz istog grada, 1860 München, sve dok se nije dogodio legendarni šamar koji je 1958. godine zauvijek promijenio povijest nogometa.

Prema knjizi Gol! Priča o njemačkom nogometu Ulija Hessea, Beckenbauer je rođen u Giesingu, radničkoj četvrti u Münchenu, iz koje su talentirana djeca redovito završavala u 1860 Münchenu, dok je Bayern primarno regrutirao mlade talente iz bogatijih područja, kao što je Schwabing.

U dobi od osam godina Beckenbauer se pridružio lokalnoj momčadi SC Munchen von 1906 za koju je igrao do svoje 13. godine i onda se trebao pridružiti svom omiljenom klubu, 1860 Munchen, za koji je navijao i sanjao igrati cijeli život. Međutim, turnir do 14 godina u Neubibergu, području blizu Munchena, natjerao je mladog Beckenbauera da se predomisli. U finalu su se Beckenbauer i momčad SC Munchen von 1906 susreli baš s 1860 Munchenom.

Foto: EPA

Mladi branič 1860 Muchena nesvjesno je promijenio povijest nogometa

Prethodno je u polufinalu Beckenbauer, koji je u tom trenutku igrao kao napadač, postigao pogodak protiv Bayerna, a jedan od braniča iz 1860 Munchena bio je spreman učiniti sve da ne dopusti malom i tehničkom napadaču da dobije priliku za pogodak u finalu. Od trenutka kada je finale počelo, zalijepio se za Beckenbauera i nije štedio sredstva da ga zaustavi.

Beckenbauer nije želio trpjeti napade braniča pa je uzvratio udarac i očito je došlo do zle krvi između dvojice mladih igrača. Njihova borba završila je kada branič 1860 Munchena nije mogao obuzdati svoj bijes i ošamario je Beckenbauera po licu.

Prema Uli Hesseu, najpouzdanije objašnjenje je da je šamar došao kao reakcija na Beckenbauerov žestok napad. Od tog trenutka Beckenbauer je navodno odlučio da više nikada neće igrati za klub čiji bi se igrači tako ponašali, pa tako nikada neće igrati za 1860 Munchen. Umjesto toga, Der Kaiser se odlučio pridružiti Bayernu, a ostalo je povijest.

Pročitajte više